Retro: Another World

1991 utvecklade Eric Chahi ett spel som var banbrytande: Another World. Spelet portades till en mängd konsoler, bl.a. SNES och föga anade jag sju år senare att en tv-spelsbutik i Norrtälje som sålde begagnade spel, skulle ha den i sin hylla för 50 kr. Väldigt billigt med tanke på att det handlar om spelhistoria och inte heller kunde jag ana vilka bestående minnen det skulle ge mig.

anotherworld1

Innan jag flyttade till Stockholms södra förorter bodde jag några år i Norrtälje, ungefär en-två timmar från Stockholm. Medan jag bodde i huvudstaden blev min farsa kvar i Norrtälje och när det fanns tillfälle besökte vi honom där borta. Den som bodde i Stockholm under 1990-talet hade ett antal butiker som sålde spel, bl.a. Tv-Spelsbörsen som var rena guldgruvan, var det inte alls lika brett utbud av butiker i den lilla kuststaden Norrtälje. Flygfyren var ett ställe man besökte ofta med föräldrarna, sålde alltifrån mat, kläder till trädgårdsprodukter och såklart tv-spel men de tog oftast överpris. Annars fick man ta bussen eller promenera till centrum där det fanns en butik som var specialiserad på alla typer av spel: brädspel, kortlekar och tv-spel. För de som var ”fattiga” med svenska mått, kunde man hitta Nintendo- eller Super Nintendo-spel. De med en bra plånbok kunde skaffa en Playstation eller Nintendo 64, som var så nära framtiden man kunde komma. Sportspelen och plattformsspelen var i 3D och Resident Evil 2 samt Mario 64 var de stora snackisarna i skolgårdarna, men jag hade då en känsla av att befinna mig helt ute då jag fortfarande hade kvar NES och SNES. Vi hittade av en slump en butik som sålde begagnat under en av våra många promenader runt Norrtälje Centrum.

anotherworld2

Väl inne så märkes det att den var ganska så nystartade, det fanns stora butiksytor men de hade hyllor med imponerande utbud av spel från följande konsoler: Game Boy, Mega Drive, NES, SNES och ett fåtal Psx samt N64. Street Fighter II kostade runt 500kr och istället blev det Rise of the Robots för att det var ett billigare fightingspel men bland det värsta man spelat. Hos butiken fanns det även några bakom disk, på en hylla och utan spelfodral. Min farsa frågade ifall han kunde titta på några av de och snubben sa att det inte var några problem. Efter att ha tittat och frågat om pris, köpte farsan ett spel till SNES för 50 kr och på den tiden fanns det förvisso speltidningar, men jag runt 11-12 år och hade ingen tanke på att läsa de. Så spelköpen gjordes med ren chansning som med Rise of the Robots. Men, där det spelet som de tog 50 kr för, hade en lagom spännande etikett och hette Another World.

Vi hade ingen aning vad som väntade oss när vi kom hem och testade. Rise of the Robots tyckte vi var helt ok, jag, farsan och min lillebrorsa. Winter Olympics ’94 var skitkul, speciellt backhoppningen även om det var roligt att läsa att man vunnit en Trons-medalj och inte brons… Senare väntade ett test av Another World. Utan manual och med begränsade engelskakunskaper, fick vi på egen hand testa oss fram. Det börjar med att en person, rödhårig sådan kommer fram till en ödslig plats i sin sportbil och för oss ser det som att han (som visar sig heta Lester), håller på med skumma experiment. Det är mörkt och blixtrar slår ned hela tiden och precis när Lester håller på med ett experiment, slår blixten ned och för med sig katastrofal konsekvenser. Labbet förstörs och huvudperson förflyttas till en parallell värld som börjar med en numera klassisk scen för min del: Lester hamnar under vattnet och får simma upp samtidigt som något monster i botten ska undvikas eftersom den har armar som vill åt forskaren. Efter att ha tagit sig upp, är det ett bergigt och öde område som syns med ett djur i bakgrunden som ser läskig ut. Grafiken är helt annorlunda jämfört med de andra spelen vi har och stämningen musiken ingav samt miljön plus att klockan börjar närma natt gjorde att det var det läskigaste spelet jag testat ända tills jag fick möjligheten att spela Resident Evil 2 hos en kusin.

anotherworld3

Jag testar kontrollen och märker att Lester kan springa fortare, hoppa och sparka och börjar röra mig åt vänster där ett rep ses. Närmar mig repet och jäklar, snubben svingar sig likt Tarzan innan han är tillbaka på den plats där han kastade sig ifrån. Går därifrån och fortsätter åt höger och ser några larver. Det är vad jag tror i förhand, då det visar sig vara en orm som får fram en rejäl huggtand och ger Lester ett skärsår som visar sig vara dödligt då han faller ned och dör. Jag får börja om och vid nästa tillfälle sparkar jag och det funkar! Ormarna dör och fortsätter röra mig åt samma håll och odjuret som syntes på horisonten uppenbarar sig helt plötsligt och jag försöker sparka men dör, något som i efterhand var väldigt komiskt. Efter ett antal försök, kommer jag ihåg repet, börjar springa ifrån monstret och Lester svingar sig bort från monstret, tillbaka och sedan över. I ren skräck försöker jag springa ifrån odjuret och precis när jag tror det är över, dyker det några personer upp som jag råkar springa på. De skjuter ned djuret och rent grafiskt ser de lite lustiga ut men likväl är det märkligt samtidigt. Allt är klart då jag befinner mig i säkerhet för att återigen överraskas av spelet… Lester blir nedskjuten av de som hjälpt honom..

Vid nästa scen vaknar jag upp i en bur tillsammans med en ap-liknande varelse. Efter några timmars spelande, stänger vi av och fortsätter nästa dag. Nu vet vi hur det svarta odjuret ska klaras av i alla fall så den biten är vi klara med. Nästa dag spelar vi fotboll, är ute i centrum och promenerar och när vi är tillbaka i lägenheten, fortsätter vi med Another World. Spelar återigen första banan som vi lärt oss eftersom ingen orkade skriva ned det långa lösenordet som dyker upp efter varje ”Game Over”. Försöker för skojs skull svinga buren och ser hur den rör på sig och den faller ned. ”Mah truba” säger den ap-liknande varelsen samtidigt som den pekar åt det håll vi ska röra oss åt och Lester plockar samtidigt upp en pistol som visar sig skjuta laser och faktiskt kan skapa sköldar. Ifall Another World var svårt utan manual på den första banan, så blir det bara svårare. Efter att ha klarat av säkerhetsvakterna, fortsätter de knepiga banorna dyka upp och ”Game Over” med sina långa lösenord syns väldigt ofta på tvn. Grottorna Lester försöker ta sig igenom utan sin nyvunne vän är ett helvete av pussel och knep, farorna finns nästan överallt och när man ser öppna ytor jublar man inombords. Äntligen har man tagit sig förbi vad man tror är spelets svåraste del och efter att ha avancerat, slutar jag spela då man konstaterat följande: jag har fastnat. Utan internet kan jag inte hitta lösenord som tar mig vidare eller en guide och spelet samlar damm.

anotherworld4 copy

När jag i efterhand läser om det så imponeras jag av att en enda person utvecklade det hela och på den tiden uppskattade jag det inte lika mycket som idag. Den värld som Super Mario World erbjöd var betydligt charmigare och mer förlåtande när jag var yngre. Another World är fortfarande ett väldigt svårt spel och rent grafiskt är det mörkare ton på det hela, målgruppen för spelet måste ha varit lite äldre då SNES-spelen hade en väldigt lekfull grafik och musik. Vi lyckades trots det ha kul med spelet och när vår besökstid i Norrtälje var slut, packades SNES-konsolen med alla tillbehör (vi köpte även en ratt!) och några nya spel samtidigt som vi åkte hem till Stockholm på buss. På den tiden höll man på att bygga en motorväg eller renovera den vilket skulle minska bussresandet. Men vi fick åka två timmar innan bussen anlände till Tekniska Högskolan och därifrån tunnelbana hem till förorten på ungefär 40-50 minuter. Vad hände med min SNES och Another World några år senare? Den gick tyvärr sönder jag gick till Tv-Spelsbörsen som fortfarande köpte in begagnade spel till en konsol knappt någon köpte då och sålde alla mina spelsamlingar, något man i efterhand ångrar.

Speciellt med tanke på att jag blir lite emotionell när jag tänker på Another World, alla de minnen från den sommaren 1998 som spelet faktiskt ger mig. Bara något är senare blev retro väldigt inne och en SNES-konsol ansågs inte vara skräp och gick upp i pris. Tv-Spelsbörsen gick senare i konkurs och handeln med begagnade spel har flyttat ut till nätet. Spelbutiken i Norrtälje då? Ifall jag tror det är den butiken, så heter den Spel & Sånt. Jag tänker efter att den här artikeln publicerats, ta kontakt med de och se ifall de är samma butik, bara att de har gått vidare till detaljhandel och lämnat begagnathandeln bakom sig? Det var inte bättre på den tiden, men på något sätt så var det charmigare och mer chansartat när man skulle ut och köpa ett nytt spel.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord