Oculus dömda till över fyra miljarder i böter

Domstolen dömde inatt Oculus som ägs av Facebook att betala över fyra miljarder kronor i böter till ZeniMax Media Inc.

Oculus dömda till över fyra miljarder i böter

Det var inte många som trodde att ZeniMax skulle få igenom sin stämning mot Oculus, men en amerikansk domstol meddelade inatt svensk tid att ZeniMax Media har rätten på sin sida vilket gör att Oculus som ägs av Facebook måste betala 4.5 miljarder kronor i böter. ZeniMax Media är även ägare av bland annat Id Software och Bethesda.

Hela bakgrunden till detta är utvecklaren hos Oculus vid namn John Carmack som tidigare jobbade för ZeniMax (Id Software) ska ha jobbat på en del koder till Oculus Rift-headset medan han jobbat för ZeniMax, vilket gör att det är ZeniMax som äger dessa koder. John Carmack gick över till Oculus 2013 men sägs ha jobbat på koder till headsetet redan innan dess.

Det som fick domstolen att verkligen ge ZeniMax rätten på sin sida handlar om hur Oculus-grundaren Palmer Luckey ska ha brutit mot ett NDA-avtal (non-disclosure agreement) han haft med ZeniMax Media.

palmer-luckey-oculus

Palmer Luckey

ZeniMax vill även att Oculus slutar sälja headsetet under en period, men om allt detta går igenom är ännu oklart och det kommer nog utan tvekan bli en överklagan, speciellt gällande summan.

Oculus köptes upp av Facebook för två miljarder 2014 och för bara några veckor sedan lämnade även Mark Zuckerberg, Facebook grundaren, sitt vittnesmål där han sa att inga koder från ZeniMax använts och att koderna som Carmack jobbat på för Facebook först började användas 2013 när han gick över till Oculus.

john-carmack-oculus

John Carmack

Det kommer nog bli svårt för Oculus att ta sig ur detta efter att de brutit mot ett NDA-avtal som skapats av just en anledning. Det enda som Oculus/Facebook kan gör i nuläget är att överklaga det enorma bötesbeloppet.

Vi kommer givetvis följa detta och hålla er uppdaterade så fort vi vet lite mer.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord