Retro: Tintin i Tibet

Jag har inte många barndomsminnen jag kan komma på såhär på rak arm men ett som jag aldrig glömmer och som kanske kommer jaga mig hela mitt liv är ett spel om en galen äventyrare som vill hjälpa sin vän i Tibet.

När jag var runt sju år hade vi skaffat en SNES med några få spel till, av mitt svaga minne kommer jag bara ihåg två, såklart kommer jag ihåg det legendariska Super Mario World 2. Det andra spelet kommer jag skärpt ihåg, TinTin in Tibet. De minnen jag har är när jag sitter med mina två syskon i mina föräldrars säng och har huvudet så uppåtriktat som möjligt för att se den lilla tvn som står på garderoben. Glömde man ta pauser för att vila nacken kunde det straffa sig i några dagar.

För er som inte vet är TinTin från början en belgisk serie med huvudpersonen TinTin som är en världsreporter som alltid hamnar i knipor. TinTin får alltid följeslag av hans trogna vän och hund Milou. Första TinTin serien publicerades 1929 och kom till Sverige 1948 i veckotidningen Tjugofemman. Med tiden kunde man se hjälten TinTin och hans hund i andra medier som film och spel.

tintin

TinTin in Tibet släpptes 1995 till Snes och välkomnades med blandad kritik. Pressen gillade spelet medan spelarna klagade på att spelets svårighetsgrad var för hög. Det var inget en liten pojke med nackbesvär tänkte på. Äventyraren TinTin drömmer en mardröm om hans goda vän Tchang Tchong-Jen och när han senare på dagen läser i dagstidningen att ett flygplan störtat över Tibet oroar sig TinTin för sin vän och tar med hunden och hans vän Kapten Haddock ut på ett nytt äventyr till Tibet.

Banorna i spelet kunde bli lite enformiga men tack vare musiken klarade man bana efter bana, samspelet mellan rörelserna och musiken är så välgjort att det är värt att blåsa bort dammet från sin SNES och börja spela igen. Att fienderna är servitriser, cyklister, byggarbetare, hundar och gamla tanter som dammsuger kan bara vara en fördel. Spelutvecklarna har alltså lagt in en ung man med hans hund, Tibet, galna fiender, vacker musik och enformiga banor i en mixer och får fram ett spel som är lika bra nu som då.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord