NHL 16 Förhandstitt

Även om EA Sports aldrig erkänner går det inte att komma undan det faktum att NHL 15 blev ett rejält fiasko. Årets upplaga är avgörande huruvida fansen kommer att återfå förtroendet för NHL-serien.

Förra årets version var ordentligt nedskalad och i takt med att releasen började närma sig, kom pressreleaserna eller kommentarerna från EA Sports om spellägen eller andra saker som inte skulle finnas med. Populära EA Sports Hockey League skulle till exempel inte finnas med och spellägen som Be A Pro saknade viktiga funktioner för att göra det spelbart. Något som i år kommer att vara annrolunda, men det ska sägas att jag inte hann testa dem spellägena. Även om EA Sports pratar om balans och uppgradering, så ger jag gärna en åsikt vid recensionen.

Efter några matcher med NHL 16 så vill tvivlen inte riktigt försvinna. Förra året minns jag saker som hur segt det var att röra sig i menyn eller att målvakterna släppte in konstiga mål. Saker jag tog för givet skulle åtgärdas till releasen. Något som kollegan Andreas Rikk försäkrade PowerGamer inte var fallet. Bara en sådan sak som att byta tröjor eller bläddra igenom lagen gick oerhört långsamt. Menyn är kanske inte den bästa när det gäller sportspel men fungerar hyfsat och enklare att förstå än NBA 2K-serien.

nhl16-pre1

Däremot är det underhållande att spela matcher i NHL 16 än så länge. Jag säger så för att när man ska recensera spel, blir det oerhört många matcher på kort tid och då lär man sig det mesta om spelet. Som hur medspelarna rör sig, hur målvakterna agerar, enkla sätt att göra mål och mycket mer. Därför känns det lovande i början och då ska det också sägas att kraven på AI:n inte är lika stor som när man köper fullversionen. Då är det ett spel du vill spendera flera timmar med och om målvakterna släpper in enkla mål, eller om medspelarna inte rör sig till ytor man önskar för att skapa farliga anfall kan det bli oerhört frustrerande.

En stor nyhet är att hjälp dyker upp i skärmen, precis som i FIFA 16. Passa, skjut, tackla är saker som spelet rekommenderar dig att göra med hjälpen på i början. Det är lätt att stänga av men gamers med lite erfarenhet eller totala nybörjare kommer att få en bra introduktion till NHL 16. Även om jag har erfarenhet, har hjälpen varit välkommen när det gäller att sikta. Skapa anfall eller försvara är inga problem men samma sak kan jag inte säga om ögonblicket då man måste skjuta. Därmed går det att lära sig sikta och göra motståndaren nervös.

nhl16-pre2

Vilket gör att vi kommer till ett orosmoment som förhoppningsvis kommer att åtgärdas. En match jag spelade slutade 5-7 och även om det var enbart en match, var de andra också målglada och min oro är att när man väl bemästrat siktandet, kanske det blir alltför enkelt att göra mål. Ni som spelade NHL 15 minns kanske att matcherna oftast slutade med löjligt mycket mål, speciellt om du var rutinerad i NHL-serien. Klart att det görs mål i ishockeymatcher men 5-4, 7-5 eller 4-3 i varje match är inte normen. Vi får se hur det är med den saken vid release och förhoppningsvis kommer vi inte att få se samma målgalna matcher som i NHL 15.

För er som är nyfikna på licenserna, har inget drastiskt skett. Några europeiska ligor som SHL, finska ligan, tjeckiska, schweiziska, tyska. Vi får fortsätta klara oss utan ryska KHL och med tanke på lag som Dynamo Riga, Jokerit, Medvescak Zagreb och Slovan Bratislava är med, vore det häftigt om EA Sports till slut kunde få KHL-licensen. Sedan har vi såklart NHL tillsammans med farmarligan AHL samt lägre kanadensiska serierna. Som sagt ingenting nytt i år men huvudfokus är NHL och allt annat är egentligen bara bonus.

nhl16-pre3

Samarbetet med NBC Sports fortsätter och precis som förr, är presentationen väldigt lik en sportsändning. Kommentatorerna gör sitt jobb även om man återigen tycker att de videor som visar städerna hade kunnat vara i HD. Speciellt när både Xbox One och Playstation 4 använder sig av Blu Ray-skivor. Det finns oerhört mycket plats i de skivorna, men i övrigt finns det ingenting att anmärka på. EA Sports har fått mycket hjälp av tv-kanalen och det är roligt att se hur sändningarna ser ut.

Om allting går som det ska har EA Sports denna säsong återupprättat förtroende för alla fans av NHL-serien. Med tanke på att de är utan konkurrens, blev förra säsongen plågsam för alla som kanske hellre valde att spela NHL 14. Vilket gör att EA Sports för varje år har en oerhörd press på att faktiskt leverera ett spel som fansen verkligen älskar. Speciellt när det inte finns några andra alternativ på marknaden.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord