Krönika: Sverige för litet för att ha en renodlad spelmässa

Marknaden för en nördmässa där man samlar i princip allting inom samma tak, har större möjligheter att lyckas än en spelmässa som enbart riktar sig till gamers. Anledningen beror inte på marknaden för tv-spel eller serietidningar, utan på Sverige.

Dem skeptiska rösterna infann sig omedelbart när Gamex utannonserade att till 2014, skulle mässan inleda ett samarbeta med Comic-Con. Jag var en av dem. Namnet skulle öppna flera dörrar för arrangörerna och meningen är att den ska växa, då en flytt till Älvsjömässan redan är planerad. Planerna är stora, precis som det var i fallet med Gamex när den kickade igång 2010 och vi alla drömde om att den skulle växa till något enormt. Kanske till Nordens största spelmässa där alla samlas i Stockholm, istället för att Finland, Norge och Danmark arrangerar sina spelmässor. Eller ja, det var mina drömmar då för fyra år sedan.

gamex-2011-bild

Riktigt så blev det inte och förra årets Gamex-mässa visade på att det fanns så mycket ledig plats inte, att man satte upp väggar för att täcka dem. Om det beror på att det var svårt att locka utställare eller om förhandlingarna med Comic-Con tog all tid, förblir osagt. Men Gamex 2013 var en besvikelse och min favorit är fortfarande den från 2010. Då var tidsandan positiv och har fått höra att även 2011 var en riktigt stark mässa. Sedan började avhoppen komma och ni minns kanske att Nintendo och Activision saknades från Gamex i slutet.

Anledningen beror på en hel del saker utan tvekan. Att hyra utrymme på Kistamässan är nog dyr och antagligen har dem inte tyckt att det har varit värt det, trots att Kistamässan slagit besöksrekord i samband med Gamex. Problemet med en renodlad spelmässa beror på att Sverige som marknad är för liten. Nio miljoner invånare är ingenting ute i världen och bara i Europa, finns det länder med spelmässor som Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien med större befolkning. Att Sverige har ett flertal spelutvecklare spelar mindre roll, vi är en alldeles för liten spelmarknad trots att köpkraften är stor. Sanningen är att det finns större spelmarknader ute i Europa och även om krisen gör sig påmind, säljs det oerhört mycket spel i Italien, Spanien samt Tyskland.

Batman - Arkham Origins Deathstroke

Samla ihop Gamex, det vill säga tv-spel och även datorspel, med dem andra delarna av nördkulturen Comic-Con, är nog den enda lösningen om vi vill ha kvar en mässa som har med spel. Nu buntas vi ihop med dem andra nördarna tänker ni kanske. Men vad är problemet egentligen? Spel som Halo har blivit serietidning, Batman och hjältarna från Marvels värld har blivit spel. Metro: Last Light i sin tur baseras på en bok inom sci-fi genren och nördkulturen generellt, lever i en symbios som gör att jag inte har några problem med att välkomna serietidningsnördarna till Gamex. Deras hobby har börjat intressera mig också och vi har nog mycket saker gemensamt. Tänk stereotyper och acceptans, så är vi nog överrens om att dem som spelar tv-spel och dem som läser serietidningar, fått kämpa för att få sin hobby accepterad som något respektabelt.

Nu kommer fokus på evenemangen inte att vara på spel och det får vi ta från början. Med flytten till Älvsjö så blir man mer hoppfull. Jag har gått från att vara skeptisk till att vara realist och det beror återigen på att man måste titta på förutsättningarna för en spelmässa i Sverige. Besökarrekord är imponerande för Gamex utan tvekan och då jämför jag med Madrid Games Week som går av stapeln varje år i den spanska huvudstaden. I år mäktade dem med 55 000 besökare under en helg och det medan Gamex kom upp till 40 000 år 2011. Trots det anses mässan i Madrid vara en av dem viktigaste i Europa och stadens geografiska positionering i Europa, plus den stora spanska spelmarknaden gör det attraktivare än Stockholm. Med tanke på storleken för Madrid befolkningsmässigt, så hade jag nog trott att fler skulle besöka den mässan och då framstår besökarantalet för Gamex än mer imponerande. Men återigen, det handlar om en marknad och inte att göra människor glada bara för att. En investering kräver något tillbaka i gengäld och kanske var det ett problem för Gamex, tänkte både arrangörerna tillsammans med utställarna.

Lego Marvel Super Heroes preview - video

Så därför hoppas jag att Gamex Comic-Con blir en lyckad spelmässa och det är synd att jag i år inte kommer att ha tid att besöka det. Anledningen till att jag hoppas att den lyckas är återigen förutsättningarna och man får acceptera läget återigen. En flytt till Älvsjö, med större plats betyder att man har planer på att expandera mässan vilket jag tycker låter härligt. Mer plats för spel, mer plats för event som är relaterade till spelvärlden. Så ge Gamex Comic-Con en chans, för en renodlad spelmässa som Gamex lär det inte bli inom ett bra tag.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord