Test: Xbox SmartGlass

Under sommarens E3 pratade Microsoft väldigt mycket om Xbox SmartGlass. Hur Xbox 360, Windows Phone, Windows Tablet och PC med Windows 8 skulle kunna kopplas ihop. PowerGamers skribent Xavier Ladu ser potentialen men är allt annat än nöjd med appen som laddats ned till Windows Phone.

Förra fredagen var det premiär för Microsofts nya operativsystem Windows 8 och samtidigt släpptes Xbox SmartGlass. Appen som ska koppla ihop en PC med det nya operativsystemet, Xbox 360, mobiler samt Tablet-PC. I mitt fall skulle detta testa begränsa sig till konsolen samt min mobil Nokia Lumia 800, som använder sig av Windows Phone. Meningen är att samtliga enheter med hjälp av operativsystemet ska kunna kopplas ihop och ”hjälpa” varandra enligt Microsoft. Du tittar på en film men inser att snart måste du ta tåget eller bussen och där kommer Xbox SmartGlass in. Titta klart på filmen via din mobil eller Tablet-PC.

Alla som har sett filmer eller såg Microsofts presentation under årets E3-mässa, vet vid det här laget att de har marknadsfört det hårt. Det låter enkelt och bra, att oavsett enhet så ska de vara sammankopplade på något sätt. Där kommer Xbox SmartGlass som ska hjälpa till och göra det enkelt att föra över en film från Xbox 360 till mobilen alternativt Tablet PC, sedan vidare till datorn som kanske är ihopkopplad till ens tv. Vilket innebär att överförandet ska vara smidigt ifall en vän råkar ha en större tv, varpå man vill överföra filmen från sin konsol med den mindre till vännens Xbox 360 istället för att behöva hålla på med dvd-skivor eller att man installerar samma filmtjänst på datorn exempel.

Besvikelsen är stor i början när Xbox Music fortfarande inte har startat i Sverige och även om man ser PSY:s låt ”Gangnam Style” i menyn på ens mobil, så kan jag inte titta på den och sedan bestämma mig för att se på den via min Xbox 360. Snopet med tanke på att jag var extremt nyfiken på att ”överföra” en video från mobilen till konsolen. Netflix har jag inte kunnat få igång då det har strulat sig med min gratismånad. Så jag har inte kunnat överföra filmer till mobilen och spelvideos man laddat ned har jag inte heller kunnat se på min mobil. Så där känner jag lite besviken och förhoppningen är att Microsoft uppdaterar och fixar alla problem så att Xbox SmartGlass kommer igång på allvar.

Tangentbordet som ska dyka upp på Internet Explorer eller YouTube, fungerar inte heller och detta har inte Microsoft pratat om angående att läsa det finstila. Min mobil kopplar upp sig via min mobiloperatör som är Tre. Medan Xbox 360 är uppkopplad via en kabel från väggen och Bahnhof är företaget som levererar bredband till hemmet via fiberoptik. För att tangentbordet ska dyka upp måste min mobil, eventuell en Tablet PC och Xbox 360 använda sig av samma nät. Därmed borde jag ha en router som tillåter trådlösa uppkopplingar och då är det meningen att tangentbordet ska dyka upp. För även om både mobilen och Xbox 360 är online, hittar de inte varandra och därför kan jag på YouTube inte använda mig av tangentbordet som borde dyka upp på min mobil.

Appen är gratis för dem som har Windows Phone, Tablet PC eller Windows 8 men känns trots det begränsat. Ifall jag hade köpt appen hade man utan tvekan känt sig blåst och därför räddas Microsoft av det faktum att det är gratis. Därmed finns det tid att utveckla den och se till att man trots olika operatörer, kan koppla ihop sig och använda sig av det utlovade tangentbordet till exempel. Tiden kan även användas för att få igång Xbox Music och när Xbox SmartGlass släpps till iOS eller Android, borde de flesta problemen vara åtgärdade. Som der ser ut nu är det en begränsad marknad som på fullt allvar kan utnyttja kapaciteten i Xbox SmartGlass. Sverige tillhör än så länge inte den marknaden och även om det finns potential, hade jag förväntat mig mycket mer än detta.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord