Pro Evolution Soccer 2017 Recension

Profilbild på Xavier Ladu

Välkomna tillbaka till matchen Konami!

Förra året släpptes vad som då var Konamis hittills starkaste upplaga av Pro Evolution Soccer. I år har de släppt en ny upplaga och tro det eller ej men PES Productions fortsätter att leverera i världsklass.

Nämn fotbollsspel till någon som spelar och den personen lär antagligen bli nostalgisk av att höra Pro Evolution Soccer nämnas i sammanhanget. Till PlayStation 2 samt Xbox var Konamis fotbollsserie utan tvekan bäst. Men när den generationen byttes ut mot PlayStation 3 tillsammans med Xbox 360, tog EA Sports över tronen och har inte släppt den sedan dess. Med denna generations konsoler har vi dock fått se en maktkamp som vi inte upplevt på ett bra tag.

pes2017-img04”The Pitch is Ours” är Konamis slogan för Pro Evolution Soccer och de senaste åren har både gamers & recensenter nämnt att spelet på planen är bättre än FIFA. Slå av alla hjälpmedel och du har ett fotbollsspel framför dig som kräver tålamod men också mycket tid. I början kommer det att bli mycket felpassningar, skott som går utanför, för svaga skott, löpningar som går fel samt mycket annat som är vanligt inom fotbollsvärlden. Gå ut på planen, spela fotboll och du kommer att gå igenom samma problem fast inte på samma sätt. Att simulera en sport som fotboll med en handkontroll går egentligen inte. Men ska man nämna något spel som försöker är det faktiskt Pro Evolution Soccer 2017.Problemet med just PES 2017 är att många kanske vill komma in i ett spel snabbt och där är FIFA överlägset. Bjud in vänner till en kväll och FIFA kommer att vara ett garanterat inslag medan många hade gett upp med PES 2017. Anledningen är att det är svårt i början vilket kommer att avskräcka många.

Det är synd för många av er som har gett upp på förhand kommer att missa ett fotbollsspel i världsklass. Likt min kollega Anders Sandberg som kan tala sig varm om Dark Souls (oerhört svårt spel för övrigt!), kan jag tala mig varm om Pro Evolution Soccer 2017. När du väl har lärt dig spelet erbjudet det en frihet få fotbollsspel har kunnat erbjuda överhuvudtaget. Taktisk frihet är nog ordet jag skulle använda för att beskriva spelet för när du får styra spelet så som du vill, kommer matcherna att flyta på ett sätt som gör att det blir svårt att gå tillbaka till andra fotbollsspel. Målvakterna har dessutom fått sig ett lyft och är bättre än förr. Det skapar en grogrund för härliga matcher mot andra människor. Förvisso är det roligare att spela mot andra men spelets AI har även den fått sig ett lyft och därmed har även matcherna mot AI:n blivit mer utmanande. Har du verkligen noll uppkoppling till din konsol eller att servrarna är nere, så går det faktiskt att ha roligt med matcher mot datorn.

pes2017-img01När PES var fotbollskungen, var Master League spelläget som vi alla längtade efter. Då Konami har slarvat med det de senaste åren är det en fröjd att se hur utvecklarna har lagt ned tid på det. Inte lika revolutionerande som för tio år sedan men helt klart lika roligt som det var då. EA Sports FIFA-titlar har haft underhållande onlinelägen men inte kunnat komma med något som är lika roligt offline. Chansen att bygga upp ett lag för att senare vinna titlar är underhållande när det presenteras på rätt sätt och du ges möjlighet att göra saker som faktiskt påverkar spelet. MyClub är en kopia på FIFA Ultimate Team och erbjuder sina roliga speltimmar men är fortfarande alldeles för långt ifrån FUT i fråga om underhållning. Därför skulle jag vilja påstå att Master League är flaggskeppet för PES även om MyClub kan bli spelläget nummer ett. Dock måste det ta större steg framåt än vad det gör hittills vilket Master League har gjort.

Jag har berömt spelet på planen men samma sak kan inte sägas om presentationen. Där är FIFA överlägset Pro Evolution Soccer 2017. Spela FIFA 06 eller PES 4 och jämför sedan kommentatorerna med årets upplaga av PES. Ni kommer att höra hur statiska kommentatorerna fortfarande låter och hur lite de har utvecklats av Konami till årets upplaga. Trots att communityn har påpekat det hela är risken stor att jag kommer att stänga av kommentatorerna. Tyvärr är de så usla i mitt tycke att jag faktiskt föredrar samspelet som kommentatorerna i FIFA har, dessutom pratar de om aktuella saker som också är intressanta. Gällande soundtracket har det blivit bättre men PES 2017 har fortfarande inte lika vass musik som FIFA i sin helhet även om det finns några guldkorn. PES Productions får jättegärna lära sig av EA Sports hur man presenterar matcher för de i FIFA känns tagna ur tv-produktioner vi ser för Premier League eller La Liga, det vill säga i världsklass.

pes2017-img03Många som argumenterar emot PES brukar oftast nämna licenserna och i år är det sorgset att prata om dem. Spanska ligan är numera exklusivt för FIFA 17 så enbart Atlético Madrid tillsammans med FC Barcelona är licenserade. Real Madrid går under namnet MD White och i övrigt har man förlorat de sydamerikanska klubblagsturneringarna Copa Libertadores tillsammans med Copa Sudamericana. Även om ligorna från Argentina, Brasilien och Chile är licenserade, går det inte att spela mot andra lag på kontinenten vilket är synd. Men tack vare Konamis stöd för att kunna ändra namn på lag, tröjor och annat är det smidigare än någonsin att installera Option File på antingen PC eller PlayStation 4. Xbox One-ägare kommer inte att ha samma möjlighet tyvärr. Istället för att importera emblem, tröjor samt annat går det att importera lag direkt. Vips så är Real Madrid ”licenserade” och efter ett par matcher glömmer du bort att laget har riktiga tröjor tack vare en Option File. Med tanke på hur smidigt det är ser jag fram emot importera Allsvenska lag om någon orkar skapa dem eller andra sydamerikanska lag. Trots allt har Konami skapat fejkade lag samt ligor som ger den möjligheten så det går oerhört snabbt att förändra olicensierade lag till att framstå som om de fanns där från allra första början.

Spela online gick trögt förra året då lagg förstörde mycket och allting åtgärdades med patcher. I år har det varit smidigare att spela online även om PES 2017 har haft svårt att hitta gamers att spela emot. Vet inte om det beror på att min leverantör krånglar eller om spelets sätt att hitta motståndare inte fungerar som det ska. De matcher jag har spelat har däremot löpt utan större problem medan det inte gick att spela online överhuvudtaget i början. Dessutom använder sig PES 2017 likt FIFA-serien av uppdateringar från verkliga livet. Om Zlatan Ibrahimovic har en formtopp, kommer det att synas i spelet medan nedgång också kommer att märkas. Det går att slå av för dem som inte vill att Zlatans form ska ändras. Gällande Zlatan Ibrahimovic, är detaljerna slående i hans ansikte men också i andra stjärnspelare. PES Productions har verkligen utnyttjat kapaciteten med Fox Engine och spelarna är så lika att man undrar hur mycket mer avancerade ansiktena kan bli. Att EA Sports känner av konkurrensen märks då FIFA 17 kommer att gå på Frostbite så det ska bli underhållande att se hur båda spelen kommer att utvecklas grafiskt. Än så länge är PES 2017 det snyggaste fotbollsspelet hittills på marknaden.

pes2017-img02Mycket tyder på att Konami är nära att ta över tronen från EA Sports i kategorin bästa fotbollsspel. När de senast hade tronen var licenser också något man diskuterade men som gamers förbisåg, då många tyckte gameplay i PES 3 eller PES 4 var överlägset FIFA på den tiden. För när det gäller gameplay är Pro Evolution Soccer 2017 svårare men mycket mer belönande och framförallt mycket bättre än på länge. Välkomna tillbaka till matchen Konami!

Bra

 • Spelet på planen
 • Förbättrade målvakter
 • Grafiska detaljer
 • Master League

Dåligt

 • Presentationen
 • Förlorade licenser
 • En hög svårighetsgrad från början för många
8.2

Mycket bra

Profilbild på Xavier Ladu
Svensk-chilenare som är bosatt i Stockholm och väldigt intresserad av sport. Fotboll, basket, Formel 1, ishockey och handboll är de stora favoritsporterna. Vilket också återspeglas i spelsamlingen med sportspel samt racing. Övriga favorittitlar/serier är Civilization, Super Mario Bros, Gears of War, Street Fighter, Mortal Kombat, Turtles in Time.

3 Kommentarer

 1. Profilbild på IvanSpoljaric

  Det är gärna dags för någon annan än EA Sports med Fifa att ta över tronen 🙂

 2. Profilbild på Daniel Green

  Kanske dags att sätta tänderna i ett PES-spel igen. Var ju minst sagt ett bra tag sedan. 🙂

 3. Profilbild på Xavier Ladu

  Absolut konkurrensen har gjort att både PES och FIFA har förbättrats 🙂

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord