Topp 10 – Games of the Year: Jocke

Så har det första decenniet ur det andra millenniet passerat. Det gångna spelåret har bjudit på lika mycket överraskningar som självklarheter och samtidigt banat väg för ett helt nytt uppgjort av en digital skattjakt. Med så många vinstvärdiga titlar tillhörande samma år var slitningar inom redaktionen ingenting annat än en självklarhet då ett bedömande spelårets övergripande höga kvalitét omöjligt kan grunda i något annat än preferenser. Med det sagt följer mina, Jocke Sjöbergs, urval av de tio bästa spelen från 2010. Mycket nöje!

10: Super Mario Galaxy 2

Marios nydebut i Super Mario Galaxy blev en enorm succé och samtidigt en titel som krävde en uppföljare. Väl tillbaka på arbetsbänken så ställdes Nintendo antagligen inför en stor utmaning med en viktigt frågeställning: ”Hur skriver vi om receptet för att göra en ännu bättre titel?” Svaret visade sig vara lika enkelt som omtyckt, och när den folkkäre Yoshi återigen dök upp på våra tv-skärmar så fick vi erfara ännu en plattformsupplevelse som nosar på perfektion.

9: Assassin’s Creed: Brotherhood

Under det gångna året tog den redan kritikerrosade Assassin’s Creed-serien sitt innehåll till en helt ny nivå. Med ett berättande som fortsätter att slå med häpnad och det nya multiplayer-läget så är Assassin’s Creed: Brotherhood inte bara en mer än värdig medlem ur serien, utan även ett av de bästa spelen som 2010 producerade.

8: Call of Duty: Black Ops

Activisions flaggskepp till serie har illustrerat krig både från mänsklighetens förflutna och framtid. Genom Black Ops fick vi äntra konflikter som utspelar sig under kalla kriget och dess politiska stridigheter. Fixerat på den starka stomme som är Call of Duty-serien så fortsätter Black Ops att expandera, utveckla och förnya en redan oerhört förfinad spelserie, något som även denna gång gjordes med bravur.

7: StarCraft II

Det finns inte många saker inom vår värld som är värt att vänta tolv år på. Men fan om inte StarCraft II, efter allt, faktiskt är en sådan tingest. Som uppföljare till spelet som fortfarande kallas världens mest balanserade strategispel så hade StarCraft II en fullkomligt enorm press att leva upp till, men trots detta är det inte många som är besvikna. Blizzard har visat oss att ett ambitiöst projekt med rätt resurser och tidstillgångar kan bli just den titel som spelare världen över har väntat på i över ett decennium.

6: Metroid: Other M

Ett av årens viktigaste återseenden kan ha varit mötet med Samus Aran. Trots att den skickliga prisjägarinnan har varit en av Nintendos absolut viktigaste karaktärer så har vi under alla dessa år knappt lyckats med att lära känna henne djupare än reflektionen i hennes visir. Genom Metroid: Other M så satte Nintendo allting på sin spets och med hjälp av input av Ninja Gaiden-skaparna Team Ninja så togs Metroid-serien till en fullkomligt ny nivå. Med ett för serien tidigare osett berättande så fick vi bevittna en helt ny sida av den kvinnliga krigaren och hennes historia, en historia som berättades genom ett av förra årets bästa spel.

5: Halo: Reach

Halo-seriens universum är enormt. Den oerhört uppskattade seriens historik har vuxit sig så pass stor att Bungie valde att med sitt sista bidrag till serien ta det hela tillbaka till sina rötter. Genom Halo: Reach gestaltas de händelser som i slutändan ledde fram till tidspunkten för det första spelet i serien, Combat Evolved. Ännu en gång blev vi bjudna på ett storslaget spel som får oss att ifrågasätta allt vi trodde oss veta om det universum som serien bebor. Halo: Reach var, utan tvekan, ett av år 2010 största titlar.

4: Mass Effect 2

När Mass Effect släpptes i November under 2007 så var det till iögonfallande publicitet. Det ambitiösa spelet tycktes vara en omfattande blandning mellan en novell, en film och ett spel och titeln lyckades med att bygga upp ett djupt universum där varje val som spelaren gjorde tog spelet i en ny riktning. Vad som gör Mass Effect 2 så ofattbart bra är i slutändan det faktum att det är en uppföljare, för trotts originalspelets höga kvalitét så lyckades BioWare med att expandera det andra spelet på alla dimensioner. Allt ifrån grafik, berättande, spelmekanik och utförande har gjorts ännu bättre sedan den första installationen och den oerhört fina titel som Mass Effect 2 är tycks bara ställa frågan vad vi i vår vildaste fantasi kan förvänta oss av det tredje och avslutande kapitlet.

3: Red Dead Redemption

Grand Theft Auto-serien har varit en central byggsten under byggandet av sandlådegenren. När seriens utvecklare förkunnade att de skulle utveckla ett likasinnat spel satt i den amerikanska västern så började pojkdrömmar att löpa amok i kubik. Red Dead Redemption blev ett otyglat, massivt och påtagligt äventyr i en värld som tycks vara helt orörd. Rockstar visar upp sin kapacitet inom den genre som de obestridligen är främst inom och gör detta genom att i Red Dead Redemption erbjuda en frihet som är gränslös. Resultatet är en titel med en häpnadsväckande bredd och djup och med ett berättande som bidrar till en fullkomligt gigantisk spelupplevelse så är Red Dead Redemption ett modernt mästerverk.

2: God of War III

God of War. De senaste åren har denna uppmärksammade serie totalt förändrat vår bild på visualiserat våld och samtidigt glorifierat detta till den grad då det blir någonting vackert. Serien har kopplat ett järngrepp kring hack ’n slash-genren och blev på nolltid till en mall för hur genren skall tolkas. Det tredje och sista spelet till originaltrilogin avslutade Kratos blodsbefläckade korståg i sin strävan efter att tillfredsställa sina hämndbegär och en epok som har varit den mest uttömmande spelupplevelsen på länge. Visuellt överdådigt, makalöst berättat och helt sinnessjukt väl utfört, detta är God of War III.

1: Monster Hunter Tri

Till att börja med ska det sägas att, för oss i väst, är Monster Hunter Tri ett helt oväntat spel. Som trotjänare till en serie vars popularitet i Japan är fullkomligt enorm så var spelets uppdrag tydligt: att nu sprida sina monster till västvärlden. Monster Hunter Tri är sann till sina rötter och placerar spelaren öga mot öga med den ena blodtörstiga besten efter den andra, där den nästa alltid är större, snabbare och hungrigare än den förra. Med ett onlineläge som är en total fullträff så kan upp till fyra spelare tillsammans kasta sig in i strider som gärna bli så episka och storskaliga att det liknar en Peter Jackson-film. I singleplayer-läget väntar en enorm, levande och framförallt farlig värld där spelaren kan förkovra sig totalt i Monster Hunter Tris massiva innehåll. Ni som har lyssnat på mig genom diverse pratstunder under det förra året har hört mig säga det förr, men jag tänker säga det ännu en gång. Monster Hunter Tri var den största, mest innehållsrika, engagerande och helt enkelt roligaste spelupplevelsen som 2010 hade att erbjuda och är en hel värld värd att förlora sig i.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord