White Mages spelar Final Fantasy

Det var ett tag sedan sist jag fick njuta av de ljuva tonerna från Final Fantasy-serien i symfoniform. Distant Worlds som många fans var och bevittnade den 4:e december 2007 fick ett enormt genomslag, tillräckligt för att en uppföljare skulle återvända drygt två år senare. Det som många missade var att redan innan Distant Worlds återvände till Stockholm var det ett annat arrangemang som tog plats den 29:e juli på Nybrokajen 11.

När det kommer till svenska spelkonserter (nu även anime) finns det en man vars passion brinner starkare än andras, hans namn är David Westerlund och PowerGamer har bevakat hans utveckling och arrangemang under en lång tid. Han har alltid sett sig som ett fan till Final Fantasy och dess underbara musik, ni som känner till honom kan säkert ana vart detta är på väg. Han är nu i farten igen och vill återvända till Final Fantasy on Tour. Han må vara den eldsjäl som svenska spelarrangemang behöver men i och med detta nya projekt är det en annan aktör som spelar roll: alla andra fans. Häng med i en intervju om hur musiken i FF har utvecklats och vad som krävs av folket för att vi ska få höra mer musik från denna legendariska spelserie i symfonisk tappning.

Nobuo Uematsu

Du vill alltså återvända till FF on Tour och än en gång ta dig an Nobuo Uematsus klassiska toner?
Ja, jag hade faktiskt en uppföljare planerad direkt efter den första turnén i 2009, men det kom massa annat mellan. Jag hittade dokumentet i en mapp och läste igenom idéerna och insåg att det här måste göras. Utöver mästaren Uematsus musik vill jag också lyfta fram några exempel från de andra tonsättarna från FFX-2, 12 & 13 bl.a. för att visa skillnaden på stil.

Om vi jämför kvalitén av musiken i de spelen, mäter sig musiken mot Nobuos verk?
Det är lite orättvist att jämföra andra tonsättare med Uematsu, för ingen är bra jämfört med honom. Men trots att han är bäst tycker jag inte att man blint ska avfärda de andra kompositörer som bidragit till FF-serien. Även om deras soundtrack inte varit lika jämna så finns det många spännande idéer och otroligt vackra harmonier som också har en plats i många fans hjärtan. Låtar som The Royal City of Rabanastre från FFXII och Eternity från X-2 t.ex.

Låt oss prata om denna spirituella uppföljare till FF on Tour, numera heter ni White Mages och kan du berätta lite mer om hur denna ensemble skiljer sig från föregående spelning?
Vi hade inget riktigt band när vi startade, utan det var en löst sammansatt grupp musiker från Kungliga Musikhögskolan som varierade beroende på tillgänglighet. Vi satte senare ihop olika band som oftast upplöstes efter varje projekt och jag tröttnade på att jobba under de förhållandena, så White Mages ska vara det band som vi fortsätter med tillsvidare. Det är en tightare grupp helt enkelt.

Vad är de största skillnaderna mellan FF on Tour och White Mages, vad är nytt?
För det första så är innehållet 100% nytt. För det andra så blir det en proffsigare upplevelse eftersom vi har utvecklats mycket genom alla konserter vi gjort under åren som gått. Jag var inte särskilt rutinerad när vi började med detta och lärde mig mycket på vägen om vad konsertproduktion innebär, men nu känner jag mig mer hemma.

White Mages - Final Fantasy

Kan du ge oss några smakprov på vad programmet kommer innehålla och finns det möjlighet att som besökare påverka det?
Jag skulle helst vilja hålla programmet hemligt eftersom det blir roligare när man på plats märker hur vissa låtar sitter ihop och bildar fragment av spelens story, men jag kan säga några stycken: Gold Saucer (FF VII), Cosmo Canyon (FF VII), 1,000 Words (FF X-2) och Melodies of Life (FFIX). Jag tittar på alla förslag på Facebook och YouTube, sen ska jag försöka spela minst ett eller två fan-önskemål. Det är bara att önska på och kanske blir det just din låt som kommer spelas! Föreställningen kommer att fokusera på seriens senare delar i alla fall (VI-XIII) och där har vi också kärnan för projektet.

Jag har noterat att ni använder ett lite annorlunda system denna gång för att få utbiljetterna, kan du prata mer om detta?
Det är en tjänst som heter Liveticket som har utvecklats för att göra publiken mer delaktig i skapandet av konserten. Genom att de förbokar biljetter i tid så hjälper det oss att finansiera konserten. Att dela på ansvaret oss fans mellan gör att det blir en riktig fan-konsert. Liveticket-sidan kan användas av vem som helst, om man vill göra ett event så är det bara att fylla i vad man vill göra så räknar sidan ut vad det kostar och sen kan man ladda upp en bild/video kampanj.

Lite som Kickstarter skulle man kunna säga? Om man ska jämföra med spelvärlden.
Ja fast bättre, Kickstarter tar en stor andel av de medel man samlar in men det gör inte Liveticket.

Men hur många biljetter behöver ni sälja då för att hela kalaset ska bli av och vid eventuell inställningen går pengarna tillbaka till uppbackarna?
Målet är 370 biljetter för att täcka alla kostnader. Det brukar komma många fler än så, det gäller bara att alla förbokar NU istället för att vänta till samma dag som konserten och köpa biljett i dörren. Om alla gör på det sättet vet vi ju inte om det kommer någon alls förrän samma dag som konserten, och det blir lite stressigt för oss. Om det skulle ställas in får man tillbaka hela biljettpriset direkt på kontot, minus serviceavgiften på 15 SEK som är det enda man förlorar som köpare. Biljetten är dessutom 50 SEK billigare om man förbokar, vi gjorde det för att motivera folk att boka tidigt. Det gäller fram till den 5:e september sen blir det normalpris på alla biljetter.

David Westerlund Svart-Vit

När kommer evenemanget äga rum?
Söndag den 8:e december klockan 19.00 på Musikaliska (Nybrokajen 11). Räkna med att showen blir över två timmar, de flesta konserter brukar spela tio låtar men vi brukar spela 20. Jag försöker alltid överträffa mig själv och det här innehållet kommer att bli MÄKTIGT! Jag har skrivit om programmet över tio gånger under de senaste veckorna för att se till att låtvalen och ordningen blir perfekt. Jag kan vartenda FF-soundtrack utantill så det är inte lätt att bara välja några få!

Som seden sig bör måste jag givetvis fråga dig än en gång varför människor ska gå på just denna specifika spelning?
Som jag ser det så finns det ”minsta möjliga insats”, ”godkänt”, ”mer än man förväntade sig” och ”en riktig hardcore nerd-gasm”. Jag siktar givetvis på det sistnämnda. De FF-låtar som vi spelar kommer ni aldrig få höra någon annanstans. Distant Wolds spelar oftast samma låtar, nämligen de allra mest kända ledmotiven. Inget fel i det, men vi finns som ett alternativ för dem som tröttnat på det vanliga och vill höra mer. Vi fokuserar på fan-favoriter från soundtracken och innehållet är riktat mot oss som har spelat spelen.

Med dem orden får jag tacka väldigt mycket för denna gång och hoppas innerligt att ni kommer upp i antalet sålda biljetter som krävs för att förverkliga detta, som du själv säger lär det bli en magisk afton för FF-fans som vill ha en unik upplevelse.
Tack själv för ditt och PowerGamers support!

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord