Philips 242G5

Philips 242G5 är minst sagt en dedikerad skärm för gamers. Vi har nu fått tillfälle att spendera lite tid med denna under ett par månaders tid och det är äntligen dags att ge vårt utlåtande angående den här otroligt trevliga upplevelsen.

Under sista kvartalet av 2013 lade vi märke till att det dök upp allt fler dedikerade gamingskärmar och då inte enbart skärmar där de endast basunerar ut ”Gaming” på själva kartongen, utan skärmar som faktiskt har tekniken att backa upp det uttalandet. En av dessa skärmar som vi testat är Philips 242G5 144Hz LCD Gaming Monitor. Detta alster är en av de bästa skärmar vi hittills testat, tro det eller ej.

philips_242g5_pic01

Det absolut första man lägger märke till när man ska till att packa upp den här skärmen är den gigantiska kartongen som den levereras i, en onormalt stor kartong för den här typen av skärm. Produkten är väl emballerad och därför är storleken på själva boxen inget problem eller något som vi ser som något negativt, men intressant att nämna. I förpackningen hittar du utöver själva skärmen även en VGA-kabel, en DVI-kabel, en 3-pins strömkabel, en USB 3.0-kabel och en control pad. Vad som fortsätter förvåna oss är att skärmar av den här magnituden fortfarande saknar en HDMI-kabel, då det trots allt blivit den mer använda standarden för bildöverföring av spelenheter.

Skärmen monteras snabbt och lätt ihop med den medföljande foten tack vare det snabbfäste som levereras, där du helt enkelt bara ”klickar” i skärmen på foten. Du kan se vad vi menar i vår uppackningsvideo. Färdigmonterad ser bildskärmen väldigt sparsmakad ut, men detta på ett positivt sätt. Ramen är mattsvart med endast ett rött streck med Philips-loggan på i nederkant. Det som också bör noteras här är att skärmen går att justera hela 13cm upp och ned, vilket gör att den bör passa de allra flesta skrivbordsupplägg.


När vi lägger huvudet ned och fokuserar på vilka portar vi hittar i bak på skärmen kan man inte bli annat än nöjd. Philips har verkligen inte snålat in på den här punkten då vi hittar allt från VGA, DVI och 2st HDMI-portar, till USB och en DisplayPort för alla er som är försedda med t.ex. en Apple-enhet där ni snabbt skulle vilja koppla in en extern monitor.

Om vi lämnar själva hårdvaran lite och snabbt tittar på mjukvaran och då specifikt meny-systemet och hur skärmen är inställd från fabrik blir vi allt mindre och mindre förvånade ju fler skärmar vi testar nu för tiden. Grundinställningarna på de senaste skärmarna vi testat är såpass bra att det sällan är något som måste justeras och det gäller också givetvis den här skärmen från Philips. Men om dagen kommer då du behöver justera eller eventuellt ändra något hittar du en mycket enkel och pedagogiskt meny-system som lämnar få frågetecken.

philips_242g5_pic02

Efter ett flertal specifika tester med en PC som källa, kopplad via DVI, märker man av att uppdateringshastigheten på 144hz faktiskt ger oss en betydligt mjukare bild mot vad man är van vid. Extra märkbart är det när vi ställer denna mot vår referensskärm som är en BenQ G2420HDB, som är en standardskärm som endast bjuder på det mest vanliga i funktionsväg. Har man inget att jämföra med tror vi inte man kommer tänka så mycket på hur mjuk bilden känns förrän du går tillbaka till en skärm med t.ex. 60 eller 100hz uppdatering. Först då blir skillnaden dag och natt.

Utan att den här texten ska bli för teknisk och långdragen så kan ni vid det här laget förstå att vi känner oss väldigt imponerade av den här skärmen och för oss har den också blivit det självklara valet om man är ute efter en dedikerad gaming-skärm. En sak som man bör tänka på innan valet av skärm, är att man har en hårdvara som också klarar av att producera bilder vid dessa hastigheter.

philips_242g5_pic03

Bortser vi från PC-marknaden för en kort stund och tittar närmre på konsolspelande så kan vi säga att upplevelserna tillsammans med denna skärmen varit över förväntningarna där också, trots att man går miste om uppdateringshastigheten på 144hz om man inte använder sig av DVI-ingången. Men just bildåtergivningen, de naturliga färgerna och djupet bilden ger oss gör att vi känner positivt inställda till den här produkten från Philips, oavsett vilken bildkälla du planerar att koppla in.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord