Tales of Zestiria går inte förlorat

PowerGamer-utsände Mathias Cena var på plats i Tokyo när stadens årliga spelmässa gick av stapeln. Väl där mötte han, bland annat, Bandai Namco – som jobbar hårt för att möta påtryckningarna från västvärlden och deras önskan att få ta del av spelen ur Tales of-serien så nära de japanska släppen som möjligt. Hideo Baba, seriens fader och beskyddare, mötte sin hungriga publik med goda nyheter.

Det fanns en tid när västerländska spelare med en fabless för japanska spel var tvungna att vänta flera år innan de fick möjlighet att spela dem. Sedan kunde de, om de hade tur, spela en lokaliserad version med mediokert röstskådespel på engelska. Eller i värsta fall – med undertexter hjälpligt hemmasnickrade av ett fan. Den slutgiltiga lösningen var att studera det japanska språket i hopp om att de en dag skulle kunna importera en originalversion av spelet. Annars var dessa titlar bara något att glömma.

TalesOfZestiria_02

Det var inte särskilt längesedan som dessa scenarion var mycket verkliga. Vi väntar fortfarande på Yakuza 5 och ”Restoration” medan Sony precis har annonserat en kinesisk lokalisering av seriens senaste tillskott, Yakuza Zero. Lyckligtsvis så förändras tiderna. Bandai Namco menar att de har hört rösterna ifrån tusentals västerländska fans som vill komma åt sina japanska titlar högst månader, och inte år, efter japansk release – och de utan halvhjärtat amerikanskt röstskådespel, utan med de japanska rösterna.

”Ni talar inte japanska, så varför vill ni spela med japanska röster?” Detta frågar Baba publiken på Tokyo Game Show 2014, efter att han just har utannonserat att Tales of Hearts R, som släpptes till japanska PSP-konsoler redan i Mars 2013, ska släppas i väst i November innehållandes de ursprungliga japanska rösterna. När någon i publiken svarade att det hade att göra med att man ville komma så nära originalverket som möjligt så fick denne medhåll ifrån Baba, som erkände att han själv föredrog att se Hollywood-filmer med engelskt tal, trots sina bristande kunskaper i språket. I denna stund fanns i lokalen en förståelse utanför språkbarriären.

TalesOfZestiria_01

Verkligheten är att det fortfarande är runt 18 månader emellan seriens japanska och västerländska släpp, men nu, när serien närmar sitt tjugoårsjubileum, lovar Bandai Namco att de fokuserar på att tillgängliggöra spelen för sin publik i väst så snabbt som möjligt. Tales of Zestiria har release i Japan den 22:a Januari i början av nästa år och utgivarna menar att vi kan förvänta oss spelet i väst samma år. Producenten Baba fortsätter med att berätta att Tales of Zestiria kommer att söka sig närmare seriens klassiskt medeltida rötter och att man har velat skapa klara kontraster mellan blå himmel, gröna skogar och mörka borgar.

Utvecklandet av Zestiria påbörjades för tre år sedan och därför kommer spelet att enbart släppas till PlayStation 3 – men trots detta så ser spelet fantastiskt ut. Det kommer även med enorma förbättringar, så som avsaknaden av laddningsskärmar inför striderna. ”RPG:n är äventyr!” basunerar Baba ut med enorm entusiasm och menar att man ville göra allt för att befria spelaren ifrån distraktioner. Spelets världskarta är enorm och vacker och vi behöver inte längre lämna den och bli teleporterad till ett parallellt universum för att slåss mot monster. Ungefär som att vi inte längre behöver vänta i år för att se Tales of-serien anlända i vår del av världen. Förhoppningsvis.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord