World of Warplanes

I torsdags befann jag mig i ett regnigt London där jag fick lägga händerna på den kommande flygsimulatorn, World of Warplanes. World of Warplanes utvecklas av Wargaming som också står för utvecklingen bakom World of Tanks som lanserades våren 2011. Warplanes är en onlinebaserad flygsimulator där man intar rollen som pilot i ett stridsflygplan och där spelarna delas upp i två lag som slåss mot varandra i luftfighter.

Man börjar med att välja ett stridsplan, där de olika planen har olika fördelar samt nackdelar. Vissa stridsplan är snabba men tål inte mycket skada, andra plan kan ta mycket skada med är långsamma. De olika stridsplanen fungerar lite som att välja olika stridsklasser och desto längre in i spelet man kommer desto mer plan och uppgraderingar kan spelaren låsa upp via erfarenhetspoäng. Varje plan är uppdelad i olika nationer, Tyskland, U.S.S.R, USA, Japan och U.K. Man börjar med att få första graden av alla nationers plan, men desto längre in spelet man kommer desto högre grader utav plan kommer finnas tillgängligt att låsa upp av de olika nationerna. Dock kan man spela med första graden utav stridsplan och utrusta med bättre motorer och vapen om man fattar tycke för ett visst plan i en viss grad – spelaren är inte låst till att spela med stridsplan med högre grad för att nå framgång i spelet.

wowp_pic01

När man har valt ett stridsplan så startar man en match i form utav en matchmaking och när datorn har hittat 30 spelare så startar matchen. Dock så prioriterar datorn att lägga spelare som har samma grad av stridsplan i samma match, så spelare med plan i lägre grad får möta andra spelare som har valt att spela i lägre grad och vice versa. Man börjar i luften med sitt lag och ska attackera fienden som är på andra sidan av kartan, man kan även supporta sitt lag genom att attackera fiendens markobjekt för att slå ut fiendens radar. Spelaren har bara ett liv per match och hälsan på planet går inte att återfå i matchen, så matchen tar slut när ett lag har eliminerat de andra laget då det kan hänga på två spelare att göra upp vem som vinner matchen. När ens plan har blivit nedskjutet så kan man välja att stanna och kolla klart på matchen eller återgå till garaget för att starta en ny match. Planen som man har spelat med i föregående match är dock inte tillgängligt fören den pågående matchen är slut, trots om spelaren har valt att gå tillbaka till garaget.

Styrningen på de olika planen känns väldigt arkad, simpelt och nedskalat just för att World of Warplanes ska tilltala en större publik. Man kan komma undan med att spela World of Warplanes med den simpla styrningen, men man kan även lära sig olika manövrar och hur man beter sig i ‘dogfights’ för att avancera sig i luftstriderna. Man använder muspekaren för att styra siktet och planets färdriktning men man använder även tangentbordet för att navigera sitt plan. Vid vissa tillfällen kändes styrningen väldigt trasig och det kändes lite som att musen och tangentbordet inte var sammansynkade.

wowp_pic02

Eventet lockade spelare i alla åldrar, barn, ungdomar, vuxna och äldre satt bredvid varandra och krigade mot eller med varandra. Det fanns inte riktigt en majoritet av en åldersgrupp på eventet då Wargaming var väldigt måna om att presentera deras spel för alla åldrar.

Nedan följer Intervju Marcus Blaesche, producent hos Wargaming.

Vem är du, och vad gör du för något?
Jag är Marcus Blaesche, jag är producent för World of Warplanes i vårt publiceringskontor i Paris. Mitt jobb är att arbeta tillsammans med utveckling, marknadsföring och community-kontor för att göra spelet så framgångsrikt som möjligt så att säga.”

Vad är World of Warplanes koncept?
World of Warplanes är en online baserad flygsimulator, där man spelar 15 mot 15 spelare i korta matcher. Spelaren kan spela med stridsplan från tidiga 1900-talet till 60-talet, så man har olika plan från olika tidseror. De flest stridsplanen i spelet har funnits på riktigt, men en plan i spelet är prototyper och skisser på plan som aldrig har existerat.”

World of Warplane är ett Free-to-Play spel?
”Korrekt.”

Men du kan köpa stridsplan i spelet för riktig valuta?
”Ja. Du kan göra framgång i spelet utan att köpa någonting och vi har nyligen börjat använda en metod som kallas Free To Win, där kan man köpa mycket innehåll i spelet med kredit som betyder att du inte behöver betala för innehåll med guld som är spelets valuta. Kredit vinner du genom att spela matcher. Man kan fortfarande betala med guld om man vill men man kan också betala med kredit, båda metoderna har samma fördelar. Dock finns det vissa plan som endast går att köpa med guld, men utöver det är World of Warplanes gratis. Free To Win är någonting helt nytt i vårt spel som vi är mycket exalterade över och våran community verkar också gilla det.”

Är det bara luftstrider i World of Warplanes?
”Det beror på vad spelaren föredrar att spela som, spelaren kan spela som ett stridsflygplan där man är i många dogfights och beskjuter andra plan. Sen kan man spela som ett tungt stridsflygplan som man kan utrusta med bomber för att attackera markobjekt. En sak som vi nu introducerar i World of Warplanes är tutorials i början utav spelet, där kan man lär sig hur man kontrollerar varje plan, samt hur man gör olika manövrar och dogfights. Vi vill lära spelarna hur planen fungerar, vad de olika stridsplanen har för fördelar samt hur man dirigerar planen i olika situationer.”

Kan man spela World of Tanks och World of Warplanes i samma spel?
”Nej, de är separata. Men vi har linkat ihop spelen via premium kontona så man kan samla erfarenhetspoäng i båda spelen. Om spelaren har ett premium konto i World of Warplanes har man automatiskt ett premium konto i World of Tanks och vice versa. Vi har expanderat detta så man har en delad guldinkomst i båda spelet, så du kommer ha samma valuta i World of Warplanes och World of Tanks.”

Kan spelare skapa ett lag i World of Warplanes?
”Ja, spelare kan skapa en Flight som vi kallar det, Flight är motsvarigheten på Platoon som det heter i World of Tanks. Så du kan spela med två mer spelare, man kan vara upp till tre personer i en Flight.”

Kommer vädret påverka gameplayet?
”Nej, vi har inga vädereffekter i spelet, dock är det något som vi planerar att lägga till i framtiden. Men vi har moln i spelet som fungerar som gömställen – när du är i ett moln är du mindre synlig för fienden.”

World of Warplanes är PC-Exklusivt?
Korrekt.”

När släpps spelet?
”World of Warplanes släpps 13 november i Europa och Nord America och 12 november i Ryssland.”

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord