NHL 17 Förhandstitt

I år har man lagt till ett nytt läge som ger dig möjligheten att skapa en arena, spelare eller lag.

NHL 17 Förhandstitt

PowerGamer var inbjudna till ett litet evenemang hos EA Sverige för att bevittna något stort. Snart släpps NHL 17 och ni kanske undrar vilka nyheter årets upplaga erbjuder. Förra året släpptes NHL 16 som var ett stort steg framåt jämfört med föregående års katastrof. Så vilka utmaningar väntar EA Canada med årets upplaga av NHL-serien?

Den långe kanadensaren Sean Ramjagsingh flögs in till Stockholm för att presentera spelet som brukligt. Något han var stolt över var att World Cup finns inkluderat och spelet släpps lagom till turneringens start som sker denna helg. För er som är osäkra, är World Cup ett slags världsmästerskap arrangerat av NHL tillsammans med NHLPA. Vilket möjliggör att NHL 17 kan ha licensierade landslag i spelet, något utvecklarna inte har haft möjlighet att inkludera förr. Enbart Schweiz har varit helt licenserade medan andra landslag haft påhittade tröjor som knappast har varit vackra. Dem är kvar tillsammans med landslagen som är med i World Cup lustigt nog. Varför dem internationella ishockeyförbunden inte kan komma överens med EA Sports är en gåta. Bättre reklam för sporten finns inte när det traditionella tv-tittandet håller på att minska. Spelade några matcher och känslan av att se dem kända tre kronorna på tröjan går inte att slå. Häftigt utan tvekan och allt ser ut som det bör. Några träningsmatcher har spelats men jag har inte haft möjlighet att titta och kan därför inte bedöma hur pass väl EA Canada har återskapat turneringens tv-sändningar. Men att få spela med licensierade landslag är ett välkommet inslag utan tvekan.

nhl17-2

I år har man bytt namn på Be a GM till Franchise Mode. Inom nordamerikansk sport ses lag som en franchise, det vill säga ett slags varumärke. Därmed är ingen främmande för en flytt från en stad till en annan. Vi har sett lag som Hartford Whalers eller Quebec Nordiques försvinna, trots att till exempel mötena mellan Quebec & Montreal Canadiens var klassiker inom ishockeyvärlden. I Europa är detta otänkbart men normalt där borta. Nog om det för i Franchise Mode tar du över ett lag fullständigt och då måste du se till att ditt lag presterar. Inte enbart på isen utan även utanför och se till att man säljer tillräckligt med biljetter, mat samt merchandise så som kepsar, tröjor samt annat. Tycker du att din stad saknar möjlighet till att expandera lagets varumärke och vill lokalisera det till en annan stad som Las Vegas? Varsågod, möjligheten är din och på pappret låter det oerhört underhållande. Spelutvecklare satsar kanske inte lika mycket på offlinelägen längre men detta kan vara ett undantag. Hann inte testa läget men om EA Canada har gjort allting rätt, kan detta bli underhållande för dem som kanske inte lockas av att spela online så mycket. Spela i din takt och se hur ditt lag utvecklas, samt lek med tanken på att flytta ett klassiskt lag som Montreal Canadiens, New York Rangers eller Boston Bruins till en annan stad. Förhoppningsvis finns det få gränser för att göra det som många idag kanske skulle anse som ett brott mot idrottskulturen även med nordamerikanska mått.

Ni som har spelat FIFA Ultimate Team Draft, kommer att känna igen er i Draft Champions. Ni som inte har spelat det tidigare, handlar Draft om att snabbt skapa ett lag i världsklass. Nyheten introducerades i FIFA för gamers som inte har tiden att kunna spela flera timmar för att förbättra sitt lag i FIFA Ultimate Team. Istället för att börja med ett lag bestående av brons, silver samt guld skapar man ett lag i världsklass i Draft. Något som blir möjligt i årets upplaga av NHL 17 med Draft Champions. Jag tittar på ishockey men har inte möjligheten att titta på NHL alltför mycket på grund av tidsskillnaden. Spelläget är perfekt då jag lär mig namnen på spelare i världsklass i alla positioner och då jag inte heller har så mycket tid, är Draft Champions perfekt. FIFA Ultimate Team Draft blev en stor succé och jag tror också Draft Champions blir en succé. Vi väntar såklart på möjligheten att spela online mot andra för det är då spellägen som denna blir underhållande likt EA Sports Hockey League eller Hockey Ultimate Team. Det är trots allt online som spel som NHL 17 kommer till sin rätt och därför är det svårt att bedöma hur pass underhållande Draft Champions blir. Men återigen, jag spår på en succé för detta för alla oss som inte bara vill spela enstaka matcher utan även vill ha en utmaning under den timme vi kanske hinner spela. Ni andra som har tiden bör däremot fortsätta satsa på EA Sports Hockey League eller Hockey Ultimate Team.

nhl17-3I år har man lagt till ett nytt läge som ger dig möjligheten att skapa en arena, spelare eller lag. Existerande lag som Djurgården i SHL kommer inte att få en ny arena utan kommer att fortsätta spela i fiktiva EA Sports Arena i Stockholm. Alla som hade tänkt skapa Hovet får tyvärr infinna sig det faktum att det inte är möjligt tyvärr. Däremot går det att skapa din egna arena så som du vill och det finns drös av detaljer du kan förändra. Häftigast är det dock chansen att få skapa ett nytt lag och ni som saknar Quebec Nordiques eller Hartford Whalers, jodå det går. Båda lagens logo finns att välja och återskapa rivaliteten mellan Quebec – Montreal eller Boston – Hartford. Satt så pass länge med läget och utforskade att spelets producent Sean Ramjagsingh påpekade det, fast på ett glatt sätt. Under presentationen var dem stolta över att låta fansen skapa nya lag eller arenor. Medan majoriteten satt och spelade, försökte jag återskapa Quebec Nordiques. Det går dessutom att skapa en helt ny liga med bara lag du har skapat. Någon överföring av logos med hjälp av USB finns inte och kunna återskapa AIK med lagets logo blir inte möjligt. Därmed får man använda fantasin och resultatet kan bli hur bra som helst. Arenaskaparen har mycket potential för dem som spelar Franchise Mode och skapar ett nytt lag i en annan stad. Du skapar en arena som inte likar någon annan då valmöjligheterna kändes oändliga. Skapar du Quebec Nordiques kan du försöka återskapa legendariska hemmaarenan Colisée de Quebec som kommer att rivas snart. Återupplev NHL 94 fast med NHL 17 genom att återskapa lag som inte finns plus arenorna som lagen hörde till.

NHL 17 släpps snart och vi kan då berätta mer om hur spelet har utvecklats sen NHL 16. Blir det ett stort steg framåt eller litet steg framåt? Spelade ett par matcher och det ser ut att bli ett stabilt spel i serien. Allting fungerar som det ska och inför matcherna har presentationen gjorts snabbare vilket är välkommet. En annan nyhet som jag välkomnar är möjligheten att försvara sig på ett bättre, mer realistiskt sätt. Ni som tittar på ishockey brukar se hur anfallare och försvarare brukar puckla på varandra. Tidigare har det fungerat sisådär inom NHL-serien men i år tycks man ha tänkt på detaljen. Förhoppningsvis kommer det att fungera som det ska och inte skapa irritation hos dem som spelar online hela tiden. Rent grafiskt håller serien hög klass även om jag har läst att många tycker att EA Canada borde fokusera på spelaransiktena, då många spelare har slumpmässigt valda ansikten enligt fansen. Något jag känner igen från sportspelen överhuvudtaget när det handlar om mindre kända lag. Jag kan förstå kritiken då jag har stört mig på det tidigare fast i antingen FIFA eller Pro Evolution Soccer. Frågan är om årets nyheter är tillräckligt för att ge det ett lika högt betyg som NHL 16, som då var en stor förbättring jämfört med NHL 15. En katastrof EA Canada har velat undvika sedan dess. Håll utkik på PowerGamer för att se vad vi tycker om NHL 17!

4 Kommentarer

 1. Profilbild på Nightcrawler

  Dags för en liten recension på detta snart också va?

  • Profilbild på Xavier Ladu

   Förhoppningsvis har suttit med ett annat spel. Hösten blir alltid stressig med alla sportspel som släpps nästan samtidigt.

 2. Profilbild på FroggerBUTT

  Släpps det här nu i veckan va?

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord