Topp 10 – Games of the Year: Linda

Sammanfattningsvis har det gångna året varit ett grymt år när det kommer till spel, i alla fall för mig på ett personligt plan. 2010 har nämligen varit året då jag spelat som aldrig förr.  Jag har plöjt mig genom nya titlar och dammat av gamla spel som jag borde spelat för flera år sedan, som jag nästan skämdes lite för att erkänna att jag faktiskt aldrig lirat.  Bland denna potpurri av dataspel finns det ett antal som jag bär med mig och som lyfte 2010 lite extra och gör just det året till ett av de starkaste spelåren någonsin. Alltså, mina tio favoriter 2010 är följande:

10. Sushi Cat
Att inkludera ett iPhone-spel till listan kanske kan kännas smått provocerande när året som gått bjudit på så enormt stora titlar, men den blåa tjockiskatten och hans jakt på sushi har rullat rakt in i mitt hjärta. Ett arkadspel med mycket charm och kluriga banor som lämnar spelaren längtande efter mera.

9. Amnesia – the dark descent
Årets skräckspel som fullkomligt  skrämmer skiten ur mig – och jag älskar varje sekund av det!

8. Red Dead Redemption
Den vanligaste förklaringen för den oinvigde är att det är att RDR  är som GTA i fast vilda västern, men jag vill påstå att det är lite mer än så. RDR lyckas skapa en större stämning, för visst känns det lite extra när det bara är du och din springare på väg mot solnedgången till tonerna av José Gonzales Far Away?

7. Red Dead Redemption – Undead Nightmare
Vad blir det om man adderar vilda västern med zombies? Svaret är enkelt – pure awesomeness! Denna nedladdningsbara expansion till den blivande klassikern RDR är i allra högsta grad grädden på moset.

6. Call of Duty: Black ops
Många har ställt fråga ”Behöver vi verkligen ett till krigsspel?”. Svaret är JA, om det är Call of Duty: Black ops.

5. Heavy Rain
Vissa har tyckt att Heavy Rain inte levt upp till hypen men för mig förblir det en av de mest intressanta och annorlunda spelupplevelserna 2010.

Härefter upptäcker kanske den begåvade ett litet mönster. Kommande spel i listan är nämligen bara spel med tvåor på slutet. För mig har nämligen 2010 bjudit på galet mycket bra uppföljare till galet bra spel.

4. Mafia II
Playboy-debatten åsido har storyn i Mafia II fått mig klistrad vid TVn både som spelare och åskådare. Lägg därtill ett soundtrack av ”oldies but goldies” och sådär lagom mycket Maffiamys du saknat sen Sopranos lade ner och du har en vinnare.

3. Starcraft II
Förmodligen en av de mest efterlängtade titlarna under 2010 och sedan spelet släppts har det lett till en explosion av e-sport. Att se DreamHack-finalen tillsammans med 1500 andra nördar i Dreamarena är något av det mäktigaste jag har fått uppleva i år och jag tror att det gav en försmak av vad e-sporten är på väg att bli.

2. Maff Effect 2
Mass Effect lockar fram den lilla nörden i mig så till den vida grad att jag börjat läsa fan fiction för att få veta mera om Shepard, Saren och The Citadel.  Spelets värld drar in mig och jag önskar att jag kunde vara där och kramas med The Hanar, köra Makon och besöka Cora’s Den. Eftersom jag vill göra precis ALLT i ett spel har jag fortfarande en massa uppdrag kvar i del två av denna rymdepos, men hittills har Mass Effect 2 levt upp till mina förväntningar och lite till.

1. Bioshock 2
Ni som har läst hela vägen fram till nu vet vid det här laget vad som gör ett spel bra enligt mig. För er som fuskat och hoppat direkt till nummer ett kan jag meddela att för mig är ett bra spel något som berör på en känslomässig nivå. Ett bra spel ska beröra när du spelar det och det ska finnas i dina tankar när du inte spelar. Och precis så är Bioshock-spelen för mig, därför tog det emot lite när jag startade tvåan. Ettan gjorde nämligen nästan lite ont att spela klart, för när slutscenen var över och eftertexterna rullade kände jag mig alldeles tom inombords. Men Bioshock-sagan är alldeles för underbar för att missa och tvåan, även om jag inte kommit så långt in i spelet, triggar alla de rätta känslorna i mig och aldrig har det varit tydligare att spel är en form av konst.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord