Nintendo 3DS

Jag var en av dem på PowerGamer som hoppade högt när Nintendo 3DS utannonserades och visades upp under förra årets E3. Personligen trodde jag att det här är rätt steg att ta om man vill få in 3D till alla gamers där ute. Men vad är egentligen ”3DS” och hur fungerar det? Efter hårdtestning kan PowerGamer äntligen ge sitt utlåtande.

3DS fungerar helt enkelt som så att olika bilder ses av vänster och höger öga. Tack vare det uppstår en 3D-effekt och man få en känsla av djup, istället för de 3D-effekter vi få se på bio där sakerna verkar flyga omkring inuti salongen. Det gör det dock inte mindre imponerande, men samtidigt kvarstår ett av de tidigaste problemen; man mår illa. Om man inte pausar i sitt spelande kommer man till slut må riktigt pyton, vilket spelen inte skyggar för att påminna dig om. Men det märks att Nintendo tagit lärdom av floppen Virtual Boy och därmed lagt in en switch som justerar djupet som uppstår. Istället för att faktiskt ta en paus så kan man helt enkelt dra ned 3D-effekten till noll och spela som vanligt. Vid första ögonkast känns det otroligt häftigt, men precis som med 3D-bio är det inte lika häftigt andra gången. Men då uppstår ett litet dilemma. Är det inte 3D-effekten som gör 3DS?

Jag skulle vilja säga nej, det är det inte. 3D är fortfarande en del av gimmicken, men 3DS är i mina ögon en riktigt fräsch spelkonsol. Inte bara känns den mindre plastig från föregångaren utan ergonomin är mycket bättre. Äntligen förses vi med en joystick som fungerar ypperligt, men om den tål flera vilda sessioner i Street Fighter IV återstår att se. Stylusen har fått en liten kosmetisk uppgradering men går nu även att ändra längd på efter eget behag. Det är alla dessa små små förändringar som gör att 3DS känns fräscht. 3DS erbjuder så mycket mer än 3D-effekten och det kan lättast beskrivas genom att förklara den förinstallerade mjukvaran.

Precis som till Nintendo Wii kan du genom The Activity Log hålla koll på hur länge du spelat ett spel, samt vad du har spelat. Men det är inte det enda, 3DS räknar även hur många steg du tagit med din 3DS och belönar dig därefter med Play Coins. Play Coins används i andra applikationer, men går inte att använda i Nintendo eShop. Men trots det kommer nog eShop vara något man vill spendera en hel del tid med i framtiden. Nintendo har nämligen bekräftat att klassiska spel från Gameboy, Game Boy Colour, TurboGrafx 16 och Game Gear kommer att kunna köpas genom denna tjänst. Allt nedladdningsbart kommer dock att betalas direkt med pengar och inte genom köpta poäng som förut.

Genom att koppla upp din 3DS, eller genom att trådlöst ansluta lokalt så kan man spela mot varandra. Men med 3DS kommer även en ny gimmick kallad ”always on”. Det betyder mer eller mindre att din 3DS alltid är uppkopplad trots att du exempelvis stängt igen den. Den letar aktivt efter hotspots och andra anslutningsbara nätverk under sin så kallade SleepMode eller när ett spel spelas. Tack vare det får vi funktionerna ”StreetPass” och ”Spotpass”. StreetPass låter din 3DS kommunicera med andras enheter i närheten och delar med sig av exempelvis Mii-avatarer samt annat som används i förinstallerade minispel. SpotPass däremot är helt enkelt när din 3DS laddar ned uppdateringar och liknande automatiskt under SleepMode.

Det här är enbart ett smakprov av vad som kommer förinstallerat på Nintendo 3DS. Det finns kameror som tar foton i 3D och fantastiska teknikdemos som är minst lika underhållande som ”riktiga” titlar. Ta Augumented Reality som ett exempel där man får en medföljande kortlek. Man placeras sedan ett kort på ett bord och spelet känns helt plötsligt som en del av din omgivning då den använder 3D-kameran för att manipulera det omkring dig. Du kommer sedan vrida dig runt bordet för att skjuta pilar på olika mål och bossar, för att sedan komma på att från en betraktares syn måste det se otroligt fjantigt ut.

Det ska dock sägas att det absolut bästa med 3DS är att det är så fantastiskt lätt att använda. Nintendo har överträffat sig själva i och med att de små detaljerna faller samman till en enormt mysig helhet. Helt plötsligt får man ett sug att ta med sig sin 3DS överallt och därmed kommer man automatiskt spendera mer tid med den. 3D-effekten må vara överskattad och mest av en gimmick men likväl är den ett tecken på att man vågar försöka sig på oetablerad teknik. Frågan som kvarstår är dock om utvecklarna kommer att hitta något smart sätt att använda funktionen på så att den inte förblir en gimmick. Augumented Reality ger prov på ett vis då Nintendo 3DS visar en del av vad den är kapabel till men jag hoppas att fantasifulla utvecklare kan överrumpla oss med ännu fräschare idéer. Men även under förutsättningarna att 3D-effekten aldrig blir en essentiell del av spelet så bjuder ändå 3DS på en ny generation. Jag vill inte säga att det är banbrytande, men väl i handen känns den trygg, stabil och säker. Det är i min mening kanske det viktigaste en handhållen konsol som man ska spendera mycket tid med kan ha.

Bra
+ Ergonomin
+ Gränssnittet
+ Uppkopplingsmöjligheterna
+ Bakåtkompabilitet

Dåligt
– Kommer 3D-effekten att enbart bli en gimmick?
– Lite väl kort batteritid
– Regionsskyddad

Specifikation
Nintendo 3DS
Skärm: 3,53 tum med en pekskärm på 3,02 tum
Batteritid: 3-5 timmar
Färger: Svart, Blå, Röd
Förinstallerat: DS Download Play, 3DS Camera, 3DS Download Play, 3DS Messaging System, 3DS Sound, 3D Videos, Activity Log, AR Games, Face Raiders, Mii Maker, StreetPass Mii Plaza, StreetPass

Pris
2149 – 3105 sek exklusive frakt.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord