Panasonic HC-X900

Panasonic är kända för att leverera premiumprodukter i det kanske något dyrare segmentet, men samtidigt erbjuda högre kvalitet mot likvärdiga produkter som deras konkurrenter har ute på marknaden. Vi har under en längre tid nu bekantat oss med en videokamera som är professionell man samtidigt tillgänglig till ett vanligt konsumentpris.

Panasonic HC-X900 var en av de kamerorna vi använde oss av under Gamex 2012, där vi verkligen gav den ett riktigt elddop under fyra intensiva dagar på mässgolvet. En av anledningarna till att den här kameran fick hänga med på den här spännande resan var att den hade externa mikrofon- och hörlurs ingång/utgångar – något liknande kameror i samma prissegment saknar.

För att snabbt och lätt få allt tekniskt ”mumbo-jumbo” ur världen levereras den här kameran med en 1/4.1 cmos sensor med 3.05 megapixlar. Kameran spelar enbart in på SDXC-kort vilket krävs på grund av den höga kvalitet du får när du filmar med den här kameran och 64GB som den har stöd för är mer än nog för vanliga konsumenter. En annan funktion som vad vi upplevt Panasonic är helt ensamma om på marknaden är en manuell lins-ring för bland annat fokus och zoom med mera, något som gör att nästan vem som helst kan producera riktigt professionella filmer med lätthet.

Det absolut lättaste och snabbaste sättet att komma igång är dock att låta kamerans automatiska system sköta alla inställningar, eller att du använder några av de inbyggda presets som kameran levereras med, något som antagligen kommer räcka för dig om du är en vanlig konsument som bara vill kunna spela in hemmavideos i riktigt hög kvalitet.

Menyerna och inställningsmöjligheterna kameran bjuder på sköter du enkelt via den inbyggda touch-skärmen kameran levereras med. Panasonic har gjort ett gränssnitt som är överskådligt och lättförstått även om du inte är jätteinsatt i alla kameratermer som du kan hitta i de mer avancerade menyerna. Ett bevis på det här är när vi skulle till Gamex och fick möjlighet att använda oss av den här kameran endast timmar innan vi skulle börja sända. Det om något måste vara ett plus i kanten på en modell som den här.

Kameran kommer med en inbyggd 5.1 sourroundmikrofon, men som nämnt tidigare här har du även möjlighet att koppla in tredjepartsmikrofoner via det externa uttaget som du hittar på kameran. Det ska vad vi vet även finnas ett tillbehörshantag till den här kameran där du kan hänga på både mikrofoner och lampor med mera, men det verkar som du måste köpa de här tillbehören på egen hand då vi inte hittat något paket där allt ingår. Den externa mikrofoningången är av mini-jack vilket kanske är det mest vanliga på konsumentsidan, fast ur en mer professionell synvinkel hade vi hellre sett att den hade XLR-ingång. Men det är mest en smaksak, Mini-jack är utan tvekan det som är lättast för vanliga konsumenter.

Inspelningsformatet på den här kameran är AVCHD 2.0 vilket betyder att du kan spela in video i FullHD, 1080/50p och för att vara exakt, i 28Mbit/s. Den här upplösningen är antagligen bättre än vad de flesta faktiskt behöver och att man får möjlighet till sådan här extemt bra kvalitet på en kamera i konsumentklassen är något som imponerade oss stort. Andra kameror som erbjuder de här specifikationerna börjar normalt sett runt 14-16 000 SEK. En annan funktion som kanske mer är en ”cool-grej” än en faktiskt användarbar funktion är att kameran faktiskt klarar av att spela in 3D native, det här kräver dock ett annat objektiv som också säljs löst precis som externa mikrofoner och lampor med mera.

Bland de konsumentkameror som vi testat både officiellt här på PowerGamer.se och inofficiellt internt på vårt kontor kan vi konstatera att Panasonic HC-X900 utan tvekan är den bästa kameran vi testat till det priset du får den för. Kameran bjuder på en kombination av kraftfull och högkvalitetativ video samtidigt som den är väldigt användarvänlig och lätt att hantera och ifall det inte syns på bilderna så är den inte större än en helt vanligt handkamera. Ställer man den mot den enda konkurrenten vi kan hitta,  Canon Legria HF10 – som vi tidigare har några av här på kontoret kan vi konstatera att Panasonics modell faktiskt är något vassare. Den erbjuder alltså bättre bildkvalitet och större funktionalitet till ett bättre pris, så om du letar efter en ny videokamera såhär inför jul och nyår tycker inte vi att valet är speciellt svårt. Panasonic står helt klart obesegrade i premiumklassen. Om vi hade haft betygsskalor på våra hårdvarutester här på PowerGamer.se hade det här varit full pott. Redaktörernas val och fortfarande bästa konsumentkameran 2012.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord