Lenovo Ideapad Z580 och U310

Strax innan vi gick hem för lite julledighet fick vi möjlighet att testa några av de senaste konsumentprodukterna från datortillverkaren Lenovo. Vi har nu levt tillsammans med de här maskinerna ett tag, gjort alldagliga arbetsuppgifter och har nu såpass med kött på benen att kunna ge er en liten rapport om vad ni kan förvänta er om ni är intresserade av att köpa någon av dessa modeller.

Den första maskinen vi testade var Lenovo Ideapad Z580 som är en 15-tums laptop med Intel Core i5 processor, 6GB i ram och ett nVidia Geforce GT630M med 1GB arbetsminne. Så rent specifikationsmässigt ska den till och med klara av en del spel. Datorn har i övrigt en gråmatt aluminiumfinish som faktiskt alls är så fingeravtrycksvänlig som vi från början först trodde. Öppnar du upp datorn hittar du strax under skärmen fem touch-knappar där du snabbt kan justera mediainställningar som volym upp och ner, samt mute.

Skärmen är en 15-tums på pappret, fast om man ska vara helt korrekt är den 15.6-tum och presenterar HD-material i 1366 x 768 som återger en väldigt bra och detaljrik bild. 
Vi har testat att surfa, spela och se på film och det finns egentligen inget att klaga på här, men det ska nämnas att skärmen känns lite åt det mörka/nedtonade hållet. Absolut inget problem om man sitter i en vanlig kontorsmiljö och arbetar, eller ser på film i ett mörkt rum men en solig sommardag kommer antagligen inte komma jätteväl överens med den här skärmen. Likaså betrakningsvinklarna på skärmen kändes något begränsade om man jämför mot våra MacBook Pro’s här på kontoret, men det är i grund och botten en arbetsstation och för de ändamålen när du sitter rakt framför datorn är det inga problem alls.

Något som förvånade oss och som inte alls är speciellt vanligt på PC-marknaden i vår erfarenhet, var däremot ljudkvaliten. Lenovo använder sig av Dolby’s Home Theater v4-system som lätt levererar ett fylligt och tillfredsställande ljud. Tangentbordet är något nedsänkt i maskinen och man ser att Lenovo tittat på Apple’s chicklet-tangenter när de designade den här datorn. Dock är det bara designmässigt och erbjuder inte alls samma perfekt avvägda utfjädring under plastknapparna om man jämför mot en Mac, men med det sagt kändes tangentbordet betydligt bättre jämför mot våra andra PC-laptops vi hade tillgång till vid testtillfället. Touchpaden på Z580 är något större vilket är bra och har dessutom stöd för gestures och multitouch, så det är inte enbart tangentbordsdesignen som är inspirerad av Apple.

Utöver två USB 3.0-portar hittar du även ett gäng USB 2.0-portar, en multijackport för ljud in och ut, ethernetport, 5-in-1 kortläsare, HDMI och en VGA-utgång. Du här därmed tillgång till alla portar du kan tänkas behöva. 

Prestandan maskinen levererar finns det egentligen inget att klaga på då man lätt kan använda den i de flesta vardagliga applikationer utan att den känns slö och seg, men då det är en märkesdator så är den mjukvarumässigt fylld av en del bloatware från Lenovo. Däribland ett program som ska göra uppstarterna snabbare, vilket verkar stämma. Men snabbast dator får du om du tar bort allt skräp och kör en ren installation av Windows 7 eller 8. Batteritiden var över förväntan för att vara en PC och du får lätt ut över 5-timmar oavsett vad du väljer att göra, vilket får den att kännas som en solid maskin.

Lenovo IdeaPad Z580 är mycket kompetent och levereras komplett med allt du behöver, även om du kanske inte kan köra de senaste spelen på den kan du till skillnad mot många andra laptops i samma prissegment faktiskt spela på Z580 utan problem. Det är inte alltid du kan ha de högsta grafikinställningarna men den orkar starta de flesta spel som vi hann testa under vår begränsade testperiod. För det ändamål Lenovo utlovar håller den mer än vad man kan förvänta sig och lämpar sig alldeles utmärkt som en arbets, media eller surfdator utan några såkallade hickups. Om det inte är ett gamingmonster du är ute efter kan vi varmt rekommendera dig Lenovos IdeaPad Z580.

Den andra datorn vi hann testa var Lenovo IdeaPad U310 som är en lite mer portabel historia. Också denna levereras med en Intel Core i5-processor, 4GB RAM och tillräckligt med lagringsutrymme för du ska kunna ta med dig det mesta ut på dina resor. Då Z580 hade tagit en del inspiration från Apple, är U310 nästan en direkt klon av en MacBook. chassit kommer i borstad aluminium, likadan startknapp som på Macbook och  har överlag väldigt stilren design. Dessutom är den riktigt liten och behändigt med sina 13-tum. Och även fast det inte är riktigt samma byggkvalitet som på en MacBook Pro känns U310 väldigt gedigen. Trots det så är det här i grund och botten en budgetmaskinen som du säkerligen inte behöver betala mer än 6000 SEK för här i Sverige och sett till den prisbilden så är det faktiskt en ganska rimlig rese-kompanjon.

Batteritiden som kanske är det allra viktigaste på en sådan här enhet ligger likt Z580 strax över 5-timmar vid normal användning, kanske blir den något längre om man hinner ladda ur och i batteriet ett par gånger. En lyx som vi vid testtillfället tyvärr inte hann med. Skärmen är på 13.3-tum och har en upplösning på 1366×768 som mer eller mindre har blivit standard i branschen på dessa modeller vid det här laget. Även tangentbordet är likt Z580 med Apple-liknande chicklet-tangenter, men har enligt oss lite för lite dämpning. Det finns gott om utrymme mellan tangenterna så risken att man skriver fel när man skriver snabbt är mycket liten. Trackpaden har en glasig yta, men vet ej om det är äkta glas eller bara en plastimitation. Det spelar dock mindre roll för enligt oss fungerar trackpaden riktigt bra och också denna har stöd för gestures och multitouch vilket är ett stort plus i kanten. Speciellt ifall man som vi på PowerGamer.se är vana att jobba med Mac till vardags. Ljudet är bra, men kanske något klenare jämför mot Z580 vilket för ändamålet ändå är helt godkänt.

Vidare hittar du självklart en ethernet-port, två USB 3.0-portar, en USB 2.0-port, en SD-kortsläsare och en HDMI-utgång. Vilket egentligen är allt du behöver. Den största nackdelen med den här laptopen är att den likt så många andra kommer med integrerat grafikkort, vilket i praktiken innebär att du mer eller mindre kan glömma att spela på den. Men med det sagt så är det heller inget som utlovas i produktbladen för den här modellen.

Är man ute efter en portabel såkallad Ultrabook till ett helt ok pris kontra prestanda är Lenovos IdeaPad U310 ett mycket bra alternativ. Det finns andra modeller som är snäppet vassare men då stiger även priset en hel del. Summan av kardemumman är; – om du behöver en arbetshäst som klarar det mesta och samtidigt är liten nog att bära med sig utan problem, då bör du iallafall ta dig en närmre titt på U310.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord