Topp 10 – Games of the Year: Xavier

Spelåret 2010 visade bjuda på en stor variation av roliga titlar i kombination med överraskningar alternativ floppar. Dock har jag likt resten av redaktionen valt att sammanställa en lista på de bästa spelen för 2010.

Hur många sportspel hamnade på min lista och har musikspelen något att komma med eller är genren helt slut? Spelen som släpptes under 2010 visade sig bjuda på en variation av högklassiga titlar och konkurrensen om gamers lär inte minska i framtiden vilket är roligt för oss. Konkurrens brukar betyda att spelserier som är etablerade tvingas lägga på en ny växel samt att överraskningar kan tillkomma.

10. Spider-Man: Shattered Dimensions

Även om det var långtifrån perfekt visade det sig att Activision gjort ett lyckodrag som anlitade BeenBox och utvecklarna förvaltade licensen väl. Istället för att spela som Peter Parker i vår tid, fick vi ta oss an Spindelmannens alter ego i tre olika dimensioner till. New York 1933 och 2099 var bland annat några av miljöer Peter Parker satte sin fot I och även om kontrollen kunde ha varit bättre, ser framtiden bra ut för spelserien och äntligen fick vi spela någonting roligt där Spindelmannen har huvudrollen.

Spiderman

9. Rock Band 3

Det diskuteras ständigt att musikspelen är i neråtgående form av att döma från försäljningssiffrorna som branschen har presenterat. Synd för Harmonix lyckades faktiskt med Rock Band 3 och med den nya gitarren med strängar samt synthen, var det oerhört roligt och utmaningen att spela igenom några av de mest kända låtarna från rockhistorien som ”Bohemian Rapsody” från Queen eller ”Break on Through” av The Doors, var nyheterna välkomna. För efteråt, vem vill spela synt- eller pianostycken med en plastgitarr?

8. Victoria II

Strategispelen från Paradox har aldrig varit lätta men i och med Victoria II fick vi en tutorial som gjorde att spelet var lite mer förlåtande. För det är fortfarande ett av de svåraste spelen du förmodligen kommer att ha spelat och valet av tid, 1800-talet där delar av Asien eller Afrika inte var koloniserade gör det hela mycket spännande. Möjligheterna är enorma och kanske kan Sverige bli en stormakt inom världspolitiken och faktiskt ta över Norden samt se till att Ryssland inte erövrar Finland från oss. Mycket svårt men väl mycket givande och Paradox kan vara stolta över att de faktiskt lyckas producera strategisimulatorer där ett beslut kan gynna ett land eller få förödande konsekvenser.

7. F1 2010

När Codemasters släppte F1 2010 till samtliga konsoler var den spontana känslan ”äntligen”. Under ett par år var F1-spel exklusiva till PlayStation 3 och då var de inte ens i närheten av Codemasters racingspel. Mycket kan förbättras men banorna visade sig vara detaljerade, likaså bilarna och beroende på svårighetsgraden erbjöd Sebastian Vette, Fernando Alonso och Lewis Hamilton på en rejäl utmaning. Karriärsläget kan få ett större djup men att börja i ett av de tre nya stallen för säsongen 2010 och försöka klättra uppåt var trots allt en rolig utmaning för oss som älskar F1. Bäst av allt förutom att Codemasters fick licensen, är att ingen behöver oroa sig för at skaffa en särskild konsol.

F12010

6. DJ Hero 2

För min egen del visade sig att 2010 kom att bli ett roligt år med musikspelen trots siffror som skvallrar om minskad försäljning. Synd att DJ Hero-serien drabbats för är det något som man visade upp så var det nytänk och med hjälp av kända DJ: s, fick vi chansen att ”leka” discjockey. Remixerna av låtarna visade sig med några usla låtar, generellt vara förvånansvärt bra och låtarna visade sig hålla så pass hög klass att man ville lyssna på dem efteråt. Friheten att remixa låtarna i DJ Hero 2 ökade och nyheterna i övrigt var välkomna för oss som hade spelat det första.

5. Madden NFL 11

FIFA, NBA, NHL och Tiger Woods får ursäkta. Hade det inte varit för mitt stora fotbollsintresse, hade Madden NFL 11 kommit på en andraplats i kategorin årets sportspel, före FIFA med andra ord. För är det något sportspel som lägger ribban högt för de andra så är det utan tvekan Madden NFL 11. Förutom att vara oerhört snyggt, fungerar kontrollen väldigt bra och rent taktiskt är det mycket svårare än FIFA eller NHL. Amerikansk fotboll handlar mycket om taktik och även om Gameflow tillåter spelaren att få en taktik vald, ligger utmaningen i att kunna välja en som passar ens lag. Hade amerikanska fans varit lika passionerade som de europeiska, hade utvecklarna förmodligen även lyckats fånga en oerhörd stämning på planen för det mesta de pekar på, tycks bli bra även om årets upplaga stördes av lite irriterande buggar så är Madden NFL 11 ett väldigt imponerande sportspel.

4. FIFA 11

Fotbollsspel är något som står mig varmt om i hjärtat och ända sedan Super Nintendo har det varit ett givet inslag i alla konsoler jag skaffat. Efter några år med Pro Evolution Soccer lyckades EA Sports förbättra FIFA till den grad att jag bytte serie. Trots att FIFA 10 hade ett par buggar, förbättrades dem men samtidigt tillkom nya i FIFA 11 vilket är synd att utvecklarna inte åtgärdar. Samtidigt släpper de en hel del nyheter som ”Be A Goalkeeper” där spelarna ges chansen att vara målvakt. Men att spela mot andra online eller mot någon kompis på samma tv, är bland det roligaste som går att göra och tack vare att FIFA 11 är enkelt komma in i, behöver inte de andra i gänget ha spelat tusentals timmar för att lära sig spela fotboll på konsol. Men att bemästra det tar givetvis tid och när det väl har skett är det roligt att skryta med svåra finter på planen.

3. Metro 2033

År 2033 har kärnvapenkrig gjort att jordytan inte är beboeligt längre och i Moskva har de enda överlevande haft turen att kunnat ta sig till tunnelbanan. Under jord har överlevande skapat stater i vad som förr var tunnelbanestationer med flera miljoner som åker varje dag. Nazister, kommunister, självständiga stater och handelsfederationer slåss mot varandra samt mutanter som uppstått till följd av kärnvapenkrig. Mitt i underjordens kaos ska huvudpersonen Artyom ta sig till Polis för att varna om vad som tros vara et hot mot mänsklighetens existens. Boken som spelet baseras på, skrevs av Dmitrij Gluchovskij som var glad över att världen skulle bli spelbar då den ryske författaren haft intresse för tv-spel sedan tidigare. Stämningen, storyn och utmaningen var höjdpunkterna medan jag hoppas att AI:n, de engelska dialogerna och sparsystemet förbättras till uppföljaren Metro 2034.

Metro

2. Dance Central

Tveksamheten inför hur Kinect skulle fungera blåstes bort när Harmonix gav oss Dance Central. Istället för att förlita sig på rörelsekänsliga kontroller som Move eller Wii, skulle spelarna försöka kopiera dansrörelserna och kameran skulle upptäcka huruvida man gjort rätt eller inte. Även om det var långtifrån perfekt visade sig Dance Central vara det perfekta partyspelet och låtlistan kan diskuteras då vissa tycker det är för mycket hip-hop, medan jag inte har något emot det. Men såhär roligt med musikspel var det längesen man hade och Harmonix lyckades visa de andra utvecklarna hur Kinect ska användas för att ha så kul som möjligt.

1. Football Manager 2011

Fotbollsfans har förmågan att inte bara kritisera spelarna eller domarna utan även tränarna för val at taktik eller spelare. På grund av Sports Interactive: s Football Manager har det nästan blivit kriminellt att göra det och Miles Jacobsson med gänget visade med FM 2011 att tränaryrket är långtifrån enkelt. Managmentlägena i FIFA 11 eller Pro Evolution Soccer 2011 skulle kunna beskrivas som en fjärt i rymden. I FM 2011 går det i praktiken att göra allting med sitt fotbollslag och utmaningen ligger efter att ha spelat med storlag, att ta sig an ett litet lag och avancera genom divisionssystemet för att sedan vinna de stora turneringarna. Med ett djup som vilket RPG som helst, kräver FM 2011 att man lägger ned lika mycket tid som World of Warcraft för att det ska löna sig överhuvudtaget.

FM2011

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord