Krönika: Victoria Saades tankar om årets Gamex

Årets Gamex gick precis som tidigare av stapeln i Kistamässan i Stockholms norra delar. PowerGamers medlem Victoria Saade är den enda i redaktionen som varit på samtliga mässor och har därför gett sina funderingar kring mässan. Fortsätter den att växa eller är det tvärtom?

Det var en kall novemberdag då jag begav mig till Kista för att för första gången gå på GameX. Det var under den tiden jag precis hade börjat skriva för PowerGamer och nervositeten gjorde att jag frös ännu mer i min svarta tunna Harrington jacka. Efter promenaden genom Sibirien så var jag äntligen framme vid Kistamässan, jag klev in i entrén och blev omhändertagen utav en blond snubbe som pratade konstigt, med sig hade han vår älskade chilenare som presenterade sig som Xavier Ladu. Den blonda killen som pratade konstigt var förövrigt den mytomspunna och fantastiske Andreas Rikk, dock fattade jag inte vad han sa de första timmarna, det var när vi var på afterwork bitarna föll på plats, då jag kunde hans språk, flytande!

Under GameX 2010 var lanseringen av Kinect runt hörnet, det lockade många nyfikna till Microsoft båsen för att se vad för slags mörk magi de hade släpat med sig från Amerika. Trots att Microsofts nya leksak var en tung faktor i GameX 2010 så stal den inte all uppmärksamhet. Det var en Street Fighter 4 turnéring som lockade många fans, man fick man pröva Marvel vs Capcom 3 som ännu inte hade släppts, Rock Band 3 fanns för att bli testat, diverse Wii-titlar som gjorde att Nintendo båsen blev mycket populärt, en konstutställning och självklart massa Cosplayare som mös omkring i vimmlet, GameX 2010 gjorde mig inte besviken.

GameX 2011 var annorlunda för mig då jag redan hade upplevt mässan en gång innan, alltså kom jag till Kista med förväntningar som jag inte riktigt gjorde det föregående året. Denna gång var GameX större och mer omfattande än året innan då de hade lockat med att få spela Diablo 3 och Call of Duty: Modern Warfare 3 innan release. Som förväntat så tog köerna in till dessa massiva titlar aldrig slut, det var många unga spelare vistades runt skärmarna för att se vad som skulle bli tillgängligt inom kort. StarCraft turnéringen var också populär då många inbitna fans satt bakom den stora vita duken för att se den galaktiska krigsförningen. Även på GameX 2011 så fanns det många strö titlar som lockade många spelare, man köade för att få spela titlar som kanske inte var lika omfattande som Activisions och Blizzards titlar. Det var mer Cosplayare som vistades på mässan då de vandrade om kring i sina kostymer och posade med besökare som kände igen karaktärerna de efterliknade, och visst är det så att man blir lite varm om hjärtat när man stöter på en Big Daddy i sitt riktiga liv. Playstation Vita fanns också tillgängligt för att bli testat dock så fick det inte lika mycket uppmärksamhet som Microsofts Kinect året innan, det kanske berodde på att Sonys monter var mer vid sidan av och gjorde det svårt att se att Playstation Vita faktiskt fanns tillgängligt att spela. GameX 2011 var en stor och lyckad mässa då det fanns mycket att göra och upptäcka, samt många förväntansfulla besökare som fyllde Kista mässan med en härlig stämning.

Och så var det årets GameX, 2012. Jag anlände till det nu rätt välkända stället som har blivit lite utav tv-spel och data-spelarnas Mecka. Jag stressade mig fram till mässan för att möta upp Joakim, Xavier och Anders för att sätta igång med att spela och intervjua spelfolket som rörde sig i Kista mässan. Det som var annorlunda detta år var att det inte var lika massivt som året innan, inga långa köer som sträckte sig flera meter och vissa montrar var tomma som var fullsmockat året innan. Det var rätt enkelt att uppleva allt GameX 2012 hade att erbjuda på en dag vilket gjorde mig lite besviken, jag som trodde att GameX skulle växa och bli större och större. Men ändock så hade GameX 2012 guldkorn som gjorde det värt att lägga pengar på att få komma in, så som att pröva Wii u, Halo 4, Far cry 3, Crysis 3, Rocksmith, God Of War: Ascension, Dead Space 3 och massa strötitlar som fyllde upp den stora hallen som omringades av lila sken. Detta år hade verkligen Cosplayarna fått skina då det dök upp många karaktärer med välgjorda kostymer, man kunde bland annat stöta på Jokern, Commander Shepard, Tali, Tempelriddare, Agent 47 och massa andra tv-spels profiler vi känner så väl igen. Det intressanta med GameX 2012 var att dansspelen lockade mycket uppmärksamhet då både Nintendos, Sonys och Microsofts dans-spel fanns att spela åren innan. Man kan nog säga att GameX 2012 var dans-spelens mässa då många stod och kolla på när man shakade loss till Just Dance 4 eller Dance Central 3.

Så vilket GameX tycker jag var bäst hittills? Jag vill nog säga att GameX 2011 var det som tilltalade mig mest, men GameX 2010 var mest speciellt för mig. Jag hoppas att GameX fortsätter och lockar så många besökare som de har gjort innan om inte mer. Enligt mig så är det viktigt att hålla sådana här mässor för att skapa en mötesplats för spelare, men också för att visa nyfiket folk vad spelvärlden handlar om, det skapar en större förståelse för vad våran passion är. Det var ett tillfälle under mässan när jag stod i Subway kön för att beställa en Steak’n’Cheese till mig och Anders, ett sådant där tillfälle som visar att GameX är viktigt. Det var en mamma till en spelare som stod och pratade med en annan mamma, jag kunde inte undgå att höra deras konversation om att denna mässa hade visat ett helt nytt perspektiv på deras söners hobby. Mammorna kvittrade om vad de hade sett och fått prövat, att de fick vara delaktiga och se vad hela grejen handlar om och det gjorde att det drog lite i mina smilband.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord