Philips 231T1SB

Om man är ute efter en ny Full HD-tv brukar man automatiskt oftast tänka på 42-tum eller större, men vi har hittat ett bra alternativ om man inte är ute efter en riktigt så stor modell. Philips nya 231T1SB är ett alldeles utmärkt val ifall man inte vill ha flera olika skärmar till sina olika videokällor, eller om man har brist på utrymme. Även fast skärmen endast är 23-tum så levererar den Full-HD (1080p) och erbjuder precis samma egenskaper som de större alternativen.

När vi först fick höra att MMD, företaget bakom Philips datorskärmar skulle släppa en ny modell med inbyggd TV i, blev vi genast mycket intresserade. Speciellt med tanke på hur många det är som nu för tiden använder sin TV till så mycket mer än att bara se på TV. Så varför ska man behöva ha minst en TV och minst en datorskärm hemma? Så behöver det inte vara längre om du väljer att investera dina pengar i Philips senaste skapelse. Vi kontaktade vår partner som har hand om Philips och fick för en tid sedan tillgång till ett testexemplar av denna modell, som vi nu hårdtestat de senaste veckorna.

Philips 231T1SB ser ut precis som en helt vanlig datorskärm och det första vi tänkte när vi packade upp den var att den är perfekt för sovrummet, kontoret eller det lilla studentrummet. När vi sedan vände på skärmen och tittade på baksidan, så blir det extra intressant. För istället för endast en VGA eller DVI-ingång, så är den även utrustad med alla de ingångar man oftast ser på moderna TV-skärmar. Självklart har den också en VGA-ingång för PC-användaren, men det mest intressanta är att den också är utrustad med en antenningång. Philips 231T1SB har en inbyggd MPEG4-mottagare så att se digitaltv i Full-HD är inget problem, inte ofta det är så på en ”datorskärm” eller hur?

Vi började vår test med tv-funktionaliteten och med den inbyggda MPEG4-mottagaren är det inga problem. Som bildkälla för TV testade vi även med en digitalbox från VIASAT som vi drog in via SCART-ingången som man också hittar på baksidan av Philips 231T1SB, inte 100% digitalt via SCART men ändå finns det inget att klaga på. Bilden är precis så kristallklar som man kan förvänta sig. Något som oftast kan vara ett problem med moderna LCD-skärmar är att de har svårt för analoga signaler och återger oftast inte den bildkvalitet man kan önska sig. Men det här lider alltså inte Philips-skärmen av. På vissa större apparater kan också bilden bli lite småpixlig när man tar en videokälla via de analoga ingångarna, men på grund av att Philipsen endast är 23-tum och fortfarande Full HD så lider den inte alls av det problemet.

Om vi fortsätter att titta på baksidan av skärmen hittar man både VGA, HDMI, Komponent, Komposit och en SCART-ingång. Något som vi saknade på vårt testexemplar dock, var möjligheten att ansluta en PC via en DVI-ingång som fortfarande är bland de vanligaste anslutningsmetoderna på PC-marknaden idag. Visst HDMI kommer allt starkare på de lite dyrare grafikkorten men det är en stund kvar innan de ersätter DVI och VGA fullt ut. Men istället för att ansluta vår testdator via DVI, så fick vi dra in den i en DVI-VGA adapter, som man oftast får med till de grafikkort som endast är utrustade med DVI och det funkar lika bra såklart. Men man saknar ändå det alternativet.

Vi fortsatte vår test med att koppla in en Xbox 360 via komponent som vi sedan ställde in på Full HD (1080p) via Xboxens egna gränssnitt. För att testa skärmen på bästa sätt satte vi igång spelet Vanquish eftersom det är ganska snabbt och det händer mycket saker på skärmen samtidigt. Men under vår två timmar långa spelsession hittade vi inget ”såkallat” skärmlagg i bilden, vilket man heller inte borde göra på en skärm med en responstid på 5ms. Som en notis märkte vi även att man var tvungen att ställa in HDMI-läget på Xboxen till Expanded, för att få ut bäst svärta ur TVn.

Men hur är ljudet om man inte tar det direkt via HDMI-ingången då? Jo, tvn är även utrustad med ljudingångar för vänster och högerkanal brevid komponentingången. Så man kan plocka ljudet från t.ex. sin Xbox 360 den vägen också, om man nu inte skulle ha tillgång till en HDMI-kabel. Ljudet är helt godkänt på TVn, det är inte det där vanliga platta ”tv-ljudet” som vissa apparater kan ha, vilket helt klart är ett plus i kanten. Men vi tyckte att den borde haft lite mer bastryck i det låga registret, dock har Philips löst detta genom att erbjuda AUDIO-out på baksidan också, så man smidigt kan koppla in den direkt i hemmabioanläggningen.

Så hur har vår resa tillsammans med Philips 231T1SB varit då? Jo, man kan säga att det har vart en ganska trevlig resa faktiskt. Från det att vi kopplade in digitalboxen till det att vi hårdtestade den med de senaste konsolerna och spelen, så har allt flutit på som man kan förvänta sig av en skärm i denna prisklass. Det allra bästa utöver hårdvaruspecifikationer har vart bekantskapen med menyerna och den mjukvara som ligger i skärmen, som helt klart är bättre än vad vi hade förväntat oss. Det är extremt simpelt uppbyggt men fortfarande väldigt funktionellt gränssnitt som gjort vardagen tillsammans med skärmen till en dröm. Men som vi även nämnt tidigare så saknade vi vid testtillfället möjligheten att kunna koppla datorn direkt via DVI, då vi inte hade några grafikkort kvar som hade VGA. Men det kommer allt fler grafikkort med HDMI ut på marknaden och då kommer denna skärm vara ett av de bästa alternativen, just eftersom man får så extremt mycket mer än bara en vanlig skärm.

Philips 231T1SB är ett superbra alternativ för dig som bor trångt, eller för dig som bara är ute efter en lagom stor skärm där du både kan koppla in din dator, spelkonsol och se på TV samtidigt. Eftersom storleken är 23-tum samtidigt som det är Full-HD så är bilden extremt skarp och inte alls lika pixlig på nära håll som vissa 42-tummare eller större oftast kan bli. Och med tanke på att du endast betalar lite extra än för en vanlig datorskärm, så tycker vi på PowerGamer helt klart att du ska offra de slantarna och få tillgång till allt det extra som denna toppenskärm från Philips erbjuder.

Bra
+ Grymt bra bild
+ Full-HD (1080p)
+ Bra responstid

Dåligt
– Vissa PC-användare kan komma sakna DVI-ingång

Specifikationer:
Philips 231T1SB
Färg: Svart
Inbyggd MPEG4 (HDTV) mottagare
1xHDMI
1xKomponent
1xVGA
1xSCART
1xKomposit
1xAUDIO L/R

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord