Sverige är framstående på Fifa-scenen

Intresset för esport-fotboll växer och glappet mellan det och ”vanlig” fotboll blir mindre.

Sverige är framstående på Fifa-scenen

När Fifa 17 kom ut under hösten var det redan högt tryck på att köpa spelet, oavsett vilken konsol man föredrog att spela på. I den här versionen finns många nya spellägen, flera nya spelare och kritikerna har låtit lovorden flöda. Det stabila fotbollsspelet har hittills inte gjort någon besviken och några recensenter går så långt som att säga att det är det hittills bästa spelet.

Intresset för esport-fotboll växer och glappet mellan det och ”vanlig” fotboll blir mindre. Esport är idag ett standardinslag på sport- och bettingsidor och det har öppnat upp för fler att spela på fotboll, vare sig spelet spelas på en faktiskt plan eller på en stor dator- eller tv-skärm. Fotbollsklubbar har börjat kontraktera Fifa-spelare för att representera dem i den virtuella världen. I Sverige är det allsvenska laget Jönköping Södra först med att kontraktera två Fifa-spelare, något som storlag som PSG och Manchester City var först med att göra.

Nya spellägen

Även om EA kommer ut med ett nytt Fifa varje år brukar det inte vara lika många nyheter och uppdateringar som det är i Fifa 17. Tillsammans med en ny grafikmotor har spelet blivit mer flytande, detaljrikt och mer djupgående. De nya spellägena har kritikerrosats av spelare som experter från hela världen, och det är framför allt The Journey (Resan på svenska) som har fångat spelarnas uppmärksamhet.

Resan var ett överraskande inslag där man får följa den unge talangen Alex Hunter som går från att vara en fotbollstalang till att bli en stor stjärna i Premier League. Givetvis väljer spelaren själv vilka klubbar Hunter ska gå till. Spelaren får även svara på journalister frågor och det är prestationerna under matcherna som avgör vilka frågor som journalisterna kommer ställa och hur de kommande karriärsvalen kommer att se ut.

Ett annat nytt koncept är Squadbuilding Challenges. Det innebär att du i Ultimate Team kan välja ut saker som de bästa spelarna, de bästa paketen och de bästa T-shirts. Squadbuilding gör Ultimate Team mer innehållsrik, verklighetstrogen och har visat sig vara ett mycket uppskattat inslag.

Sveriges största Fifa-turnering

fifa2

Det är ingen hemlighet att Sverige har flera duktiga Fifa-spelare. Den före detta världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje är bara en av alla svenskar som har visat framfötterna i spelet. Lapanje har däremot lämnat den svenska spelscenen och gick under hösten med i det brittiska laget Hashtag United med hoppet om att de kan utvecklas tillsammans och föra sporten framåt. Fifa har nämligen inte riktigt kommit in på esport-scenen men det kan komma att ändras efter sista helgen i januari.

Då arrangeras nämligen Nordic Champion, Sveriges hittills största Fifa-turnering, på Partille Arena. 32 av de bästa spelarna i Norden kommer att mötas på en arena som tar 5000 åskådare. EA vill att Fifa ska etablera sig bättre på esport-marknaden. Redan nu har de börjat anordna egna helgligor och prispotten för FIFA Interactive World Cup är redan uppe i över en miljon kronor. Prispotten för den som vinner Nordic Champion, och där med blir nordisk mästare, är 100 000 kronor.

Glömt ditt lösenord