Topp 10 – Games of the Year 2012: Anders Sandberg

10. UFC Undisputed 3

Det är ingen hemlighet att jag älskar UFC. Jag har sagt flera gånger under årets lopp att MMA är världens snabbast växande sport och det märks sannerligen. Det som gläder mig ännu mer är att utvecklarna Yuke’s lyckas skapa världens bästa återskapning av sporten i ett enda spel. Det heter UFC Undisputed 3 och det är minst lika underbart som verkligheten.

9. Diablo III

Det tog Blizzard 12 år innan vi fick se uppföljaren till Diablo II som redan då var ett väldigt välarbetat och fantastiskt spel. Jag funderade länge över hur det skulle gå att förbättra trean utöver de grafiska bitarna och slutresultatet visade mig att mycket har inte hänt på en halv livstid. Passionen för att slakta monster har inte heller gjort det.

8. Assassin’s Creed III

Jag minns när jag såg trailern för Assassin’s Creed första gången, det var i den stunden det snyggaste jag någonsin sett inom spel. Idag har jag sett fem spel från denna serie och ärligt talat borde Ubisoft hitta på något nytt. Att den senaste installationen råkar vara den bästa och mest varierande av alla måste ju ändå vara ett värdigt avslut.

7. Hitman: Absolution

Agent 47 har ända sedan millennieskiftet haft en stor plats i mitt hjärta. Det har kommit och gått många olika lönnmördare som väljer att använda tystnaden som sitt främsta vapen men ingen har gjort det med sådan stil. Absolution känns som den största lekplatsen för lönnmord i något av alla Hitman-spel och det är allt jag vill ha.

6. Far Cry 3

Det dröjde ända till sommaren förra året innan jag spelade Skyrim för första gången. Den stora och öppna världen som låg framför mina fötter visade mig möjligheter som jag aldrig tidigare hade sett i ett spel. Far Cry 3 gör samma sak fast placerar dig i ett tropiskt paradis där du snabbt får lära dig att bara den starkaste överlever i en galen värld.

5. Dishonored

Arkane Studios har inte gjort mycket i sina dagar men trots det lyckas dem ändå skapa en av årets absolut bästa spelupplevelser. På köpet får jag staden Dunwall som är en sandlåda fylld av möjligheter och jag vill utforska alla. Min hämnare vid namn Corvo har möjligheten att döda allt i sin väg eller välja visa nåd, hans val väljer du.

4. The Walking Dead

På 90-talet kunde jag frossa i peka-klicka-spel. Detta var helt och hållet LucasArts förtjänst och jag kommer för alltid vara tacksam för deras spelstudio. Telltale Games är denna studio i grund och botten och det märks i deras version av The Walking Dead. BioWare kan skapa världar men Telltale visar hur karaktärsutveckling ska göras på rätt sätt.

3. XCOM: Enemy Unknown

Jag är en taktisk människa som älskar spel där mina val har konsekvenser. Ett spel ska våga släppa taget om spelare och låta de få ta konsekvenserna av sina handlingar. XCOM: Enemy Unknown både släpper taget och sparkar mig ut ur boet. Dör jag är det mitt egna fel och jag kan ALDRIG skylla på spelet, då har utvecklarna lyckats bra.

2. Mass Effect 3

När sluttexten på Mass Effect 3 börjar rulla är min resa med Shepard över. Vi har tagit oss genom allt tillsammans och resan har varit lång. En ren känslomässig berg-och-dalbana har det varit och nu är allt över. Livet går vidare men jag kommer alltid minnas våra äventyr tillsammans. Tack BioWare för ett värdigt avslut till en av världens bästa spelserier.

1. Journey

Det finns alldeles för mycket som jag vill berätta om varför Journey är årets bästa spel. För många ord som inte ryms på dessa rader och det är lustigt på samma gång för spelet säger ingenting. Journey är för mig en blick in i framtiden och det är kanske det vackraste jag sett i hela mitt liv. Tack Journey för att du finns, jag kommer aldrig glömma dig.


.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord