Philips 234CL2SB

Vi har under de senaste veckorna som gått hårdtestat en ny skärm från Philips som inte enbart är en av marknadens absolut tunnaste skärmar, utan också på pappret en helt ok spelskärm. Vi pratar om en Philips Brilliance Blade LED-skärm på 23-tum, med 2 ms TN-paneler som självklart också erbjuder en Full-HD upplösning på 1080p.

Det man lägger märke till när man packar upp skärmen ur paketet är hur tunn den här, samt att det inte finns några ingångar eller knappar på själva skärmen i sig. Tittar man sedan vidare på själva foten till skärmen, som förövrigt inte är större än foten på någon annan skärm så hittar man en HDMI-ingång, en VGA-ingång och en ljudutgång på baksidan. På framsidan av själva foten hittar vi touchknappar för inställningar och av och påslagning av enheten.

Om vi tittar lite närmre på foten så hittar vi som sagt både en HDMI-ingång och en VGA-ingång för videosignaler. Det finns även en ljudutgång ifall man skulle vilja koppla in högtalare eller ett par hörlurar direkt in i skärmen. Nackdelen här är att den utgången endast fungerar om man kör insignalen via HDMI-ingången. Vi tycker att det borde funnits en ingång för ljud också, så man hade sluppit släpa fram tredjepartsutrustning för det här, när man väljer att använda sig av VGA-ingången. Med andra ord finns det då heller inga inbyggda högtalare i skärmen, så vill man ha ljud så får man antingen köra via HDMI, eller släpa fram någon annan utrustning om du vill ha ut ljud från den enhet du anslutit via VGA-ingången.

Vi har under testperioden både använt HDMI och VGA-ingången, då på Xbox 360 och PC och med sina 2 ms responstid så är det i den här prisklassen egentligen en perfekt skärm för spel. Vi har inte upptäckt några problem med lagg eller ghosting överhuvudtaget. Skärmen har en dynamisk kontrast, eller Smart Contrast som Philips själva kallar det, på 20.000.000:1 vilket man lugnt kan säga duger för de allra flesta applikationerna. Färgåtergivningen är överlag mycket klar och känns naturlig, dock kändes det som om standardinställningar gjorde så man fick en lila hinna över bilden. Men efter lite enkelt pill med färgtemperaturinställningarna så var det problemet som bortblåst.

Philips 234CL2SB är en mycket läcker skärm med svart högglanslack som påminner väldigt mycket om första generationens Playstation 3, med andra ord en perfekt magnet för fingeravtryck. Designen är mycket tunn och slimmad och själva skärmen är helt ren från kontakter och fysiska knappar. Istället sitter ingångarna i själva foten, som inte är tjockare än någon annan fot på valfri skärm. På framsidan av foten hittar man touchknappar som lyser med ett mjukt blått sken som är väldigt behagligt för ögat. På baksidan finns det som sagt en HDMI-ingång, VGA-ingång och en ljudutgång, som endast fungerar om man använder HDMI som källa.

Det är absolut ingen dålig skärm men det finns en del val av Philips som känns ologiska. T.ex. så kan man bara mata ut ljud från HDMI, varför finns det inte fler ljudingångar så man enbart kan använda skärmen och en Xbox 360, om man nu inte har HDMI-modellen. Det gör att VGA-ingången egentligen känns helt överflödig, om man nu vill ha ljud från det man ser på skärmen eftersom man måste koppla in en tredje hårdvara för att få ut ljudet. Sen skulle det inte sitta fel med inbyggda högtalare heller. Däremot hittade vi dessutom ytterst lite backbleeding i svärtan som nästan alla skärmar i den här prisklassen dras med, vilket är ett mycket stort plus.

Om du redan har en hemmabioanläggning eller enbart tänker använda dig av HDMI så är det väldigt mycket skärm för pengarna. Det är svårt att hitta en skärm för samma peng som erbjuder lika bra bildkvalitet som Philips 234CL2SB gör. Om du har en PC med skapligt modernt grafikkort med HDMI-utgång så får du en riktigt snygg och stilren skärm som faktiskt levererar riktigt bra bildkvalitet. Men sitter du på många enheter med VGA eller DVI som du vill ha ut ljud ur utan att blanda in en tredje hårdvara så får du leta vidare.

Bra
+ Extremt tunn design
+ Lättnavigerade menyer
+ Väger nästan inget alls
+ HDMI och VGA
+ Full-HD 1080p

Dåligt
– Inga inbyggda högtalare
– Endast ljudutgång via HDMI


Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord