White Mages förenar anime och tv-spel

David Westerlund har vid flertalet tidigare tillfällen visat sin passion för spel genom musikens underbara toner. Till hans hjälp har han ackompanjerats av både storslagna orkestrar såväl som mindre musikband. Nu är han i farten igen med ytterligare ett musikaliskt projekt och PowerGamer har suttit ned med mannen i hög person för att ta reda på mer om detta.

Det är en väldigt lugn och avspänd man som möter mig när intervjun ska börja och jag avbryter honom mitt i hans spelande. Han sitter vid sitt piano och tonerna som sipprar ut från instrument känns väldigt bekanta. Till min glada förvåning är det inte The Moon från DuckTales utan något helt annat, det är inte ens tonerna från ett spel. Det som spelas är ett stycke från en väldigt känd anime som heter Fullmetal Alchemist och låten heter Bratja, även känd som Brothers om din ryska är lite ringrostig. Jag personligen är ju ett stort fan av denna underhållningsform och för mig har denna låt ett högt personligt värde och med denna start på en intervju kan det bara bli bättre. Självklart undrar jag om detta är något som han bara spelar för nöjes skull eller om det är något som han planerar att spela upp live inom en snar framtid. Han kan gladeligen avslöja att tanken är att den ska spelas upp live i framtiden med både kör och orkester, men när den dagen kommer förtäljer inte musikern. Diskussionen om anime fortskrider därför att i hans kommande projekt White Mages (inte att missta med Uematsus Black Mages) kommer han kombinera två av japans främsta nöjen: anime och tv-spel.

White Mages är en klassisk ensemble som spelar akustiskt, med flygel, stråk och blåsinstrument samt sång. Alla dessa komponenter ska tillsammans bilda en upplevelse dit människor som uppskattar god musik kan söka sig, oavsett om du föredrar kaffe (tv-spel) eller te (anime). Det långsiktiga målet är samtidigt inte att stanna där utan David har för avsikt att i framtiden inkludera både filmmusik och Disney i denna samling för att kunna erbjuda ett ännu större utbud av musikaliska godbitar. De japanska rötterna är väldigt stora i både tv-spel och anime och det finns många tonsättare i Japan som arbetar inom båda dessa medier. En annan likhet mellan dessa två är fantasin och verklighetsflykten som tar oss iväg från den gråa vardagen in till en underhållande värld, oavsett om vi är aktiva med våra fingrar eller endast följer med visuellt på resan. White Mages vill istället ta oss med på en afton fylld med det bästa från dessa två världar och det enda vi behöver göra är att sitta ned, koppla av och lyssna. Självklart kommer alla människor som upplevt musiken i sin ursprungliga form få en större nostalgisk upplevelse men David hävdar att ingen musik i hans uppsättning är ett dåligt val utan alla är handplockade för sin egenhet och kan avnjutas enbart genom att det är ett bra stycke.

Vi kommer in på spelens utveckling och även musikens betydelse vilket får mig att tänka på Journey, PlayStation Networks stora succé från förra året som fick ta emot hyllad kritik världen över. En faktor som utmärker detta spel är soundtracket som blivit nominerat till en Grammy Award inom kategorin bästa soundtrack i visuell media. Denna kategori har dominerats av filmmusik sedan decennium tillbaka och med kompositörer som John Williams och Hans Zimmer i spjutspetsen. Detta år är det istället en man vid namn Austin Wintory som får vara med att tävla med dessa jättar om en Grammy tack vare hans insats i Journey. David är dock snabb med att påpeka att om Grammy Awards hade delats ut till japanska verk skulle Nobuo Uematsu redan haft minst tio av dessa. Han instämmer också med att det är positivt att Journeys soundtrack uppmärksammas då det är ett tydligt tecken på spelmusikens utveckling. Personligen föredrar han spelsoundtrack där tonsättaren har maximal frihet att komponera för att kunna skapa verk som står ut. I film-liknande spel som Gears of War har musiken en minimerad roll och på grund av detta står inte musiken på egna ben på samma sätt som en låt från ett RPG. Men låt oss nu återgå till kärnan för detta nyskapande projekt, White Mages.

Vad kan du berätta om detta projekt för alla spelsugna, hur kommer det skilja sig från tidigare projekt som du sysslat med?
Den främsta skillnaden är att det blir fler musikstilar, men även utförandet är ju helt nytt. Vi har visserligen experimenterat med olika ensembler tidigare, men denna gång tar vi steget fullt ut med en klassisk kvartett som jag skrivit samtliga arrangemang till. Det är bara nya låtar som aldrig framförts tidigare, och jag har fokuserat på låtar som gör sig bäst i detta avskalade format. En del musik måste nästan ha orkester och kör för att funka, medans en del musik bara behöver piano och en cello för att röra till tårar, och det är det vi kommer att bjuda på.

Det låter med de orden som att detta skulle kunna bli den mest ”avkopplande” kvällen som du anordnat eller kommer det även dyka upp nummer med fart i?
Jag gillar att överraska och det absolut värsta jag kan tänka mig är att göra något förutsägbart, räkna alltså med att bli omruskad. Snabba låtar måste man ju också ha, vi måste ju se vad instrumenten går för!

Kan du avslöja några titlar som vi kommer få höra lite musik från?
Till premiären den 3 feb kan du räkna med några ohörda verk från Final Fantasy, Castlevania och Xenogears. Det kommer även animemusik från Neon Genesis Evangelion, Naruto och Elfen Lied med flera.

Premiär alltså?
Yes, premiären, jungfrufärden, första giget och helt gratis! Söndag 3 feb 18.00 på National Museum i landets huvudstad Stockholm.

Är det bara denna konsert som är planerad i nuläget eller är det kanske rentav en turné på g?
Japp, vi är redan ganska uppbokade under våren, det blir alltså turné ja. Jag kan inte säga exakt var och när än, men bland annat Västerås står på tur. Vi ska dessutom ha en cosplay-parad innan den 3 feb och den går från T-centralen till muséet för den som vill gå med och inte hittar.

Får vemsomhelst delta om man har en kostym liggandes hemma?
Absolut, vi lottar även ut tio fribiljetter till den stora anime-konserten för bästa dräkt i paraden. Gratis-konserten med White Mages för alla gå på, dräkt eller ej.

När startar paraden då?
Paraden har vi inte spikat exakt tid för än, men det blir på söndag eftermiddag. Det kommer stå i Facebook-gruppen inom kort.

Alright, men det låter som det kan bli en toppenkväll oavsett om du är spel- eller animefantast. Några sista ord till alla människor som du tycker borde ta del av denna upplevelse?
White Mages betyder vita magiker, och deras roll i tv-spel är att hela sina sårade kamrater, precis som vi kommer att hela era öron när ni hör oss. Många kommer att komma till konserten stressade och utbrända, och kommer att lämna den förnyade och fridfulla i själen (disclamier: fridfull själ ingen garanti).

Nu på söndag kommer alltså David Westerlund med ensemble fylla National Museum med toner från både anime och spelens värld. Om du har vägarna förbi storstaden eller bor i närheten ska du absolut droppa in och njuta av denna upplevelse. Det spelar ingen roll om du spelar tv-spel eller tittar på anime, du behöver inte göra något av ovanstående. Du kan komma dit utklädd eller bara som du är, det är gratis oavsett. Alla är bjudna till denna helande afton och DU är välkommen.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord