Microsoft SideWinder X8 Mouse

SideWinder. Smaka på ordet! För oss som varit med i svängen länge så står varumärket SideWinder för überdesignade flygstickor av hög kvalitet. Var man flygsimulator-entusiast under 1990-talet så hade man en SideWinder. Så enkelt var det!


Sen försvann SideWinder från marknaden och det dröjde flera år innan Microsoft åter tog upp bollen och satte varumärket på en gamepad och en mus. Ärligt talat så kan jag säga att jag var skeptisk mot att använda detta fina gamla varumärke på sådana produkter, men så här i efterhand så är det bara att konstatera att jag hade fel. Microsoft SideWinder-konceptet säljer som aldrig förr och hårdvarujätten från Redmond kränger ut nya modeller lika ofta som jag byter kalsonger.

Det senaste tillskottet i serien heter Microsoft SideWinder X8 Mouse och det är den som vi skall titta lite närmare på idag.

bild11

SideWinder X8 är en rejäl 12-knappars trådlös gamingmus, av den lite större varianten som vi fått vänja oss vid från Microsoft under de senaste åren. Den förlitar sig på BlueTrack-teknologi vilket betyder att den använder en blå avläsare istället för den vanliga röda lasern. Detta gör att X8’an är en riktigt snabb mus. Den läser av underlaget med 13000 bilder per sekund och kan köras i upp till 4000 DPI.

Just DPI-inställningen är ställbar via 3 knappar bakom mushjulet. 4000, 1000 och 500 DPI går att välja på, vilket resulterar i att muspekaren rör sig olika fort. Vald hastighet visas också i en liten display på musen. Just denna funktion känns väldigt smidigt att ha ”on-the-fly”, om man behöver ha mer exakthet i sitt sikte, eller snabbt behöver ta sig runt i en svettig deathmatch. Detta funkar också helt utan programvaror, vilket är ett plus.

Musen är trådlös och laddas via en liten USB-ansluten jojo med en sladd i som du helt enkelt rullar ut och kopplar in i musen. Detta gör att du kan köra musen trådat eller trådlöst, och i ärlighetens namn så har jag hittills nästan bara kört den med laddaren inkopplad. Prestandan är densamma med eller utan sladd och eftersom sladden inte är i vägen för min del så får den sitta i. Just inkopplingen av laddaren är väldigt smidig. Den sker med en liten magnetisk kontakt och närmar man sig laddkontakten med musen så kopplar de ihop sig automatiskt. Snyggt, Microsoft!

bild21

Microsoft lovar upp till 30 timmars speltid med ett full-laddat batteri. Dessutom räcker det med 5 minuters laddning per timmes speltid. Och ja, batteriet är utbytbart!

En annan snygg lösning är att ”ladd-jojon” dessutom innehåller 2 extra uppsättningar med glidfötter till musen, så att du alltid får det perfekta glidet på vilket underlag du än väljer att använda den. Och när vi ändå talar om underlag så funkar faktiskt X8’an ypperligt på glas, vilket inte är speciellt vanligt!

Vidare har SideWinder X8 ett makroläge, med vilket du kan spela in knapptryckningar och knyta till någon av de programmerbara knapparna. För att detta skall fungera så krävs dock att du installerar den medföljande programvaran, Microsoft IntelliPoint.

Tittar vi lite närmare på musknapparna så kan jag bara konstatera att tumknapparna på vänster sida sitter extremt bra. De är två till antalet och placeringen är verkligen genomtänkt. Mushjulet å andra sidan, kommer jag inte riktigt överens med. Det har alltför distinkta lägen vid rullning för min smak. Jag hade önskat att det var mer steglöst, men i övrigt så funkar det som det skall. Givetvis sitter det en knapp även i mushjulet och det går också att tilta hjulet till vänster och höger. Uppe på musen sitter också en knapp med en enda funktion – att öppna Spelutforskaren i Windows Vista. Smidigt men på gränsen till onödigt.

bild3

Sist men inte minst så hittar vi makroknappen, framför tumknapparna på vänster sida. Den är placerad så att man inte kommer åt den av misstag, vilket är bra då den enbart används för programmering av övriga knappar.

Till X8’an nackdel kan jag nämna att den bara finns för högerhänta, den är aningen stor och hög, saknar möjlighet att använda vikter och att den är ganska dyr, då den i skrivandes stund ligger på cirka 750 kronor i butik.

Sammanfattningsvis är Microsoft SideWinder X8 en snygg, kompetent gamingmus med några få hämmande begränsningar.

Bra
+ DPI-inställning ”on-the-fly”
+ Bra tumknappar
+ Makrofunktion
+ Bra batteritid och laddare
+ Extra glidfötter

Dåligt
– Finns bara för högerhänta
– Stor och hög design
– Dyr
– Går inte att justera vikten

Specifikationer
Microsoft SideWinder X8 Mouse med
BlueTrack Technology, 4000 DPI och 13000 FPS
Färg: Svart
USB-ansluten jojoladdare med extra glidfötter.
CD med drivrutiner

Pris
750kr – 1000kr.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord