Retro: Pokémon Guld

Låt mig berätta för er om det bästa Pokémon-spelet någonsin. Det är om början och om slutet av den mest legendariska Pokémon-utgåvan, den som är kallad Pokémon Guld.

När jag gick i lågstadiet var Pokémon på allas läppar. Att byta kort med dina klasskamrater på daglig basis (även om ingen faktiskt visste hur man spelade med dem) och att titta på TV-serien samtidigt som man memorerade Pokémon-rappen, var ett måste under dessa dagar. Men bland det viktigaste av allt var att spela Pokémon Blå, Röd eller Gul på din Game Boy.

Eftersom mina föräldrar verkligen ogillade både spel och Pokémon fick jag gråta mina föräldrars trumhinnor blodiga för att min dröm skulle bli sann. Ett gult Game Boy Colour bundlat med ett matchande exemplar av Pokémon Gul. På julafton var jag 100% säker på att min barndom äntligen skulle bli fulländad med min alldeles egna konsol tillsammans med ett Pokémon-spel. När jag öppnade min present var mina ögon fyllda med tårar av glädje – men även med tårar av djup sorg, som enbart Guy från Super Street Fighter IV kan kännas igen vid efter ett nederlag. Bredvid mitt gula Game Boy låg en anskrämlig syn kallat The Jungle Book – Mowgli’s Wild Adventure. Senare visade det sig inte vara ett så dåligt spel, men det har inte med saken att göra.

Pokemon screenshot 1

Min sorgliga spelbarndom bestod av att låna spel från vänner. Till slut fick jag dock spela den första generationens Pokémon-spel mer eller mindre. Några år senare hände dock något oväntat och otänkbart. På väg hem från skolan en solig dag låg något skinande på marken. Det var inte ett glittrigt Pokémon-kort tyvärr. Jag tog en närmre titt på det skinande objektet som hade en form jag kände igen väl. Jag plockade upp det och vände det sedan om. Det slog mig som en blixt och jag kunde i tro mina ögon vad jag precis hade hittat. Det må ha varit ödet, men i min hand låg något som var större än så. Pokémon Guld. Min första undran var vilken idiot som kan ha tappat något så värdefullt. Men det tog inte mer än en sekund innan spelet låg i min ficka och jag sprang hemåt för att testa det. Det här var början på min gränslösa kärlek till Pokémon Guld.

Efter de framgångsrika Pokémon Röd, Blå och Gul kunde inte världen ha förväntat sig en bättre fortsättning på Pokémon-historian. Pokémon Guld och Silver släpptes den sjätte april 2001 och den senare versionen, Pokémon Crystal, den andre september. Efter att tränaren Red tagit titeln som Pokémon-mästare mot Pokémon-ligan i Kanto, försvann han. Tre år senare träffar vi en ny protagonist, en ung tränare vid namn Guld. Han tar sin färd genom Johto för att samla alla åtta knappnålar och få privilegiet att mäta sin styrka hos Pokémon-ligan. Känt från föregående versioner, slutar spelet efter att man besegrat Elite Four på Indigo Plateau, men de uppmärksamma vet att det ligger i Kanto. Så samtidigt som du förbereder dig på att spelet ska sluta upptäcker du att detta bara är toppen av isberget. Ytterligare åtta knappnålar väntar dig i Kanto samt en nostalgitripp av magnitud när du spöar skiten av alla gymledare du känner igen från Röd, Blå och Gul. Den fantastiska resa du en gång hade med Red får du nu återupptäcka Kanto och vad som har skett med dess invånare efter tre år. En hel del har verkligen förändrats.

Pokemon Screenshot 2

Pokémon Guld hade en hel del förbättringar men även nya funktioner och nya verktyg fanns till din förfogan. Det första som möter dig är att spelet frågar dig vad klockan är. För att vara ett Game Boy-spel var det här en fantastisk funktion och tillät spelet att avgöra om det var natt eller dag. Beroende på tiden kunde speciella event startas och vilda Pokémon hade sina egna dygnsrytmer.

En annan sak var din PokéGear. Den visade klockan, veckodag, innehöll en karta, en telefon samt en radio. Till en början kan telefonen kännas användbar, men efter att svarat på tusentals frustrerade tränares utmaningar och fiskare som trakasserar dig med vad för fiskar som finns i vattnet i väntan på dig, blir man irriterad. Som om inte det vore nog ringer även Golds mamma precis innan du ska möta Elite Four, vilket är lite av en stämningsdödare. För att hämnas spammade jag alltid samtal tillbaka, men till föga förtjusning svarade de alltid samma sak. Radion kunde också vara användbar, förutom att cykla runt som om det vore GTA-musik kunde den även få dig att avancera framåt i vissa situationer.

Pokemon Screenshot 3

En av de största förändringarna var att alla Pokémon nu hade kön, förutom legendariska Pokémon och Ditto. Vilket kön din Pokémon hade kunde påverka vissa attacker, men hade även en betydelse för Pokémon-daghemmet. Daghemmet i den första generationen hjälpte dig fostra och levla dina Pokémon, men kunde även lära dem nya attacker som de inte lärt sig annars. Nu när du kunde lämna två Pokémon bakom dig verkade det väldigt suspekt. Och visst var det som så att nu kunde dina Pokémons lämnas på en sexig weekend och du kunde belönas med ett ägg. Det roliga var dock att även dina Pokémon var kräsna med vilken partner de lämnades med och det gällde för dig att hitta två som passade ihop för att kunna avla. Dock var du fortfarande tvungen att ha i åtanke att daghemmet även fostrade dina Pokémon. Oftast betydde det att en av dina bra attacker i regel alltid byttes ut till en av de alla skitattacker det kunde lära sig och det fanns inget du kunde göra åt det, förutom att mentalt strypa den gamle daghemsmannen.

Så mycket fanns att upptäcka på dina resor i Pokémon Guld. Du fann alltid nya vägar, hittade hemliga event men det som bokstavligen fick mig att pissa ner mig själv var den oväntade twisten vid ett ögonblick. Du möter LEGENDEN själv, den som startade hela Pokémon-sagan, mannen med stort M – Red. Inga ord utbyts, bara ren tystnad och framför dig har du den svåraste striden i hela spelet. Till och med Elite Four är ett taskigt skämt i jämförelse med den här hårdingen. Den du känner bäst, den du en gång var och upplevde allt med sluts upp i en enkel paradox. Min förlust mot honom var nästan den mest förödmjukande i mitt liv, men jag vägrade ge upp. Efter att ha spartantränat mina Pokémon lyckades jag äntligen besegra honom och med samma tystnad som han uppenbarade sig, lämnade han. Efter striden kan du äntligen kalla dig en mästare, spelet slutar för en andra gång och sluttexten rullar framför dig.

 

Pokemon Screenshot 4

I sluthand var spelet perfekt. Jag kunde inte varit lyckligare än den dagen spelet uppenbarade sig framför mig på marken. Äventyret jag upplevde var timmar av renodlad glädje, men utvecklarna gjorde ett stort misstag (faktiskt två om man räknar med att de inte inkluderade Safari Zone) och det var det faktum att Pokémon Guld och Silver led av minnesförlust. Tack vare dag/natt-funktionen höll bara det interna batteriet i sju år och efter det kunde man inte längre spara. Det finns dock olika sätt att klara sig från detta, såsom att byta det interna batteriet.

Om du fortfarande inte har spelat Pokémon Guld borde du springa över till närmsta spelbutik och köpa det. Idag kostar det i princip ingenting, men innehållet är verkligen av renaste guld. Kanske var det ödet att det mitt första egna Pokémon-spel aldrig var Pokémon Gul, utan att det faktiskt var det bästa av dem alla. Pokémon Guld.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord