TrackIR

Har du någon gång tänkt att du skulle vilja använda någon annan slags styrkontroll än just musen på din PC? T.ex. när du spelar racingspel, flygsimulatorer eller varför inte krigsspel. Med TrackIR från NaturalPoint kan du nu styra kameran i spelen enbart med hjälp av dina egna huvudrörelser. Samma princip som bakom Kinect för Xbox 360, med den stora skillnaden att det faktiskt fungerar direkt ur lådan.

Tänk att du nu faktiskt kan kolla runt i din virtuella cockpit utan att använda musen och det enda du behöver göra är att minimalt markera med hjälp av ditt egna huvud vad du vill titta på så sköter NaturalPoints TrackIR resten. Den här lilla, lilla prylen har bland annat direkt stöd för spel som Microsoft Flight Simulator X, HawX, Arma II, Grid, DCS: World och GTR2 till att börja med. Men inbyggt i mjukvaran kommer även färdigt stöd för cirka 100 andra titlar.

Paket som kostar runt 1500 SEK kommer komplett med allt du behöver för att komma igång direkt. Med i lådan hittar du sensorn med USB-anslutning, en fästanordning som passar de allra flesta skärmar och tv-apparater, något som kallas för TrackClip som hjälper till att spåra dina rörelser, samt en guide för att du snabbt ska komma igång. Den senaste mjukvaran laddar du smidigt ned från utvecklarnas egna hemsida. Du kan sedan välja att gå in i det medföljande programmet och ställa in allt du kan tänka dig, eller så väljer du att hoppa in direkt i någon av de ovan nämnda titlarna. I programvarupaketet hittar du även något som kallas för Mouse-Emulation, som är en mjukvara som gör att du direkt kan emulera musrörelser enbart genom att röra ditt ansikte. Så tillsammans finns det egentligen inga begränsningar i vilka spel eller andra program för den delen, du väljer att använda din nyinköpta TrackIR med.

Då just den här hårdvaran är en del av en större artikel vi jobbar med på PowerGamer.se, har vi i första hand testat den med Flight Simulator X och DCS: World. Dvs flygsimulatorer och det är ingen av oss här som någonsin vill gå tillbaka och styra kamerakontrollerna med musen igen. TrackIR fungerar bättre än vad man någonsin hade kunnat förvänta sig och lider inte alls av samma problem som Kinect gör, utan allt fungerar precis så som utlovas av utvecklarna. Mycket av den här framgången beror säkerligen på det som kallas TrackClip, en metalskena med reflexer på som hjälper TrackIR-enheten att hela tiden hitta den korrekta positionen av ditt huvud.

Vad känner TrackIR egentligen av då, sitter du säkert och undrar nu? Jo, den känner av ALLA dina ansiktsrörelser. Om du tittar till höger och vänster, om du lutar dig åt höger och vänster, om du tittar upp och ner, om du sträcker på dig upp och ner, om du rullar huvudet åt vänster och höger samt avståndet till skärmen. Så, det innebär alltså att du exempelvis i en cockpit i en flygsimulator kan titta på en display till vänster och luta dig framåt för att zooma in osv. Den stora skillnaden mellan TrackIR och vanliga musrörelser är att de inte blir lika ryckiga. Rörelsen som blir påminner väldigt mycket om dina verkliga rörelser, som om du personligen skulle sitta i cockpiten och snegla på det ovan nämnda instrumentet.

TrackIR gör också att du har händerna helt fria att använda mus, tangentbord och joystick till helt andra saker och du behöver alltså inte längre bry dig om kamerakontrollerna alls. Det gör också att själva spelupplevelsen i sig känns betydligt mer realistisk och du kan fokusera på spelandet och inlevelsen, istället för att sitta och korrigera en störig kamerakontroll med en mus. TrackIR ger dig också det djup och den 3D-inlevelsen som annars de flesta spel saknar i kamerakontrollerna.

Så tillslut, är det då värt att lägga sina pengar på TrackIR? Ja och Nej, om du gillar simulatorer är det ett definitivt JA och du kommer aldrig vilja spela ett enda spel med mus igen. Om du bara kör shooters är det väl mer en rolig grej att äga men verkligen inget måste, även fast det faktiskt fungerar riktigt bra. Med det sagt kan TrackIR vara en av de coolaste tillbehören vi testat det senaste året och definitiv ett absolut måste för flygfantasten.

OBS! Håll utkik här på PowerGamer.se för mer information om TrackIR och Flygsimulatorer inom kort.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord