Topp 5: Minispel – spel inuti andra spel

Vem har inte slitit skinnet av fingrarna i Mortal Kombats Test Your Might, eller tagit en avstickare i GTA V och svingat runt på golfbanan?

Minispel – spel inuti andra spel – är en tradition många hängivna spelare älskar. Kvaliteten på minispelen varierar. Men vem har inte slitit skinnet av fingrarna i Mortal Kombats Test Your Might, eller tagit en avstickare i GTA V och svingat runt på golfbanan?

När minispel är som bäst tillför de djup, atmosfär och underhållning till spelupplevelsen. Men lika ofta känns de som ett resultat av understimulerade spelutvecklare med för mycket tid på händerna.

Vi har plockat russinen ur kakan och ger dig en topplista över de bästa minispelen. Häng med!

Nummer 5: Final Fantasy VII (1997) – Chocobo Racing

Om nöjesmeckat Gold Saucer var ett slags Liseberg så är Chocobo Square spelets eget Solvalla. Okej, liknelsen håller kanske inte hela vägen. Men det här minispelet är likväl minst like underhållande som att slänga bort månadslönen på travbanan i sällskap av husvagnsboende män, gangsters och andra udda typer.

Chocobo racing låter dig spela på just chocobos, den japanska rollspelsseriens bevingade motsvarighet till hästar – om de samtidigt sett ut som kycklingar.

Det är svårt att välja just ett minispel i ett spel fullsmockat det dem. Har ni en annan favorit?

Nummer 4: Deus Ex: Human Revolution (2011) – Hacking

Uppföljaren till cyberpunkklassikern infriade inte bara högt ställda förväntningar, utan gick på många fronter långt över dem. En av anledningarna var ett brett och djupt gameplay.
Minispelet där spelaren fick hacka var faktiskt riktigt spännande. Här gällde det att förbipassera olika noder, samtidigt som en AI försökte lokalisera dig. Svettig hackerspänning utlovas för den som ännu inte provat.

Nummer 3: Shenmue (2000) – spel och dobbel

Kultförklarade Dreamcast-titeln Shenmue bjöd på vad som då kändes som en totalt omslutande spelupplevelse. Den då nyskapande sandlådespelvärlden blev djupare tack vare en mängd olika minispel. En favorit bland många var att spendera några av slantarna på spel och dobbel – där allt från tärning, spelautomater och lotto erbjöds.

Nummer 2: Mortal Kombat: Armageddon (2006) – Motor Kombat

Charmen med ett bra minispel är delvis att spelupplägget drastiskt kan avvika från det vanliga. Så är fallet med ett av spelhistoriens bästa minispel – Mortal Kombat Armageddongs Motor Kombat.

Här byts fighting mot kartracing och varje karaktär har egna egenskaper på banan. Mycket bättre än så här blir inte ett minispel.

Nummer 1: The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998) – Fiske

Hur många timmar tillbringade vi inte längs med Lake Hylias stränder i jakten på en baddarfångst? Här betalade vi gladeligen våra 20 rupees för att hyra ett fiskespö och sedan gällde det att få valuta för pengarna. Själva spelupplägget i det här minispelet var gediget. Fick du napp gällde det att veva in – utan att tappa fisken från kroken.

Men framför allt handlade fisket om att ta en paus i spelet, och lugna våra bombarderade spelsinnen som var så mottagliga för Hyrules spelvärld. Då var fisket ett perfekt sätt att känna lugnet.

Glömt ditt lösenord