Sexton dagar på slagfältet – Call of Duty: Black Ops 2

I skrivande stund har det passerat precis över två veckor sedan Black Ops 2 markerade Call of Duty-seriens stora inslag i spelvintern. Med massiv FPS-multiplayer i grandiös återkomst, samt med en singelplayer-kampanj med större tyngd än många av sina fränder har spelet redan hittat ett bekvämt läge både hos den vardagliga spelaren likväl som på den stora kompetetiva scenen. Vi begrundar spelets framfart och försöker överskåda just hur stort fenomenet ”Call of Duty” är.

Krigsfrälst eller ej – nedsläppet av ett spel döpt i Call of Duty-namnet undgår inte någon. Även om man inte tillhörde någon av de själarna som tappert köade på Stockholms gator natten till releasen av spelet så är det svårt att förneka just hur stor serien har blivit. När den direkta uppföljaren till 2010-titeln ”Black Ops” mötte butiksbesökarna den trettonde november så omsatte försäljningen över fem hundra miljoner dollar under de första tjugofyra timmarna och slog därmed inte bara rekordet satt av storebror Modern Warfare 3 som släpptes i fjol, utan ersatte även densamma som titelhållare över den största lanseringen inom underhållning – någonsin.

Men Call of Duty: Black Ops 2 går inte enbart enligt en mall utlagd av tidigare framgångar. För första gången i serien har man på allvar benat ut i sin kampanj och har både introducerat icke-linjärt spelande och erbjuder flera möjliga slut i handlingen. I det story-drivna läget återser vi karaktärer som David och Alex Mason, samt Frank Woods. Genom den åldrade Woods berättelser tillåts spelaren minnas tillbaka och därmed färdas mellan nutid och händelserna som ägde rum under slutet av åttiotalet och den amerikansk-ryska dragkampen i Afghanistan, med landets oljeresurser i centrum.

Titta igenom detta montage, som ger en rättvis bild av det actionpackade kriget i Call of Duty: Black Ops 2


Men i slutändan är ett Call of Duty-spel inte större än sin multiplayer-plattform och Black Ops 2 gör allt för att behålla järngreppet kring sin spelarbas. Med sin högoktaniga matcher och ett snabbt actionbaserat spelande försöker man återskapa känslan av att vara totalt innesluten av det intensiva kriget. Titeln står som ett lysande exempel på hur man genomför den svåra uppgiften att utveckla en serie som har fallit in i rytmen av att producera ett spel årligen.

Precis som under det senaste decenniet så ser framtiden för Call of Duty som enhet ljus ut. Snarare än att ha varit en förebild inom innovation och nyskapande har man visat sig basera sina spel på fortlevande kvalitét och en stor förståelse för sin spelargrupp. När dammet från Black Ops 2 har lagt sig har nästa års titel sitt arbete utlagt för sig. Vi väntar med intresse.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord