RSM 2012: Jenni Källberg, kvinnan bakom Samus Aran

Retrospelsmässan är en samlingsplats för alla människor som uppskattar spel. Dessa individer kan visa sin uppskattning till spel på olika sätt. En del samlar på spelen i klassiska Ikea Billy-bokhyllor, några köper små statyer och låter dem stå i glasmontrar, och somliga låter den kreativa sidan ta över för att förvandla sig själva till spelkaraktärer.

På mässan såg jag en kvinna som hade klätt ut sig till en demon hunter från Diablo II. Hennes mörka tyg i kombination med de sylvassa klor som hon bar gav henne en väldigt skräckinjagande stil. I kontrast till detta var det en annan tjej som hade arbetat flitigt på syslöjden i högstadiet. Hon hade som skolarbete sytt ihop en väldigt slående lik dräkt som vi annars är vana att se på karaktären Link. Med ett plastsvärd i högsta hugg och petande alv-öron poserade hon bredvid sin vackra prinsessa. Prinsessan Zelda gestaltades av Pixelninja och hon är också mer känd som Jenni Källberg. Jenni har nu gjort ett namn för sig själv i cosplay-världen. För alla som inte vet vad cosplay är kan jag berätta att det i grund och botten handlar om att man klär ut sig till en specifik karaktär. Om en person lyckas väl med detta avgörs genom likheten till originalet. Det går också att ta det ytterligare ett steg genom att man försöker anamma de karaktäristiska dragen av den figur som du försöker likna. Jenni har valt att stanna vid att göra detaljerade dräkter. På Retrospelsmässan bär hon alltså en vacker klänning som annars sitter på prinsessan Zelda från tv-spelet Twilight Princess. Detaljrikedomen på denna klänning är helt ofattbar, se själva nedan för mina ord kan inte göra en rättvis beskrivning av detta verk.

Med en passion för gamla retrospel som innehåller vackra pixlar och ninja-rullar blev smeknamnet Pixelninja ett faktum. Hon har nu sytt dräkter i 13 år och startade med detta redan i högstadiet. Hennes kreativa sida är något som alltid lyst genom starkt och det uttryckte hon genom att rita, pyssla och sy. När hon behärskade sykunskaperna bestämde hon sig för att börja göra dräkter som var baserade på anime- och spelkaraktärer, det var helt enkelt mycket roligare att göra dessa. I nuläget har hon skapat 27 olika dräkter. Hon har med flera av dessa ställt upp i diverse olika tävlingar och rest runt på olika mässor världen över. Hon brinner verkligen för detta och det är en stor hobby för henne men möjligheterna är många. Under 2009 blev hon kontaktad av Nintendo of Europe och dem ville ha med henne på en omfattande reklamkampanj i Tyskland. Hon tackade gladeligen ja till detta och spelet som skulle marknadsföras var Metroid Prime Trilogy. Iklädd en Varia Suit poserade hon för kameror i Tyskland och gav Samus Aran ett verkligen ansikte. Zelda-dräkten som kan ses ovan kostade ungefär 3,000 kronor men den summan är inget i jämförelse mot vad hennes Varia Suit kostade. 18,000 kostade hennes två Samus-dräkter, en Varia Suit och en Gravity Suit. I normala fall tar en dräkt ungefär några månader att göra men dessa två behövde hon lägga ned extra mycket tid på. Hon kämpade stenhårt i ett halvår och lade ned all sin fritid för att skapa dessa, hennes utan tvekan två största verk.

För alla som är intresserade av cosplay rekommenderar Jenni att börja med något enkelt. Det kan vara smart att börja med en dräkt som inte har alldeles för mycket detaljer utan där fokus främst ligger på tyget. När man känner sig säker med att sy kan man testa att gå vidare och pröva att gjuta eller forma dekorer på dräkter. Det finns också mycket tips och råd att hämta via forum på nätet. Självklart lär man sig också mer och mer för varje dräkt man gör och det är bara att testa sig fram och att man vågar vara kreativ. Pixelninja arbetar i nuläget med två kommande dräkter varav en är från en NPC i Diablo. När jag ställer frågan angående att hon har blivit väldigt känd och blivit mer uppmärksammad som offentlig person blir hon väldigt smickrad. Hon ser sig själv bara som en nörd med en hobby, varken mer eller mindre. Jag vet bara att denna skribent blir alltid extra glad när man går på en mässa och ser någon som cosplayar. Det sprider en extra värme och jag hoppas att jag stöter på Jenni någon mer gång i framtiden, det ska bli intressant att se vad hon hittar på härnäst. Avslutningsvis tittar vi tillbaka på en video från Gamex 2011, där hade PowerGamer.se nöjet att springa på henne också.

Zelda: TP är tagen av Rikard Lb
Varia Suit och Gravity Suit är tagen av Carl Oscar Aaro

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord