Panasonic TX-P50ST32Y

Det har varit mycket prat om 3D-filmer och 3DTV den sista tiden, vilket gör det svårt att undvika att reda på vilka produkter som finns tillgängliga ute på marknaden. Många är också oroliga att bilden blir sämre om man blandar in 3D i grytan och hur funkar det egentligen rent allmänt. Vi har de senaste veckorna fått testa en av Panasonics allra senaste modeller för just det ändamålet. TV’n som vi testat ingår i Panasonics Viera-serie och är en Neoplasma som erbjuder 3D-funktionalitet med aktiva glasögon i full HD (1080p).

De största skillnaderna mellan Panasonics nya Neoplasma och äldre plasmamodeller är själva tillverkningsprocessen och att neoplasma drar betydligt mindre ström än en lite äldre plasmaTV. På den modell vi testat erbjuds även Full ”äkta” HD i 1080p. Panasonic själva säger att det här är nästa generations tv-apparater och de har helt klart en poäng. Just den modell som vi fått testa är Panasonics flagsskepp i deras 3D-produktlinje på den Nordiska marknaden, en 50-tums Neoplasma som erbjuder Full-HD, aktiv 3D-funktionalitet, 600Hz uppdateringshastighet, responstid på 0.0002 ms och inbyggt nätverk med mera. På pappret låter det som den ultimata mediastation, men funkar det i verkligheten. Eftersom det skulle ta flera månader för oss att utföra ett ordentligt testa på en sådan här tv, som är så fullsmäckad med funktioner och finesser, så har vi valt att koncentrera oss på några specifika aspekter av all den funktionalitet den erbjuder.

Leverans och installation
Det här är en stor TV på 50-tum som levereras i en gigantisk kartong på en SJ-pall, så gör ordentligt med plats hemma om du bestämmer dig för att köpa en för att hoppa på 3D-tåget. Utan att överdriva krävs det minst två personer för att på ett smidigt sätt kunna packa upp produkten ur kartongen, men själva uppackningen går sedan väldigt smidigt då Panasonic, till skillnad från vissa andra tillverkare, har tänkt till lite. Uppackningen görs i olika steg med tydliga instruktioner på själva förpackningen, verkar kanske lite löjligt att skriva om här men det är en riktigt stor TV, så man vill att allt ska gå rätt till. Design och upplägg på och i kartongen är smart och vi hade inga problem att få upp tv’n, sålänge man var två personer. I samband med uppackningen får man också montera foten som var väldigt enkelt, med fyra skruv och en utfasning i själva foten där man ska montera själva enheten. Vi har sett betydligt krångligare konstruktioner de senaste åren, men Panasonic har gjort det failsafe, med andra ord kan man inte göra fel. Väl monterad står TV’n väldigt stabilt och du har också möjlighet att vrida TV’n cirka 15-grader åt vardera håll utan att flyta foten, då den är ledad inuti. Så vi vill ge en stor eloge åt Panasonic för den smarta lösningen.

Ingångar och utgångar
Väl monterad och på plats har man en riktigt fet TV som till och med avstängd ser mycket imponerande ut med sin slimmade och stilrena design. Delar av redaktionen stod och tittade på TV’n och konstaterade att 50-tum är stort, medans jag började titta lite på baksidan för att se vad den hade att erbjuda där. Det första jag lade märke till var att det sitter fyra 60mm eller 80mm datafläktar precis under chassit på baksidan, svårt att se den exakta storleken under plasten, men det är faktiskt den första TV’n jag sett som har inbyggda fläktar. På baksidan hittar man också diverse olika ingångar för de olika externa enheter man vill koppla in.

Utöver de vanliga ingångarna som HDMI, komponent, Scart, RF-in och ut så hittar man även en ingång för Satellit-TV och en nätverksingång. Nätverksportar blir ju allt vanligare på TV-appareter nu för tiden, men Panasonic TX-P50ST32Y har tagit det steget längre och erbjuder också Wifi, fast då krävs det en adapter som man får köpa till. Det tycker vi de borde ha skickat med inbyggt då det är billigt och inte tar någon plats bakom chassit, men för just det här testet fick vi nöja oss att testa med en vanlig nätverkskabel. Ingången för Satellit-TV är inte riktigt lika vanligt, då de flesta sateliter kräver att man även har en dekoder. Men för oss passade det alldeles utmärkt då Satelit-TV är det enda vi har tillgång till på kontoret. Några portar som vi saknade var VGA och/eller DVI för smidig koppling till PC, det här är dock inte unikt för Panasonic då de flesta dedikerade TV-apparet fattas de här ingångarna nu för tiden. Inget problem för oss, då vi har HDMI på grafikkortet men frågan är om den stora majoriteten av PC-spelare som väljer att köra spel på TV har det?

Mjukvara och menysystem
Efter en ganska snabb kanalsökning via Satellit var TV’n installerad och klar för tv-tittande. Det som var väldigt förundransvärt var att alla färger och kontrasten på TV redan var perfekt inställda för våra förutsättningar, vilket det inte brukar. Finns alltid lite småpill att göra på de andra märken vi testat det senaste året. Menyerna är sedan uppdelade i olika huvudrubriker som när du väljer sedan guidar in dig i respektive undermeny med ännu fler inställningsmöjligheter, väldigt lättnavigerat med tools tips på Svenska. Så du vet precis vad det är du ändrar och vad den inställningen du ändrar gör, så tummen upp för menysystemet.

VIERA Connect
Är Panasonics samlingshub för internettjänster, där du bland annat kan kolla på Youtube-klipp direkt från TV’n, kolla på sportsammanfattningar från Eurosport och spela små mini-spel med mera. Ett kul komplement som funkar bättre än förväntat och som kan vara riktigt skoj att ha om man inte har någon annan dedikerad enhet för det ändamålet, som t.ex. en laptop eller iPad.

3D-glasögon Panasonic TY-EW3D2ME
De glasögon vi fick med till testet var självklart Panasonics egna av medium modell, det finns också small och large. Glasögonen har inbyggt batteri och laddas smidigt med USB-kontakt, antingen direkt i TV’n eller i datorn. Passformen på glasögonen är ovanligt bra även fast vi misstänker att vi hade behövt Large-modellen då man får putta ned dem lite på näsan för att få den mest optimala titt-vinkeln mot TV’n. Men när man suttit ett tag och tittat på film eller spelat lite tv-spel tänker man inte ens på dem, vilket är den bästa känslan. Vi har tidigare testat andra 3D glasögon vars märke får förbli onämnt i denna test och de har inte alls suttit lika bra. Tror det kan bero på att Panasonic har en väldigt mjuk gummilist precis vid näsan som gör att de sitter så fint och mjukt.

De första intrycken av TV’n är imponerande, kristalklar bild från första uppstarten, smidiga menyer och alla de ingångar som krävs för att snabbt och lätt kunna koppla in en Playstation 3 eller en Xbox 360. Men innan vi kommer till ren allmän gaming så vet vi vad ni väntar på, hur funkar 3D-funktionaliteten? Panasonic TX-P50ST32Y har stöd för två olika 3D-funktioner, Frame Sequential 3D, som är när bilderna är sida vid sida, eller över och under varandra. Men sen finns det även en 2D till 3D funktion som konverterar 2D bilder till 3D som faktiskt fungerar. När man väljer det läget får man viss 3D-effekt på vissa källor, t.ex. menyerna på Playstation 3 känner man genast ett visst djup, eller illusionen av djup med funktionen påslagen.

Vårt första egentliga 3D-test av TV’n var med filmen Avatar på Blue-ray i 3D som vi körde på vår Playstation 3, vilket är en perfekt film att testa dessa effekter med. Dock ska det nämnas, för att få den äkta 3D-effekten som vi var ute efter måste man ändra lite systeminställningar i PS3:an för att få TV’n att känna igen 3D-signalen via HDMI. Men när dessa inställningar är klara känner genast TV’n igen signalen och du behöver då inte göra något annat än att luta dig tillbaks och njuta av filmen. Utöver själva 3D-effekterna som faktiskt är slående bra, känns bilden i sig ännu klarare och fräschare med glasögonen på än när man kör vanlig 2D-film. Det blir ungefär samma känsla som att titta ut genom ett fönster, väldigt naturtroget.

Det blir en annorlunda upplevelse med 3D, inget snack om saken. Men funkar det så bra som t.ex. Panasonic själva påstår? Ja, det funkar faktiskt extremt bra. Vi har sett och testat lite olika apparater inför det här testet, fast vi har spenderat mest tid med Panasonics Neoplasma och den känns utan tvekan allra trevligast. Men som sagt, det är också den vi har spenderat mest tid med, haft mest tid att ställa in osv. När man pratar 3DTV behöver man komma upp i den här storleken för att upplevelsen ska bli optimal. Det funkar absolut på en 32-tums TV också, men upplevelsen förtas lite av den lilla bildytan. Sitter privat på en Panasonic HD-projektor i hemmet som jag kör i 102-tum och jag kan tänka mig att 3D på den skulle vara ganska optimalt. Men Panasonic TX-P50ST32Y är så nära den mest optimala 3D-känslan du kommer på en TV, men då ska det helst vara 50-tummaren för att få det där lilla extra.

Vi kan ju inte kalla oss en tv-spelssajt utan att skriva något som har med tv-spel att göra, så vi var ju mer eller mindre tvingade att testa lite seriös gaming i Full-HD och 3D också. Efter Avatar var det dags att spela lite Mortal Kombat, vilket i sig är ett riktigt skoj spel men hur är det i 3D. Här har utvecklarna valt att leka lite mer med djupet i bilden, istället för att få saker att flyga runt i rummet på samma sätt som i Avatar, vilket påminner lite mer om den teknik som Nintendo 3DS använder sig av. Blir lite tittskåpseffekt på det hela, men ger som sagt ett helt annat djup i bilden än mot vad man är van vid.

Vi testade också lite random spel med TV’ns 2D till 3D-effekt vilket funkar skapligt bra i oväntat många titlar, det ger illusionen av djup i bilden även fast det inte blir äkta 3D. T.ex. så kan man få känslan av att menyerna hamnar några cm framför bilden och sådana små trevliga effekter och då är det i spel som faktiskt inte har något 3D stöd alls, vilket är mycket imponerande att Panasonic ändå lyckas skapa illusionen av 3D.

Man kan fortsätta att skriva om många smådetaljer på den här produkten men det vi koncentrerar oss på är såklart gaming. Hur sammanfattar man allt på ett snabbt och smidigt sätt i en text som redan har blivit alldeles för lång. Panasonic TX-P50ST32Y är en väldigt kompetent TV för gaming, man hittar inte alls några av de sjukdomar som plasma-apparater har dragits med tidigare, det är mycket svårt att se skillnad i bildkvalitet på den här och en likvärdig LCD. Så det är inget vi kan säga något positivt eller negativt om egentligen. För film ger den en otroligt skarp och naturtrogen bild både i 3D och 2D-läge, likaså i de spel vi testat. Redaktionen på PowerGamer önskar att vi kunde ha en sådan här TV inför alla kommande spelreleaser så vi kunde testa 3D-effekten fullt ut i de titlar som stödjer äkta 3D, vilket borde sammanfatta vad vi tycker ganska bra.

Om man letar efter en ny TV eller är ute efter en 3DTV helt enkelt så är det inget snack om saken, Panasonic TX-P50ST32Y levererar utan tvekan en av de absolut bästa och skarpaste bilderna både för spel och för film. Det enda vi för tillfället kan hitta som talar emot TV’n och 3DTV överlag är att det faktiskt inte finns speciellt mycket spel som erbjuder ”äkta” 3D-effekter än, vilket gör att det är svårt att berättiga ett köp om det är enbart för gaming man vill ha TV’n. Så om du redan har en fullt duglig LCD är det inte alls lika intressant att uppgradera sig riktigt än, sitter du på en äldre plasmamodell så kan det däremot vara dags att överväga saken. Då du utöver en riktigt skarp och framförallt stor bild även får en 3D-kompatibel TV som klarar av alla kommande spel och filmer i vacker 3D och Full-HD i 1080p.

Bra
+ Stor, men mycket tunn
+ Kristalklar och naturtrogen bild ”out-of-the-box”
+ Snabb responstid för gaming
+ Inga plasmasjukdomar överhuvudtaget
+ Både vanlig antenn och satellit-ingång
+ VIERA Connect

Dåligt
– Det borde ha vart inbyggd Wifi

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord