No Man’s Sky Recension

Profilbild på Daniel Green

Jag glömmer bort omvärlden, sömn och mat. Men det spelar ingen roll, för det sjukligt beroendeframkallande No Man’s Sky föder mig med all den näring jag behöver.

Ett spel vars hype överträffat allt annat hittills släppt på spelmarknaden. Utforska mer än 18 triljoner planeter, där varje planet är 10.000ggr större än världen i alla GTA-spel tillsammans. No Man’s Sky handlar i stora drag om rymdresor, överlevnad och handel. Bakom allt ligger en högst sofistikerad matematisk algoritm och ett system där du sömlöst kan resa från en planet upp i rymden nästintill utan laddningstid. Spelet låter på pappret och via all hype som det bästa spelet vi någonsin kunnat föreställa oss. Dessvärre finns det ett flertal brister i spelet som förtar helhetsupplevelsen, men trots dessa brister bjuds vi på en upplevelse dels rent spelmekaniskt och dels berättarmässigt som vi sent kommer glömma.

Nästan allting i No Man’s Sky arrangeras av en algoritm, kortfattat finns inga fasta resurser utan delar av dessa som algoritmen pusslar ihop beroende på vart i universum du befinner dig. Ja, till och med musiken i spelet, som är helt underbar, genereras av algoritmen. Det gör att varje spelare kommer få en unik upplevelse när det kommer till nästan alla punkter. Vidden av det här spelet går knappt att förstå, men alla planeter, allt på planeterna, alla resurser och alla djur osv genereras mer eller mindre av en slumpgenerator. Det blir i de flesta fall riktigt, riktigt bra. Men, när det inte blir bra så förtar det helhetsupplevelsen. T.ex. En flygande fisk med hovar, elefantöron och päls som har ett rörelsemönster som inte ens gud själv skulle tillåta, ja då kan det förta helhetsupplevelsen något. Samtidigt, kan vi med våra mänskliga hjärnor ens börja förstå hur det skulle se ut på andra planeter och vilket liv som skulle kunna finnas där, om vi åkte miljarder och åter miljarder ljusår bort från vår egna planet.

Creatures_1457011421
De olika planeterna har olika biologiska förutsättningar över vad som finns, vilka resurser du kan hitta och vilket djurliv som lever där m.m. En planet som ligger nära en sol kan vara så varm att du inte kan spendera mer än några minuter på dess yta, medan andra kan vara så kalla att du måste ha uppgraderat din utrustning ganska ordentligt för att du inte ska sluta dina dagar som en isglass när du går ut ur ditt skepp. Alla nya solsystem, planeter, växter och djur som du upptäcker kan du namnge, precis som en gammal upptäcktsresande i mänsklighetens vagga. Om det vill sig riktigt väl och andra spelare har turen på sin sida, kan andra riktiga spelare även se dina upptäckter om de nu mot all förmodan skulle råka snubbla över just det solsystemet du varit i.

Det finns även andra intelligenta varelser i spelet som du kan kommunicera med och lära dig dess språk, dessa varelser eller som vi bekant brukar kalla dem; aliens eller utomjordingar. Är några av de få momenten i denna mastodont till spel som är statiska. Ju mer språk du lär dig, desto bättre kan du kommunicera med de andra raserna i spelet, vilket teoretiskt kan gynna t.ex. dina förutsättningar för handel.

Stora delar av spelet går ut på att leta resurser som du behöver för att kunna bygga saker, t.ex. bättre utrustning, bränsle till ditt skepp eller vapen osv. I just Din upplevelse kanske du väljer att samla resurser enbart för att sälja till andra rymdfarare. Vem vet? Möjligheterna är ur ett perspektiv oändliga, samtidigt som du blir begränsad av kärnmekaniken bakom. På ett sätt är det endast din egen fantasi som sätter gränserna när du spelar No Man’s Sky och det är verkligen inte ett spel som passar alla. Men för de som det passar kan det mycket väl vara den bästa upplevelsen du fått på länge.
Walkers_1457011653

I en nästintill oändlig galax där du utan problem skulle kunna spendera 10-20 timmar eller mer på varje planet, infaller snart känslan av ensamhet. Det du kan göra för att motverka det är att ta dig till mitten av universum, genom att följa den historie-tråd som erbjuds. Denna tråd är dock väldigt subtil och det är helt upp till dig själv om du väljer att följa den och även om du väljer att göra det, finns alltid risk att du missar trådarna som lagts ut, just på grund av den enorma vidd och frihet spelet erbjuder dig. Dialogerna med NPC’s på vägen till mitten är egentligen den enda form av fast story som finns, tyvärr blir den lätt tjatig och enformig. Givetvis lite beroende på hur du väljer att spela spelet. Samtidigt är det den vägen den enda vägen du kan ta för att få konstant innehåll av vikt. Avviker du från den här tråden i jakt på exklusiva resurser eller rent utforskande finns det en chans att du snabbt blir uttråkad av vad spelet har att erbjuda.

No Man’s Sky är helt klart ett spel i sin egen liga, som vid en första anblick erbjuder samlare och utforskare oändligt med speltid. Är du ute efter mer än så blir du snabbt besviken om du inte själv hänger dig och använder din egen fantasi. Gör du det, har du en rymdsandlåda som är oändlig där du kan leka upptäcktsresande resten av ditt mänskliga liv.

Bra

 • Oändligt stor spelvärld
 • Oändlig valfrihet
 • Visuella designen på miljöerna
 • Visuella designen på utrustning, skepp och vapen
 • 80-tals Sci-fi känsla
 • Mystisk story
 • Imponerande teknik

Dåligt

 • Dåligt med spelmekanisk variation
 • Enformig dialog med NPC's
 • Svag shootermekanik
 • Resursjakten kan vara det som får dig att tröttna
7.5

Bra

Profilbild på Daniel Green
Daniel är en veteran på PowerGamer.se och har spelat tv-spel sedan tidigt 80-tal. Till favoritgenre hör simulatorer, rollspel, shooters och peka-klicka-äventyr av den gamla skolan. Några av favoritspelen är; Monkey Island, Farming Simulator, Forza Motorsport och The Elder Scrolls med flera.

19 Kommentarer

 1. Profilbild på FroggerBUTT

  Jag har en enda fråga egentligen; är det värt pengarna? Tycker recensionen var lite luddig på den punkten.

  • Profilbild på Stewie

   Luddigt? Det fick ju 0.3 poäng mer än vad Call of Duty Black Ops III fick och det är väl ett spel som alla köpt antar jag. Oavsett om det är värt pengarna eller inte. Det står ju 7.5 i betyg så det bör ju vara värt pengarna. Allt över 6.0 borde vara värt pengarna.

 2. Profilbild på Chatmonkey

  Får lov att hålla med om nästan vartenda ord i den här recensionen faktiskt. Om det är värt pengarna, JA om du gillar den typen av spel. Sen har det ju trots allt fått 7.5 av 10, vilket ändå får anses vara ganska högt. Det är ett BRA spel, men precis som alla andra spel har det sina brister.

 3. Profilbild på Destructoo

  På något sätt tror jag att jag är lite smått besviken över betyget. På grund av all hype hade jag förväntat mig ett högre poäng, jag hade velat att det var något av det bästa vi hade sett. Men det sagt, så är det ju ett helt OK betyg antar jag?

 4. Profilbild på FarmBoy234

  Antingen älskar man spelet, eller så hatar man spelet. Är den uppfattning jag fått

  • Profilbild på McDouglas

   Jag har fått uppfattning om att de flesta faktiskt gillar spelet riktigt mycket. Visst, har ju läst både bu och bä om det online såklart. Både sågningar och hyllningar. Men det ska man väl ta med en nypa salt anser jag. Är du sugen på att testa det, köp det. Är inte svårare än så egentligen.

 5. Profilbild på SuperPirate

  Man får ju inte glömma att det här är ett indiespel som 5-pers gjort. 🙂

 6. Profilbild på Nickpain

  Nu väntar vi bara på en video eller två också! 😀

 7. Profilbild på epaaj

  Det känns som att både Space engineers och Shores of Hazeron erbjuder fler möjligheter för spelaren. Båda är dessutom multiplayer.

  • Profilbild på Johan32

   Det är väl dock inte riktigt samma typ av spel väl? Har bara spelat Space Engineers själ och jag tycker inte det är speciellt likt No Man’s Sky. 🙂

   • Profilbild på Robban

    ÄR det inte samma sak de försöker göra med världens dyraste spel (i inköpspris) Star Citizen. Tyckte jag läste något om genererade galaxer osv i sista uppdateringen, samt såg någon video där de flög in och landade på en planet. Skillnaden är att spelet har mer innehåll och blåser både Crysis och The Witcher ur sjön när det kommer till grafiken. :p

   • Profilbild på epaaj

    Jag har inte spelat No Mans’s Sky utan bara kollat streams och videor. Det verkar ju helt klart fokusera mer på att utforska, hitta nya teknologier så man kan uppgradera sina saker. Grymt stort universum med mängder av platser att besöka. Det verkar finnas någon form av story. Men i övrigt väldigt repetativt och inte särskilt utmanande mer än om pirater vill skjuta ner dig. Resurser verkar finnas överallt så det är aldrig riktigt ett problem. Jag är osäker på vad man kan crafta men skeppen verkar vara väldigt statiska, även om det finns ett gäng.

    Space Engineers har väl som högst ett solsystem med några planeter och asteroider och går snarare ut på att leta resurser för att bygga storslagna skapelser. Det går att utforska men finns inte så mycket mer än någon mer sällsynt resurs att hitta, vilket iofs inte är fy skam när man hittar dem. Men det är ju heller inte ett färdigt spel ännu och mer grejer kommer hela tiden.

    Shores of Hazeron, (inte spelat på 5 år så det lär ha hänt en del. Men vet inte vilken utvecklingstakt det har haft på senaste tiden. Det var gratis men verkar eventuellt kosta pengar nu), utspelar sig i ett universum som är genererat i förväg men är galet stort. Många många solsystem med planeter och månar. Kort och gott en hel galax (eller om det är mer). Fokus ligger på att bygga kolonier och extrahera resurser som man craftar saker med genom olika byggnader. Man behöver hitta nya planeter eller månar för att hitta vissa resurser. Även här kan man designa rymdskepp lite hur man vill.

    Jag har haft ett väldigt svagt intresse för No Man’s Sky från början. Jag blev glatt överaskad när jag fick se det spelas. Det verkade bättre än jag föreställt mig. Men inte riktigt värt vad det kostar.

 8. Profilbild på Lordofpie

  Ni som spelat det, hur tycker ni det varit med buggar och så?

 9. Profilbild på Darkware

  Jag tycker ändå det här är ett ganska revolutionerande spel på ett sätt, då det lyckas skapa en illusion av ett helt universum och allt som hör därtill med alla planeter och så vidare. Är inget annat spel som lyckats med det tidigare, som jag vet om.

 10. Profilbild på Anders Sandberg

  Jag älskar det faktum att ända sedan jag och Green börja spela spelet har jag sagt från första början att detta spelet förtjänar exakt 7.5! Och det är just det betyget som PGs egna algorytm för betyg räknade ut vilket jag tycker är lite komiskt, men också väldigt sant. Recensionen och betyget beskriver exakt vad NMS handlar om och det är en upplevelse som är gjord för de utforskande typerna. Med det sagt är jag personligen nöjd nu med min upplevelse tillsammans med spelet och kommer kanske plocka upp det igen någon gång i framtiden men jag är otroligt glad att jag fått uppleva det 🙂

  • Profilbild på GrandCar

   Det betyder alltså att det mer eller mindre var en enhälligt beslut av redaktionen då? Alla var överens om vad spelet förtjänade.

 11. Profilbild på UncleFester

  Jag har redan börjat tänka i banor om vad som skulle hända om de får göra No Man’s Sky 2 och får en AAA-budget och ett team på 100 personer. Ska också bli otroligt intressant att se vad de kommer göra för att bygga på originalspelet, om något. Men möjligheterna är stora när man tänker på det. 🙂

 12. Profilbild på MrAndersson

  Hoppas redaktionen gör en video på detta snart!

 13. Profilbild på Anders Sandberg

  Var det någon som sa video? Håll utkik under fredag…

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord