NHL 15

Snart är next-gen fasen över och därmed kommer PlayStation 3 och Xbox 360 att tillhöra historien efter många långa år. Ett av spelen som vill påbörja den nya fasen är NHL 15 som inte släpptes i samband med premiären för Xbox One eller PlayStation 4. Men i år kommer NHL-serien att göra debut på den nya generationens konsoler.

Många av er minns kanske den katastrofala inledningen på förra generationens konsoler, i alla fall när det gäller sportspelen. FIFA, PES, NHL, Tiger Woods PGA Tour och Madden NFL var samtliga nedskalade på grund av att bland annat Microsoft hade velat stressa fram de titlarna till premiären av Xbox 360. En sedan länge nedlagd spelsida lyckades avslöja allting och en utvecklare hade sagt ”folk betalar i princip för demoversioner av spelen”. När EA Sports meddelade att NHL 14 inte skulle släppas till varesig PlayStation 4 eller Xbox One, kände man att ett bra beslut hade tagits. Misstagen från förr skulle inte upprepas. Ända tills nyheten som fick fansen att tvivla kom från självaste EA Sports.

nhl15_screen1

Under ett event i Stockholm fick vi chans att testa NHL 15 och jag gjorde det medveten om att GM Connect samt EA Sports Hockey League inte skulle finnas till årets upplaga med de nya konsolerna. Efter eventet har det kommit fram ännu mer information om saknade spellägen eller innehåll från NHL 15, däribland ingen möjlighet att drafta som manager, Winter Classic, Be A Legend och NHL 94-läget bland annat. Så jag fokuserade på gameplay eftersom vi ändå inte kan testa att spela online och oftast inte har tid, eller så finns inte alla spellägen med i de versioner vi får testa innan spelen släpps på marknaden.

Inför varje match dyker spelets två nya kommentatorer upp på bild och pratar om matchen som ska spelas, vilket är brukligt under sportsändningar. Gary Thorne och Bill Clement, som vi har fått höra de senaste åren har blivit ersatta av Mike Emrick som tillsammans med Ed Olczyk står för referaten. Den sistnämnde det vill säga Ed Olczyk har spelat för Chicago Blackhawks, New York Rangers och Toronto Maple Leafs bland annat. Vid rinken kommer en annan före detta spelare, Ray Ferraro att stå för information från rinkside. Med tanke på att väldigt många tv-apparater var igång så kan jag inte ge något omdöme om kommentatorerna utan det får istället ske när PowerGamers recensent sätter sig ned med spelet. EA Sports har dessutom ingått ett avtal med NBC Sports så deras logotype syns på matchgrafiken och hur repriser visas lär därmed vara inspirerade från kanalen.

nhl15_screen2

För att göra det hela än mer likt en tv-sändning syns en video på den stad där man spelar NHL-hockey. Har man en match mot Los Angeles Kings så syns änglarnas stad inför matcherna och åker man till Toronto, syns såklart staden där Mats Sundin tillsammans med Börje Salming är legendarer. Inget som påverkar gameplay nämnvärt, men roligt att EA Sports vill efterlikna sportkanaler. Dock kunde samtliga videos ha haft HD-kvalité men istället påminner det om videoklipp vi såg på spel till Xbox, Gamecube eller PlayStation 2. Jodå, precis så hög kvalité håller videoklippen som EA Sports valt att inkludera.

Jämfört med föregående upplagor, så flyter allting mycket bättre och spelarna rör sig på ett mjukare sätt. Matcher mot andra spelare är precis som förr, underhållande och väldigt spännande. Ni som har fått grepp om Skill Stick, kommer likt tidigare upplagor ha en stor fördel och EA Sports har inte gjort någonting för att det ska bli jämnare mellan dem som spelar med NHL 94-kontroller mot en som använder Skill Stick. Det fungerar att spela med andra som använder en annan typ av kontroll och är man jämbördiga så blir det underhållande. Dock krävs det likt NHL 14, NHL 13 och så vidare, att man hanterar Skill Stick för att ha en chans. Speciellt om du senare tänker spela online mot andra, då det inte finns något som heter ”att vara snäll mot de andra”.

nhl15_screen3

Återigen vill jag påpeka att innehåll har försvunnit och det handlar mycket om att EA Sports avdelning som gör NHL-spelen måste få grepp om Xbox One samt PlayStation 4. Årets upplaga av FIFA kommer knappast vara nedskalad, utan det är istället versionerna till PlayStation 3 tillsammans med Xbox 360 som kommer ha mindre innehåll. Rent grafiskt är det inte heller något jättehopp och pratar vi om fysiken, så lär nästa upplaga revolutionera oss. Första försöket ser ut att vara godkännt men allt beror på hur mycket vi påverkas av att NHL 15 saknar innehåll som fanns i NHL 14. Blir det värt att uppgradera, eller är det bättre att vänta på NHL 16 innan man kan ta farväl av förra generationens konsoler för de som älskar hockeyspel? Håll utkik efter vår recensionen som vi kommer publicera så fort spelet trillar in på vårt kontor.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord