Seagate Laptop SSHD ST1000LM014 64MB 1TB

En ny våg av såkallade hybriddiskar sveper in över marknaden och börjar bli allt mer intressanta. Till en bråkdel av vad en SSD kostar erbjuder hybriderna likvärdig prestanda men med betydligt mer lagringskapacitet. Vi tar en närmre titt på Seagate Laptop SSHD.

I snart två månader har vi testat ST1000LM014 från Seagate, som är en SSHD på 1000GB. Den här hybriddisken är en blandning av den blixtsnabba accesstid en SSD har att bjuda på, men med den stora lagringskapaciteten av en vanlig mekanisk hårddisk med en roterande skiva i. Just den specifika modell vi testat levereras antingen med 500GB eller 1000GB och innehåller både en mekanisk roterande komponent, samt ett flashminne på 8GB. Hårddisken kopplas smidigt in med SATA 3 och har därmed också stöd för 6GB/s överföringshastigheter. Gränssnittet gör att den här driven blir väldigt lätt att stoppa in i din dator eller i din nyare konsol, t.ex. en Playstation 4. Men vad finns det egentligen att vinna på det utöver priset?

seagatesshd_img1

För att kunna svara på ovanstående frågeställning behöver vi först reda ut hur den här hybridtekniken faktist fungerar, vilket egentligen inte är alls speciellt avancerat. Precis som en vanlig mekanisk hårddisk lagrar den alla dina filer på en roterande skiva, men det finurliga ligger i något som Seagate själva kallar för Adaptive Memory. Den tar nämligen de filer du använder ofta och lägger in i den flashbaserade lagringen. Vilket i sin tur gör att de filerna du behöver ofta går supersnabbt att nå.

När man installerat hårddisken på sin Playstation 4 och startat om den ett par gånger så märker man faktiskt en skillnad boot-tid. Anledningen att man behöver starta om sin konsol ett par gånger för att märka skillnaden är för att hårddisken behöver en stund på sig för att lära sig vilka filer som behövs. När det kommer till spel och spelande blir resultaten lite mer splittrade. Eftersom ett modernt spel som säg t.ex. Killzone, alltid hämtar ”ny” information från skivan, får hårddisken svårt att veta vilka filer som används mer än andra. Det blir alltså svårare att faktiskt se någon markant prestandaökning när du har ett spel igång. Däremot går det betydligt snabbare att starta ett spel, om det är något du brukar hoppa in i ofta. Men, onlinespel är en helt annan femma. Eller övriga spel där du sitter och nöter samma bana eller banor om och om igen, där kommer du också märka en mer markerad prestandaökning.

seagatesshd_img2

Eftersom en SSHD i de allra flesta fall alltid ser till att ha de viktigaste systemfilerna inlästa i flashminnet känns systemet överlag lite snabbare mot ett system med en vanlig mekanisk drive i. Om du behöver köpa en ny hårddisk till din Playstation 4 är Seagate Laptop SSHD ST1000LM014 helt klart att överväga, då du får 1000GB lagring och nästintill SSD-prestanda för under 1000 SEK.

Men det finns andra användningsområden än enbart konsoler, skulle till och med vilja påstå att det finns ett mer primärt användningsområde. Eller vad händer om man stoppar in den här disken i sin arbetsdator där man i stort sett använder samma filer hela tiden, om och om igen. Efter att ha gjort en Carbon Clone av mitt system, stoppade jag in denna disk i min MacBook Pro och tryckte på startknappen. Vid första uppstarten märkte jag inte någon större skillnad mot tidigare. Vid andra omstarten kändes det faktiskt lite snabbare, men samtidigt lade jag märke till att spotlight satt igång en indexering av datorn, så det var inte rättvist att klocka några tider då. När jag för tredje gången startade om min MacBook Pro kändes den genast extremt snabb. Uppstarten av operativsystem var hela 25-sekunder snabbare mot den mekaniska drive jag hade testat med innan.

seagatesshd_img3

Efter att nu ha arbetat med den här hybriddisken från seagate i min MacBook Pro i snart en vecka, kan jag konstatera att datorn är betydligt rappare jämfört mot tidigare. Program som Mail, Pages, Safari och även tyngre applikationer så som Photoshop startar och är igång ögonblickligen. Även om du öppnar något gammalt obskyrt program som används en gång i halvåret går det snabbt eftersom datorn redan läst in allt övrigt den behöver i flashdelen. Allt går snabbare och man märker inte ens av när access mot den roterande skivan sker. Seagate ST1000LM014 gav mig förutom 1000GB extra lagring ett prestandalyft jag inte hade räknat med.

Det är helt klart i en laptop som hybriddiskarna verkligen kommer till sin fulla rätt, men trots det kan jag starkt rekommendera ett köp om man letar efter mer utrymme till sin konsol och jag ska berätta varför. Prisskillnaden mellan en vanlig mekanisk hårddisk upp till en hybriddisk är endast några futtiga hundralappar. Medan prisskillnaden mellan en hybriddisk på 1TB, upp till en lika stor SSD i skrivande stund är ca 2500-3000kr och det finns ingen anledning att betala lika mycket för din lagring som du betalade för konsolen. Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart på något sätt! Därför är en SSHD helt enkelt det bästa valet och att du dessutom får samma eller likvärdig prestanda som i en SSD gör ju inte saken sämre.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord