Till nördarnas land

Det är lite mera snö än vanligt i Jönköping. Lite kallar, lite flera på bussen mot Huskvarna än vanligt och lite flera datorer än vad det brukar vara på Elmia såhär års. Det är dags för DreamHack vinter för tionde året i rad och för varje år blir det lite mera av det goda för den som titulerar sig nörd.

Egentligen var det inte så lite mera Dreamhack i år, utan mycket mera. Man slog nämligen sitt förra världsrekord med nästan 2230 datorer. 12 757 uppkopplade mot ett och samma nätvärk och med en och samma gemensamma nämnare – titeln nörd. Vad är då en nörd? Är den en Joltsubstituts drickande ung kille som spelar World of Warcraft, StarCraft 2, äter skräpmat och snackar leet irl Både ja och nej, vilket blir tydligt i samma sekund du tagit dig igenom de enorma köerna utanför Elmia på torsdag förmiddag. Mitt i lilla Småland ligger smältdegeln av nördar och här kan man stöta på alla sorter.

Här finns bland andra e-sportnörden som antingen tävlar själv eller troget speccar varje match i dreamarena och hejar fram sina favoriter. Här finns World och Warcraftnörden som har wow tema på allt från musmatta till mjukisbyxor och som är på plats för att få träffa guildpolarna utanför Onyxias grotta. Vi hittar retronörden, som tävlar i tetris och spelar Nes-simulator natten lång.  Jag skulle kunna lista nördar av olika typer av nördar i rader, alla finns här, och på Dreamhack finns det något för dem alla.

Dreamhack är nämligen just det, en festival för spelaren i första hand. Spelen i sig är mera den gemensamma nämnaren man möts runt. När jag pratar med besökare svarar nästan alla att deras förväntningar är att de är här för att ha kul och att umgås. Vad som spelas är inte alltid så viktigt så länge man har kul när man gör det, och Dreamhack bjuder på alla tänkbara sätt att göra det. Kanske softar du i en stor sacko-säck i något utställarbås samtidigt som du utmanar killen på Fifa 11, eller tävlar mot en  ny bekantskap i Heroes och Newerth i montern bredvid. Eller också står ni och hoppas till tonerna av slagsmålsklubben för att senare bygga verandor i minecraft.

Dreamhack är inte bara unikt ur ett världsrekordsperspektiv, det är också unikt tack vara alla som möten som uppstår kring spelen som spelas där. Möten som sker dagligen online men, som på Dreamhack föder en stämning som bara kan upplevas av någon som är där – I nördarnas land.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord