Parrot AR.Drone 2.0

Parrot AR.Drone 2.0 är en radiostyrd (via Wifi) såkallad lättvikts quadcopter, vilket helt enkelt innebär att den har fyra rotorblad. Vilket i sin tur sedan ger den extremt stabila flygegenskaper, vilket de av er som flugit radiostyrda helikoptrar sedan tidigare vet är en stor fördel. Vi har nu bekantat oss med den här maskinen i snart en månad och redan inledningsvis kan vi avslöja att du just nu läser ett hårdvarutest av den absolut roligaste leksaken du kommer hitta den här sommaren, eventuellt det här året.

För att börja lite lätt med några specifikationer och vad som faktiskt följer med i paketet när du får hem din AR.Drone 2.0. Först och främst hittar du givetvis själva helikoptern, som väger cirka 380 respektive 420 gram lite beroende på vilket chassi du väljer att flyga med. I paketet medföljer ett för utomhusbruk och ett för inomhusbruk. Du hittar även ett batteri, laddare och en instruktionsbok. Det enda som inte följer med i paketet är den app som krävs för att kunna kontrollera den här härliga helikoptern, men den är dock gratis och hittas lätt via App Store eller via Googple Play för er som har Android.

Det allra första du behöver göra för att kunna flyga är att para ihop din smartdevice med din AR.Drone 2.0, vilket du gör via Wi-fi. Din precis nyinköpta och nyss uppackade AR.Drone 2.0 kommer då upp som en Wi-fi hotspot på din smartdevice som du kopplar upp dig emot för att ”para” ihop enheterna, så det inte är någon risk att de tappar kontakten när du sedan är ute och flyger.

Man behöver knappt börja flyga för att förstå att det här är en väldigt avancerad maskin utrustad med en hel uppsjö av spännande elektronik. Samtidigt är det också den mest lättflugna ”radiostyrda helikopter” jag någonsin provat på och då ska det tilläggas att jag på min fritid har kört en hel uppsjö med radiostyrda bilar, flygplan och helikoptrar de senaste 20 åren av mitt liv. Parrot AR.Drone 2.0 är dock utan tvekn den absolut roligaste leksaken jag fått lägga mina händer på hittills.

För att lyfta klickar du bara med fingret på skärmen på din smartdevice och din AR.Drone 2.0 stiger genast upp en meter från marken och börjar sedan auto-hovra säkert och stabilt på stället tills du väljer att ta över kontrollen över den här imponerande maskinen. Du styr sedan lättast genom att hålla tummen på skärmen samtidigt som du tiltar t.ex. din iPhone framåt eller bakåt för att börja flyga runt. För att stiga eller sjunka för du din andra tumme upp eller ner över den högra sidan av skärmen. Lätt som en plätt! Känner du att du någon gång under flygturen håller på att tappa kontrollen, är det bara att hastigt släppa fingrarna från displayen så går den automatiskt in i hoverläget och samtidigt kompenserar för alla misstag du gjort. Där stannar den sedan tills du själv lugnat ner dig och känner dig redo att ta över kontrollen igen. Idiotsäkert så att säga!

Så vi vet ju uppenbarligen att den kan flyga, men det räcker inte. Den kan även, som vi var inne och nosade på tidigare i denna test, spel in högupplöst vidvinkelvideo i 720p som antingen kan strömmas direkt till din telefon samtidigt som du flyger, eller sparas till ett usb-minne som du kopplar in direkt ombord på helikoptern. Den har också en nedåtriktad SD-kamera, inte lika imponerande som den framåtriktade kameren såklart men den gör helt klart sitt jobb.

Det är väldigt svårt för mig att vara kritiskt överhuvudtaget i den här testen då jag verkligen har njutit av varje minut jag spenderat tillsammans med den här helikoptern. Men en sak som bör nämnas är att batteritiden kunde ha varit något bättre. Specifikationerna säger att du ska kunna flyga i 15-minuter, vilket kanske inte riktigt är hela sanningen. Under perfekta förhållanden kanske det går kräma ut 12-15 minuter, max. Men då ska det vara vindstilla och du kan inte räkna med att göra några avancerade moves ifall du ska få ut den flygtiden. Gör du tvärtom och istället flyger runt och gör flips(loopar) och använder den som det är tänkt, ja då får du vara glad om batteriet räcker 6-10min. Sen vill det laddas i en och en halv timma innan du får flyga mer.

Vi har under en månads tid nu lekt så mycket vi bara har kunnat och vi är imponerade på flera olika plan. Till vår stora förvåning har vi inte heller kraschat en enda gång, den är extremt lättflugen och lätt att förstå sig på även fast du aldrig har hörttalas om radiostyrda helikoptrar sedan tidigare. Att batteritiden inte är längre kanske mer är tur än en brist för annars hade man nog inte fått något annat gjort känner vi och med det sagt kan vi utan tvekan konstatera att det här definitivt är sommarens, om inte årets absolut bästa leksak/gadget som pengar kan köpa. Jag kan varmt rekommendera den här till alla som behöver ha en ursäkt för att komma ut ifrån tv-spelet ett par timmar mitt på dagen. Fråga inget, köp den bara!

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord