Manchester United Championship Soccer

Idrottare och fotbollsklubbar har genom åren gett sina medgivande till att medverka i sportspel eller få de döpta efter sig. Majoriteten av spelen har varit skräp och storklubben inom engelsk fotboll Manchester United har tyvärr anslutit sig till skaran som fått stå i skamvrån.

Innan ni börjar läsa har jag en fråga till er som läser artikeln. Har ni någonsin hört talas om Manchester United Championship Soccer till Super Nintendo? Om inte kan det vara det sämsta fotbollsspelet jag någonsin har spelat på en 16-bitarskonsol. Anledningen till att spelet ens hamnade på samlingen berodde på dess marknadsföring med hjälp av förpackningen. På Toy’s Rus i Stockholm nära IKEA under mitten av 1990-talet blev jag nyfiken på spelet och utan varesig recensioner eller internet som hade hjälpt oerhört, köpte jag det. Manchester United var en storklubb och på förpackningen lockades man med flertal klubbar plus en kommentator som skulle göra matcherna än mer spännande.

Utan internet fanns det ingen möjlighet att söka på spelets namn och läsa om vad gamers tyckte om det. Utan att veta vad som väntade åkte kassetten direkt in i SNES-konsolen och det första som möter en är en oerhörd ful meny med gräslig. I början finns det förvisso många klubbar att välja mellan men det står klart i början att ingen är licenserad. Kända fotbollsspelare som Michel Laudrup heter Michael Laudrap till exempel. Brasilianske storstjärnan på den tiden Bebeto fick heta Bedeto, ett sätt att visa oss om att man antingen inte hade råd att skaffa licensen eller inte orkade. Att Manchester United är helt licenserat hjälper inte när man känner sig lurad i början.

Matcherna är också hemska och går i en rasande fart där spelet erbjuder två olika kameror vilket kanske låter häpnadsväckande. Men ingen av hjälper en att få kontroll över bollen eftersom det nästan är omöjligt med spelarnas usla teknik eftersom de tappar den titt som tätt. Egentligen går det knappt att kontrollera spelarna med tempot och kamerorna ja, antingen spelar man i ett perspektiv snett eller med vy uppifrån som i klassikern Sensible Soccer.

Oftast var matchbilden att anfallarna snabbt tar sig snabbt igenom det som ska föreställa försvar och att målvakten räddar för att sedan skjuta långt över planen till sina anfallare. Något organiserat spel finns egentligen inte och kommentatorn är bara en ruta med en kille som håller i en mikrofon. Matchreferat från honom är bara text och med tanke på att jag hade spelat International Superstar Soccer där man hör en person säga att det är en frispark eller inkast, kunde man ha förväntat sig mycket mer.

Gåtan i sig är att Manchester United aldrig krävde kvalitetskontroll och i Storbritannien lär många ungar ha känt sig lurade över att köpa ett fotbollsspel med sitt favoritlag. Sedan är det inte första gången och bland annat David Beckham samt Michael Owen har fått fotbollsspel uppkallade efter sig. Bådas produkter är lika hemska och med Manchester United Championship Soccer borde man ha varit en varning redan då. Istället fortsätter det dyka upp sådana produkter där en serie fotbollsspel med Chelsea, Real Madrid och andra europeiska storklubbar dök upp för några år sedan. Omdömena var eniga: spelen var hemska. Än idag är Manchester United Championship Soccer det sämsta fotbollsspel någonsin på Super Nintendo och jag hade hellre investerat de pengarna i någonting mycket bättre. Som en ny fotbollströja eller godis istället för att köpa spelet.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord