Plantronics Gamecom x40 och x95

De allra flesta gillar att koppla sina konsoler till ordentliga hemmabiosystem för att få uppleva ett tillfredsställande ljud. När det är riktigt sent på kvällen och man inte vill störa sina grannar fast ändå inte vill gå miste om en bra ljudupplevelse krävs det däremot ett par riktigt bra hörlurar.

Därför har vi under den senaste veckan testat två intressanta hörlurar från företaget Plantronics. Om du är i behov av ett par hörlurar oavsett om du vill ha kabelburet eller trådlöst så har Plantronics vad du letar efter, till helt ok priser dessutom. Vi börjar med den kabelanslutna varianten Gamecom X40, som du med lätthet koppla in i din Xbox 360’s befintliga RCA-kablar och vips så är det klart, är inget annat du egentligen behöver tänka på. Med i kartongen följer även små korta instruktioner samt en ljudkabel som du kopplar mellan hörlurarna och Xboxens handkontroll, för att på så sätt även kunna använda den inbyggda mikrofonen och prata med dina kompisar när du spelar multiplayersessions sent på kvällen.

Gamecom x40 är ett vitt headset med väl tilltagen padding för öron och huvud. Paddingen i Plantronics headset är något hårdare än de headset vi testat tidigare, men vi ser egentligen bra fördelar med det då det formas lättare efter just din form i långa sittningar. Headset som har lösare padding brukar oftast bara bli lite sladdriga och svettiga när man sitter längre stunder, så ett stort plus till Plantronics på den punkten. Infällt i lurarna på både x40 och x95 hittar du också en mikrofon, som du snabbt och smidigt kan fälla ut för att kunna prata med dina kompisar på t.ex. Xbox Live och i onlinespel med mera. Båda modellerna vi testat har separata ljudkontroller, en på varje lur. En för ljudvolymen i spelet och en ljudvolym för mikrofonen och tjatet från dina onlinevänner. Det känns riktigt trevligt att kunna ställa in det separat direkt på headsetet utan att det krävs något pil i t.ex. konsolens ljudinställningar och liknande. För strömförsöjningen på x40 står en usb-kabel som du enkelt stoppar in i Xboxen. En nackdel med USB är att de med en lite äldre Xbox 360 som redan har många tillbehör inkopplade kanske måste koppla bort något då portarna är ganska begränsade. På den nya slim-versionen av Xbox 360 är det här självklart inget problem då det finns rikligt med USB-portar på baksidan. Om du kör bildöverföringen med HDMI-sladd måste du även använda dig av Microsofts audio-dongle för att få ut ljudet separat. Något vi önskar i framtida versioner av dessa headset är att man kan få möjligheten att plocka ljudet från den digitala utgången istället.

Gamecom x95 är en storebror till x40 och erbjuder trådlöst ljud för de där sena gamingkvällarna, vilket alltid är trevligt då man inte behöver trassla in sig i en massa kablar när man slänger med armarna när det går dåligt i något spel. Även de här lurarna har inbyggd mikrofon och separata ljudkontroller för prat och ljud, som är ett stort plus som vi skrev här sen tidigare. Den allra största skillnaden mellan dessa headset är att det ena är kabelburet och det andra är trådlöst. Med x95 medföljer en liten dosa som du kopplar in med USB, samt i Xboxens RCA-kablar, precis som med x40. På den medföljande dosan till x95 finner du en synkknapp som du trycker på för att para ihop den med lurarna som också har en synknapp. Sedan är du så gott som klar och reda för långa gamingsessions. Allt fungerar väldigt lätt och smidigt direkt ur kartongen och batterierna till det trådlösa headsetet döljs i den högra luren. Självklart hittar du en infällbar mikrofon i x95:an också, precis som hos lillebror x40. Det är egentligen inget klagomål men det hade inte vart fel med en extern strömkälla för den lilla dosan, då den ändå står på en fast plats framför tv’n så man hade sluppit slösa på USB-portarna.

Ljudöverföringen sker som vi förstått det med radiosignaler och ibland kan det bli ett hummande ljud i x95, men det är inget man märker när man spelar om det inte är väldigt tyst. Det hummande ljudet som uppstår kan också bero på annan utrustning i hemmet som stör radiosignalen så felet ligger antagligen inte i lurarna i sig utan i själva överföringstekniken då det är många andra tillverkar som lider av samma problem.

Båda lurarna känns väldigt stabila, gediget byggda och framförallt sitter de riktigt bra runt öronen, mycket tack vare den lite hårdare paddingen. Även fast lurarna är optimerade och framtagna i första hand för Xbox 360 så har vi även testat dem på Playstation 3 och de fungerar precis lika bra där som på Xbox 360, men om du väljer dem för Playstation 3 går du miste om mikrofonen då den medföljande kabeln är för Xbox 360-kontrollen och inte för Dual Shock 2-kontrollerna. Vi vet inte exakt hur länge man kan köra trådlöst med x95:an, men under den veckan vi testat har det inte vart några problem och då har vi spelat riktigt, riktigt mycket. Med tanke på prisbilden, att de har inbygg mikrofon och att de återger ett såpass bra ljud som de gör och att allt fungerar seamless på Xbox 360 och Xbox Live med mera, så är det ett riktigt bra val.

Bra
+ Snygg och stabil design
+ Utfällbar mikrofon
+ Extra start plus till den lite hårdare paddingen

Dåligt
+ Kan under vissa förutsättningar uppstå störningar i den trådlösa överföringen på x95:an.Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord