Nintendo DSi XL

Nintendo DSi XL är den senaste versionen av Nintendos mycket populära plattform och XL som står för ”Extra Large” stämmer verkligen. Men är det bra eller dåligt, att en såkallad bärbar spelenhet har fått dessa nya mått? Vi på PowerGamer tar oss en närmre titt på den senaste skapelsen från våra vänner i Japan.

Nintendo DSi XL är alltså en uppföljare till den omåttligt populära Nintendo DS Lite, som dessutom erbjuder en skärmyta som sägs vara 93% större än tidigare. Dock är det lika många pixlar, eller samma upplösning på skärmen som på tidigare versioner så förvänta er inga underverk här. Enheten kommer dessutom bundlad med en extra stor styluspenna och några titlar från DSiWare, som gör att du får testa möjligheterna med enheten direkt. Men om man spelat DS förut så är det inte några direkta nyheter här.

Det som är så bra med Nintendo DSi XL är att de gamla DS-spelen får nytt liv i och med den större skärmytan, även fast det är samma upplösning så känns det helt enkelt mycket fräschare än tidigare. För att testa köpte vi titlarna Birds & Bombs och Mario Vs. Donkey Kong: Minis March Again som är en blandning mellan Donkey Kong och Lemmings och själva spelupplevelsen i sig blir mycket bättre med större skärm. När vi testade Brain Training, som redan låg med på enheten när vi fick den, så kom vi på varandra att snegla över axeln på den som spelade, något som knappt var möjligt tidigare med de mindre skärmarna. Sen i just Brain Training så är det nu betydligt lättare att skriva, då ytan är betydligt större än tidigare.

Den nya stora pennan, som faktiskt ser ut som en penna är mycket välkommen. Den vanliga stylusen följer självklart med, men det är med den nya stora pennan man spelar bäst. Den ligger riktigt bra i handen och känns väldigt naturlig. En större Stylus är något man tidigare har fått lösa genom tredjepartsleverantörer, men nu skickar alltså Nintendo själva med detta tillbehör. Det enda negativa med den stora pennan, är att den inte passar i höljet på XL:en. Så man får vara försiktig så att man inte slarvar bort den.

Knapparna på XL:en känns gedigna och påminner om de tidigare versionerna av konsolen och är skapligt ”klickiga”, fast på ett bra sätt. XL:en i sig ser kanonfin ut med en glansig finish på toppen, dock är det en riktig fingeravtryckssamlare. Ungefär som den tjocka Playstation 3.

Nu till det enda negativa. DSi XL är faktiskt stor, riktigt stor och är därmed inte så speciellt portabel längre, det går knöla ner den i fickan om man har lite större byxor på sig men det är inte lätt. Utan man använder den helst hemma på köksbordet eller i soffan, den blir helt enkelt för stor för att släpa med sig på resande fot. Sen känns det som att de borde kunna skala av lite plast från sidorna av enheten då den är mer eller mindre ihålig runt skärmarna och runt knapparna, då hade skärmarna vart lika stora som de är nu, fast enheten hade blivit mindre och något mer portabel.

Men när allt kommer omkring så älskar vi de större skärmarna och den är roligare för man kan faktiskt sitta och titta på när någon annan spelar nu. Så detta kommer antagligen som tidigare versioner att bli en riktig framgång om den används på rätt sätt och om man inte tar den för en ny ”ultraportabel” enhet, för det är den verkligen inte om man bara har fickorna att tillgå.

Bra
+ De nya STORA skärmarna
+ Den extra stora styluspennan
+ Bra batteritid

Dåligt
– Den är egentligen inte så portabel längre
– Inget fack till den extra stora styluspennan

Specifikation
Nintendo DSi XL
Skärm: 4.2tum med pekskärm.
Batteritid: 10 – 15 timmar
Färger: Vinröd, Mörkbrun
Extra tillbehör: En extra stor styluspenna
Förinstallerat: DSiWareversioner av Brain Training och DS Easy Dictionary

Pris
1844 – 2495kr exklusive frakt.

Ta också en titt på vår unboxing video som vi postade för en vecka sen

Direktlänk till videon.


Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord