Retrogathering 2010

I helgen gick Retrogathering för femte året i rad och hölls som vanligt i Alvik i Stockholm. Trots att jag har bott väldigt länge i huvudstaden ligger Alvik i de stockholmska breddgrader man sällan besöker.

Från början tog det lite tid att hitta Folkets Hus i Alvik där Retrogathering hölls och med både bussar, tunnelbana, Nockebybanan & Tvärbanan tog det lite tid att få ordning på lokalsinnet. Tidigare på dagen hjälpte jag till med en flytt och var framme ganska så trött men såg ändå fram emot dagen. Dock missade jag paneldebatten som hölls men när jag väl kom in var känslan direkt att detta var tidig julafton. Budgeten som jag hade var tyvärr inte alltför stor men de personer anlände till Folkets Hus med en rejäl plånbok lär ha åkt därifrån väldigt glada över de fynd som gjordes. Bra synen av Super Mario Bros i originalförpackning gör att många minnen kommer tillbaka. För min del började tv-spelandet i slutet av 1980-talet det vill säga när jag kom till Sverige. Mina föräldrar tillsammans med andra släktingar köpte då massviss med Adidas-kläder eftersom de var lyxvaror i Chile på den tiden och för att vi barn inte skulle kännas oss helt lottlösa skulle även vi få något roligt.

Den roliga presenten blev en Nintendo 8-bit med Super Mario Bros, Track & Field, Metroid, Castlevania och Excite Bike var de titlar jag kom i kontakt med tidigt. Många av de fanns att köpa och det i originalförpackningar. Även Super Mario Bros 3 fanns i sin gula förpackning och mycket minnen kom fram då de varierande men otroligt spännande världarna spelades igenom. Eller spelets soundtrack som än idag håller mycket hög klass och förutom NES fanns det även Neo Geo, SNES, Mega Driver, Game Gear, Dreamcast, Playstation, Nintendo 64, Game Boy, Game Boy Advanced Micro… som man skulle ha sagt på engelska: ”you name it! We’ve got it!”.

Alla organisationer, butiker eller privatpersoner som var intresserade att medverka på Retrogathering fick lite yta på några bord för att visa upp det de hade att sälja eller visa upp. Förutom spel och konsoler fanns det även prylar som energidryck med Mariomotiv, klocka med Nintendo 64-loggan, nyckelringar, bokmärken, t-shirts och mjukisdjur från Super Motaro som blev min favoritmonter. Min budget var stram men energidrycken tog slut innan jag hann köpa och prova den medan jag fick med mig Yoshi som mjukisdjur tillsammans med en nyckelring. Medan en hel del försäljare var trevliga och var villiga att förhandla fanns det andra som mest var intresserade av att visa upp sin samling utan någon som helst intresse för att sälja det. Eller så förutsatte de att man kunde retrobranschen lika bra som de och ville att man själv skulle sätta priset på produkterna. Det gällde inte bara spel utan saker som Nintendo Magasinet eller ett kinesisktillverkat Game & Watch för den illegala sovjetiska marknaden medan andra insåg att några intresserade inte alls kunde branschen. Dessutom hade andra gjort det enkelt och satt priser på sina produkter helt enkelt. Jämfört med Tradera eller Blocket fanns det en hel del fynd här och de som kunde branschen påpekade att det var lite billigare jämfört med nätet och bäst var att något pris på frakt inte tillkom för till exempel köp av t-shirts.

Mitt bland alla bord hade Dataspelsbranschens Martin Lindell lagt upp sina saker som var till försäljning. Roligast var kanske de spelförpackningar till PC-spel som såldes utan själva spelet men för ett väldigt billigt pris. ”Meningen är att man ska samla på de” sa Martin angående den överdimensionerade förpackningen till Command & Conquer Tiberian Sun, som släpptes 1999 och redan då väckte uppmärksamhet för sin enorma förpackning. Några reklamaffischer fanns också till försäljning och även ett Neo-Geo med en hel del spel, något som Martins föräldrar hittade när de skulle flytta. Eftersom ingen av parterna hade plats var Retrogathering det rätta tillfället att sälja sakerna.

Efter att ha samtalet med Martin så var det dags för honom att gå upp och med hjälp av en mikrofon leda auktionen som hölls. Förutom spel auktionerades det även ut lite andra grejer som reklamaffischer för Sonic 2. Ett Game Boy Color Pokemon Edition intresserade inte mig och ett Sega Mega Drive PC verkade fungera men ingen kunde lova det så jag avböjde att bjuda. Därefter dök det upp lite Sonic-grejer som jag försökte vinna men hade ingen möjlighet att bjuda över och detsamma gällde ett Elitserien 95-kassett signerad av Robert Hajduk, som hjälpte EA Sports med databasen för spelarna i mitten av 1990-talet. Budet var uppe på 80 kr när jag tvingades ge upp och roligast var kanske när en skärm till någon dator skulle säljas. ”Den har RGB” förkunnade Martin Lindell innan han påpekade ”eller ja grön i alla fall!”. Ingen tycktes vara intresserad av skärmen och gänget som höll auktionen gick ned i bud innan de tvingades konstatera att ingen ville ha skärmen. För när den väl var slut greppade en av arrangörerna mikrofonen och sa till besökarna ”om det finns någon som vill ha en gratis skärm och släpa med sig den hem, så är det bara att gå upp och hämta den” vilket lockade fram många skratt på lokalen.

Roligast på hela Retrogathering var utan tvekan spelhörnan och efter att allting lugnat ned sig kunde jag äntligen spela. Började med att testa Pacman på en arkadmaskin som det viktigaste inslaget av allt: musiken och annat ljud på hög volym. Hade det inte varit för all folk på lokalen skulle spelet förmodligen ha hörts genom väggarna då byggnaden såg ut att vara byggd under 1950-talet och ni som har bott eller bor på sådana byggnader vet hur det är med ljudisoleringen. En Playstation med Tekken 3 fanns också att spela och en hel del konsoler jag bara hört talas om som Jaguar. Någon av arrangörerna hade släpat med sig en Dreamcast där vi kunde spela Soul Calibur med kontrollen som Sega var nöjda med anno 1998 men idag går det inte att komma ifrån de konstiga lösningarna som designteamet valde. Men precis som då var Soul Calibur spelbart och är det bästa spelet till Dreamcast det var kul att spela det.

Höjdpunkten var utan tvekan de två NES-konsoler som fanns och med spelen Super Mario Bros 3 eller Ice Climbers att välja mellan, var det bara att ta en ledig konsol och börja spela. Med all respekt för Virtual Console eller emulatorer men känslan av att spela Ice Climbers med NES-handkontrollen var nog det roligaste jag gjorde på hela dagen och än idag är det ett svårt spel där hoppen måste tajmas ordentligt för att kunna avancera genom en bana. Nostalgifaktorn var utan tvekan total, synd bara att Super Mario Bros 3 förblev upptagen under hela dagen vilket bara påpekar intresset för titeln trots att det har gått ganska många år sedan releasen. Suget att köpa en NES ökade helt klart efter spelstunden men min budget var liten och kunde till slut köpa med mig en t-shirt där det stod ”Party like it’s 1985” tillsammans med en bild på Super Mario.

De som tänker dra dit nästa år bör redan idag skaffa någon slags spargris märkt med ”Retrogathering 2011”. Det fanns så mycket att köpa att de flesta lär bli galna, ungefär som en tidig julafton såhär när hösten börjar närma sig och solen börjar gå ned allt tidigare. Evenemanget var utan tvekan väldigt intressant och upplyftande under en period när både värme och ljus behövs i ens tv-spelssinne. Om inget hindrar mig tänker jag återvända och shoppa loss betydligt mer ifall möjligheten kommer.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord