Spike VGA 2011

När året börjar dra sig mot sitt slut är det många i spelindustrin som blickar mot framtiden och vad nästa år kommer att erbjuda. Men innan året avslutas ska alla spel som har utmärkt sig under årets lopp hyllas extra.

Detta görs ofta genom att utse Game of the Year och diverse underkategorier. En tillställning som utmärker sig extra för detta evenemang är Spike Video Game Awards. Klockan 02.00 svensk tid drog denna gala igång och mannen som hosta hela evenemanget var ingen mindre än Zachary Levi, skådespelaren som agerar Chuck Bartowski i Chuck. Under galans gång presenterades vinnare i många olika kategorier. Jag kan berätta att den högt prestigefyllda utmärkelsen GOTY delades ut till The Elder Scrolls V: Skyrim. Om ni är intresserade av att se de övriga kategorierna rekommenderar jag er att kolla in deras sida. Men det finns ytterligare en väldigt stark anledning till varför just denna gala är extra uppmärksammad och det beror helt enkelt på att det visas en del nya trailers från kommande spel, både från titlar vi har hört talas om och även helt nya.

Bioware har gett oss titlarna Dragon Age: Origins, Mass Effect och även det kommande Star Wars: The Old Republic som många i hela världen väntar på just nu. Den sistnämnda titeln kommer med hög sannolikhet bli en väldigt fin julklapp detta år och kommer troligen få se väldigt många aktiva spelare under mellandagarna. Det har dock ryktats om just denna spelstudio väldigt mycket den senaste tiden, att de håller på att arbetar med en ny titel och under VGA presenterades en trailer på just detta. Det visades också ett nytt klipp med material direkt taget ur kommande Mass Effect 3. Det nya Mass Effect ser ut att bli både större och snyggare än någonsin, det känns verkligen som att Bioware vill ge sin rymdsaga den stora final som serien förtjänar. Slutet börjar den 6e mars nästa år då spelet har release. Men gällande den nya titeln blev jag väldigt förvånad när jag såg vilket spel det var, det är en uppföljare på en del i en väldigt känd rts-serie. Westwood Studios grundade denna spelserie från början och med dessa ledtrådar kan jag avslöja att spelet I fråga är Command & Conquer: Generals 2. Det enda vi kan informera baserat på trailern är att spelet kommer använda sig av den väldigt aktuella Frostbite 2.0-motorn och att spelet kommer släppas någon gång under 2013. Med det sagt ser trailern onekligen snygg ut och det står faktiskt att det är taget direkt från spelet. Det ska bli intressant att se hur Bioware kommer att forma uppföljaren till Generals och vad som kommer att förbättra eller försämra spelet gentemot föregångaren.

Vi har nu också äntligen fått mer klarhet kring alla rykten som cirkulerat kring Alan Wake. Det har spekulerats väldigt mycket under veckan om det spel som skulle visas på VGA kommer att vara en DLC eller en direkt uppföljare. Nu efter att galan har passerat och den officiella trailern för första gången visats kan vi konstatera att det handlar om inget av dessa alternativ. Alan Wake: American Nightmare är en fristående titel som kommer att släppas till Xbox Live Arcade enbart. I trailern berättas det om en karaktär vid namn Mr. Scratch och troligen är det denna som Alan kommer att försöka konfrontera. I Alan Wake är ljuset ditt starkaste vapen och det gäller även i denna titel, låt inte mörkret vinna.
Vi får också under galans gång se ett helt nytt spel från Epic Games, studion som ligger bakom Unreal Engine 3 som i nuläget är en av de mest använda spelmotorer i världen. Unreal Engine har en lång historia bakom sig och Epic Games har visat gång på gång att deras spelmotor levererar. Från deras första Unreal till Gears of War 3 har vi sett tre olika spelmotorer och för varje ny höjs ribban mer och mer. Denna gång ser det dock ut att vara en radikal skillnad av spel om vi jämför med GoW3 som är Epic Games stora titel detta år. Fortnite heter det kommande spelet. Trailern avslöjar väldigt lite men det vi ser är att trailern har en animerad stil som påminner lite om Team Fortress 2 och spelet verkar ha fokus på att man ska försvara sig mot zombier. Det känns väldigt lättsamt och humoristiskt, men med detta sagt finns även möjligheten att det skulle kunna vara ett nytt survival-horror i stil med Resident Evil. Det ska bli väldigt intressant att se mer info om denna kommande titel i framtiden.

En annan stor titel som vi dock har vetat om sedan lång tid tillbaka och som vi nu väntat på i över elva år är Diablo 3. Efter att ha prövat spelets beta på Gamex är nu längtan efter detta spel större än någonsin för denna skribent. Jag vill dyka ner i Blizzards kommande dungeon crawler och njuta av att dräpa horder av demoner, monster och se hur min utrustning blir mer och mer förfinad för varje boss jag dräper. Det finns flera anledningar till varför Blizzard Entertainment är en av världens bästa spelstudior men en specifik anledning är deras otroliga förmåga att leverera filmsekvenser som är av episka proportioner. Jag anser att jag väljer detta ordet av rätt anledning för om jag blickar tillbaka genom åren på vad för sekvenser jag har sett i Blizzards spel kan jag gång på gång se scener skapade med en otrolig grafisk design kombinerat med musikstycken som kunde fylla en konserthall. Det blir väldigt överväldigande och det känns helt enkelt storslaget. Därför är det inte konstigt att den mest imponerande trailer som visades under årets VGA också är en filmtrailer på kommande Diablo 3. Till alla ni som väntar, och trots flera förseningar fortsätter att troget vänta är detta klipp ett måste att se!

Alla som har en PS3 kan vara glada, för under galan visades det en helt ny titel som enbart kommer att släppas till den konsolen. Naughty Dog har gjort ett av årets bästa spel, kanske det bästa rentav. Jag pratar om Uncharted 3: Drakes Deception och med denna titel bevisar Naughty Dog än en gång att denna studio kommer vara med och kämpa om framtidens stora titlar. Naughty Dog har i stort sett bara tre olika spelserier. Det är Crash Bandicoot, Jack and Daxter och slutligen Uncharted. Alla tre har blivit kommersiellt framgångsrika och framför allt Uncharted som har tagit spel ett steg närmare filmens värld. Naughty Dogs nästa titel som kommer att vara exklusiv till PS3 heter The Last of Us. I trailern som visas får vi följa Joel och Ellie som kämpar för sitt liv i en värld som påminner om filmen I Am Legend. Klippet utspelar sig en stadsmiljö där mänskligheten nu istället består av zombies och dessa två söker efter vapen, ammunition och allt annat som kan tänkas behövas för att överleva i en värld där oddsen är mot en. Rent grafiskt är även denna trailer väldigt imponerande och det stärks ännu mera av det faktum att klippet spelas upp direkt från ett Playstation 3. Jag personligen har enorm respekt för Naughty Dog och denna titel kommer jag att följa utvecklingen av tills dagen då spelet släpps, frågan jag undrar är om spelet kommer att bli ännu mera film än vad Uncharted lyckats vara. Det ska bli ett nöje att ta reda på det.

Det var många fler spel som visades under galan och bland annat visa det sig att Metal Gear Solid: Rising numera heter Metal Gear Rising: Revengeance, Hitman Absolution levererar ännu en grymt imponerande trailer och vi kommer att få se Tekken Tag Tournament 2 lagom till nästa vinter. Allt detta och mycket mer erbjöds under Spike VGA. Spelåret 2011 har varit väldigt imponerande men nu blickar vi framåt och tittar på 2012 som ser ut att bli väldigt lovande.
Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord