Retrospektiv fotbollsspel

PowerGamer har under några veckor kört ett retrospektiv på gamla klassiska fotbollsspel, som säkert inte undgått dig. Men om du råkat missa någon av dessa maffiga artiklar så sammanfattar vi nu hela serien i denna artikeln. Nu har du alltså ingen ursäkt att inte läsa dessa grymt bra artiklarna om du missat någon sedan tidigare.

Nintendo World Cup
Nintendo 8-bits teknik begränsade utvecklarna i fråga om sportspelen då de inte kunde göras realistiska. Ice hockey från Nintendo visade att det gick att utveckla sportspel om man satsade på det mer lekfulla medan Konami å andra sidan släppte Blades of Steel.
Michael Owen’s World League Soccer 99
Trots att England åkte ut mot Argentina på ett förnedrande sätt i Fotbolls VM 1998 i Frankrike, var en spelare het. Michael Owen hade under turneringen lyckats göra ett av de snyggaste målen i VM-historien. Utvecklarna Silicon Dreams ville passa på att utnyttja Owens namn och släppte sedermera Michael Owen’s World League Soccer 99.
Actua Soccer 2
Under en väldigt kort period fick EA Sports plötsligt konkurrens från en brittisk utvecklare vid namnet Gremlin. Förutom några plattformsspel utmärktes de av releaserna för deras Actua-serie som innehöll ishockey, golf och självfallet fotboll.
Manchester United Championship Soccer
Idrottare och fotbollsklubbar har genom åren gett sina medgivande till att medverka i sportspel eller få de döpta efter sig. Majoriteten av spelen har varit skräp och storklubben inom engelsk fotboll Manchester United har tyvärr anslutit sig till skaran som fått stå i skamvrån.
Sensible Soccer
När Super Nintendo hade funnits ute på marknaden ett par år hade en hel del klassiska spel släppts. Lagom till Fotbolls EM i Sverige 1992 kom ännu en klassiker till konsolen: Sensible Soccer. Med enkla kontroller och en kameravy uppifrån blev spelet en succé bland fotbollsfans.
International Superstar Soccer Deluxe
Nästan omedelbart efter att International Superstar Soccer hade släppts var Konami väldigt snabba med en uppföljare, bara några månader efter releasen av ISS kom Deluxe i november 1995. Trots succé led det första ISS av buggar och konstiga beslut som stördes gameplay. Konami kom med förbättringar vilket resulterade i International Superstar Soccer Deluxe och var unikt inte bara för att det var först med att ha en kommentator i ett fotbollsspel på SNES. Möjligheten fanns för fotbollsfans att spela multiplayer med kompisar med fyra kontroller.
International Superstar Soccer
Innan Konami blev etablerade med Pro Evolution Soccer hade de redan på 1990-talet gjort sig kända för sina högkvalitativa fotbollsspel med International Superstar Soccer. Trots att EA Sports hade övertaget på hockeyn tillhörde inte FIFA deras allra bästa spelserie men hade redan då licenserna. Visserligen var Sensible Soccer känt i början av 1990-talet men under mitten kom både den och FIFA att bli omsprungna av ISS. När de släppte sitt fotbollsspel ut på marknaden 1995 blev ISS en omedelbar succé.
FIFA ‘99
Efter genombrottet med FIFA Road to the World Cup ’98 hade EA Sports fått sitt definitiva genombrott inom genren fotbollsspel. Många fotbollsfans hade hänförts av den aggressiva marknadsföringen som inte bara utlovade ett häftigt fotbollsspel utan även ett med attityd. Att skaffa FIFA var för första gången någonting häftigt. Pressen var stor på EA Sports att följa upp ett bra fotbollsspel med något som skulle vara ännu bättre.
FIFA Road to the World Cup ‘98
Vartannat år är det ett stort fotbollsmästerskap och i år är det Fotbolls-VM i Sydafrika. Precis som för två år sedan när EM avgjordes i Schweiz och Österrike så släpper EA Sports ett fotbollsspel baserat på ett stort mästerskap. Nu när Sverige inte är med finns inte ett lika stort intresse för VM i landet och frågan är om FIFA World Cup 2010 håller tillräckligt hög kvalité för att svenska fotbollsfans ska känna att det är värt att köpa det eller om de ska vänta på FIFA 11.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord