Topp 10 Dreamcast-spel

Segas konsol Dreamcast blev inte långvarig på tv-spelsmarknaden och Playstation 2 lyckades konkurrera ut den. Trots kort livslängd släpptes det en hel del klassiska titlar till konsolen.

När Dreamcast släpptes 1998 var det början på något nytt för Sega. De ville visa att floppen med Sega Saturn inte skulle upprepas och till en början var Dreamcast en succé. Detta fram tills att Sony släppte Playstation 2 och där började problemen för Sega. Med en usel marknadsföring i Europa och konsoler som såldes väldigt billigt, tvingades de ge upp produktionen av sin konsol redan 2001. Trots att Dreamcast mötte en alltför tidig död, släpptes det en hel del spel av hög kvalité även om jag tyvärr aldrig fått testa några av de ordentligt. Att Residen Evil Code: Veronica, Street Fighter III och Vritua Fighter 3Tb inte hamnar på listan har att göra med att jag spelade de alldeles för lite och Samba de Amigo med maraccas var inte bara dyrt, spelet var svår att få tag på. Trots det har jag spelat tillräckligt många spel för att kunna göra en lista på de tio bästa spelen till Dreamcast.

10 Ferrari F355 Challenge
Bilsimulatorer ska spelas med ratt, pedaler och en växelspak för att man ska kunna njuta. YU Suzukis F355 Challenge till arkadhallarna hade allt det där plus tre skärmar och många avskräcktes av simulationen medan jag älskade det. Av någon anledning lyckades jag uppskatta portningen till Dreamcasten och det fungerade överraskande bra med handkontrollen plus att variationen av banor var väldigt bra. Trots att det fokuserade enbart på ett bilmärke och modell, lyckades Yu Suzuki att simulera en av Ferraris snyggaste sportbilar. För de som hade bra högtalare var musiken inte den bästa, istället var det motorljudet som var halva nöjet nästan då Ferraris bilar alltid har haft motorer som ger ifrån sig musik för de som älskar motorljud.

9 Dead or Alive 2
Team Ninja har alltid gillat att pressa konsolerna så mycket det går och Dead or Alive 2 till Dreamcast var inget undantag. Det var ett väldigt snyggt spel och hade ett rasande speltempo som gjorde att det blev en favorit hos väldigt många kompisar som spenderade flera timmar med att nöta spelkontrollen. Själv häpnade jag över hur snyggt det var och då trodde jag inte att något spel kunde bli snyggare. Tyvärr var inte handkontrollen till DC den bästa och en arkadsticka hade önskats för att spelupplevelsen skulle bli än bättre.

8 Ready 2 Rumble
Ibland känns boxning alldeles för stelt och korrupt, speciellt när UFC klivit fram och visat hur spännande MMA-fighter kan vara. Med inspiration från Punch Out, släppte Midway boxningsspelet ”Ready 2 Rumble”och istället för kända boxare, hade man väldigt roliga karaktärer som Afro Thunder och Boris Knokimov. Till uppföljaren var till och med Bill Clinton, Hillary Clinton, Shaquille O’Neal och Michael Jackson tillgängliga som valbara boxare! Lyckades man få in tillräcklgit bra slag, bildades ordet ”Rumble” som gav boxarna extra kraft i slagen. Trots en usel kontroll, lyckades Midway få oss att skratta åt det mesta. Den kände presentatören Michael Buffer skrek sin kända fras ”Let’s get ready to rumble!”, vilket var otroligt coolt. Blandningen av färgstarka karaktärer, humor, Michael Buffer och boxning, lyckades Midway väldigt bra med att tolka en sport som är väldigt seriös.

7 Sega Rally 2
De som aldrig gillade Ferrari F355 Challenge i arkadhallarna, ville hellre spela Sega Rally mot mig och det hade jag aldrig något emot. Ännu en arkadklassiker från Sega och trots få bilar och banor, slösade man väldigt mycket pengar på spelet. Ett bevis på hur kul det var. Senare släpptes uppföljaren Sega Rally 2 med förbättrad styrning, snygg grafik och fler bilar, hade casualspelarna fått en ny favorit. Visuellt var det hur snyggt som helst och speciellt på snöbanan hade Sega visat hur mycket de pressade både arkadmaskinen och Dreamcasten. På konsol var multiplayer begränsad till att tävla mot varandra via split-screen eller vem som var snabbast på arkad men var trots det, ett väldigt roligt spel som uppskattades av många som inte ens tycker om bilspel som Gran Turismo. Det visar hur pass väl Sega lyckades med att nå ut till en stor målgrupp.

6 Sonic Adventure
Efter flera floppar gjorde Sonic storstilad comeback och året var 1999. Vid denna tidpunkt kände man att den blåa igelkotten hade lyckats ta steget från 2D till 3D likt Mario gjorde med Mario 64. Tjusningen med spelet var hastigheten även om det gick alldeles för snabbt ibland, något om jag uppskattade trots att många klagomål hördes. Även om spelet förstördes av Amy & Co, var det delen med Sonic som gjorde att man hade förhoppningar om framtiden. Tyvärr blev Sonic i 3D en one-hit wonder. De som har släppts efter Sonic Adventure har tyvärr varit usla och Segas stolta maskot Sonic har misshandlats av spelutvecklare som aldrig lyckats upprepa succén från 1999.

5 Virtua Tennis 1 & 2
Många sportspel kräver en hel del speltimmar innan man ens har lärt sig de grundäggande kontrollerna. Virtua Tennis däremot var enkelt att lära sig men svårare att bemästra och med rätt motståndare som hade lärt sig det, kunde man spendera flera timmar på matcher mot varandra. Det var ingen tvekan om att kontrollen då kändes superb och aldrig hade ett tennisspel sett så snyggt ut, ett bevis på vilken fin grafik Dreamcast kunde visa upp. En uppföljare släpptes och extra roligt var att Thomas Johansson, Magnus Norman och Thomas Enqvist dök upp i spelen och representerade Sverige. Ett mästerverk från Sega när det gäller sportspelen även om Virtua Tennis 3 aldrig lyckades komma upp i samma nivå om du frågar mig.

4 Soul Calibur
Jag har ingen aning om hur många matcher jag spelade mot kompisar, men Soul Calibur var utan tvekan populärt. Variationen av karaktärer, vapen, miljöer, härliga musikstycken och en grafik som då fick många av oss att tappa hakorna. Märkligast av allt var att Namco valde att släppa det exklusivt till Dreamcast och det portades aldrig till Playtation 2, Gamecube eller Xbox. Istället fick vi vänta nio år innan det konverterades till Xbox Live Arcade. Trots handkontrollen gick det väldigt bra att spela Soul Calibur och det var en mardröm att få tag på spelet 1-2 år efter releasen. Alla som ägde en Dreamcast ville ha spelet och jag förstår de: detta var ett mästerverk. Trots att man försökte variera spellägen, var principen densamma: slå ned din motståndare först. Jag tröttnade aldrig på det på grund av kompisarna där jag försökte nöta det så ofta jag kunde för att senare försöka utklassa motståndet.

3 Crazy Taxi
Att vara taxiförare är knappast något glamoröst eller spännande. På något sätt lyckades Hitmaker med konststycket att göra yrket roligt med Crazy Taxi. Det fanns fyra olika förare med taxibilar som hade olika egenskaper, även om BD Joe var min favorit tätt följd av Axel. Staden där det hela utspelades i var inspirerad av San Fransisco med sina branta kullar vilket var ett genialiskt drag. Att skjutsa en kund från en punkt till en annan var oerhört roligt med tempot som utvecklarna valt att sätta.

crazytaxi

Unikt då var att företag som KFC och Levi’s valde att göra reklam i spelet och några kunder hade önskemål att få bli skjutsade till KFC t.ex. Ju snabbare desto mer betalt fick man samt tid och lyckades man charma kunderna med stilpoäng, fick man bonus såklart. Tyvärr var uppföljarna inte lika roliga och det beror på att New York och Las Vegas som städer inte lämpar sig lika bra som San Fransisco för ett spel som Crazy Taxi. Skulle Sega släppa detta till Live Arcade, är det bara att hoppas att det första spelet får sig en remake istället för att de gör en helt ny stad.

2 Jet Set Radio
Vem har inte känt sig sugen att spreja en hel vägg med graffiti och avsluta konstverket med att skriva med sin signatur eller taggar som det kallas inom kulturen. Jet Set Radio var ett unikt spel: personerna i spelet skulle klottra på väggar eller fordon i staden Tokyo-To och det gjordes med hjälp av styrspaken. Personerna åkte runt med inlines så de kunde grinda och göra tricks vilket gav stilpoäng och inte nog med det så var tvungna att fly från polisen samtidigt.

jet_set_radio

En unik blandnig av spelstilar som utmärkte sig än mer genom att ha ett soundtrack dominerat av japanskt pop och hiphop som jag nästan dyrkade i alla fall. Tyvärr var det hälften som uppskattade Jet Set Radio medan den andra hälften tyckte det var alldeles för konstigt. Även detta är ett spel som Sega måste släppa och inte som en remake, utan mer som en portning. Den unika cel-shading grafiken passade Jet Set Radio perfekt och oavsett vad det skulle kosta så skulle jag köpa det.

1 ShenMue
När Ryo Hazuki kommer hem, ser han sin pappa blir mördad av en grönklädd herre som heter Lan Di. Efter att han själv blir misshandlad, vilar Ryo ut för att sedan ge sig ut på ett äventyr med ett mål: att hämnas sin fars död. Det är början på ett otroligt äventyr som tar oss från Yokosuka i Japan via Hong Kong, till den kinesiska landsbygden. Handlingen berör en ibland som när Ryo tvingas ta farväl av sina vänner i Japan, speciellt Fuku-san som ger bort sina sparpengar så att hans bästa vän ska kunna ta sig till Hong Kong. Spelets musikstycken höll också hög klass och beroende på vart man befann sig, hörde man nya stycken. Något som var unikt att det hela utspelades 1986 så Ryo Hazuki var tvungen att klara sig utan mobil, laptop, gps eller andra moderna prylar som vi har vant oss vid idag och Quick Time Events testade våra reflexer då det gällde att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle för att t.ex. undvika fallande objekt under en jakt.

shen_mue_ryo

Dessutom kunde Ryo Hazuki slåss med hjälp av knappkombinationer som vi vant oss i fightingspel och lära sig nya vilket krävde träning då var användbart mot fiender som var skickliga i kampsport. Lägg därtill att man kunde spela arkadklassiker som Space Harrier eller Out Run och jag förälskade mig i Shen Mue. Tyvärr sålde spelets alldeles för dåligt och än idag väntar jag på att upplösning. Kommer Ryo Hazuki att få möta Lan Di? Vilken roll kommer Shenhua, flickan från den kinesiska landsbygden att ha? Det brukar dyka upp rykten om ett Shen Mue 3 även om varken Sega eller Yu Suzuki inte har bekräftat ifall serien får en fortsättning eller om det har lagts ned för gott.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord