Krönika: Skönheten i det gamla

Ibland säger folk att det är de första minnena som formar en person. Jag är beredd att hålla med. Mina absolut första minnen är inte hur jag som glytt började stappla mina första steg. Det är inte heller hur jag lärde mig cykla eller något sådant. Utan det absolut första minnet jag har är hur jag tragglade mig igenom banorna på Super Mario Bros. till den gamla grå lådan. Och säger man då att de första minnena formar personen så får jag faktiskt hålla med om att de lyckats ganska bra.

För alla äldre konsoler har en historia bakom sig. Det behöver inte vara en historia kring konsolen i sig, utan kan lika bra vara en historia som involverar dig. Varje gång jag slår ett öga på mitt gamla NES eller mitt Sega Mega Drive så får i alla fall jag fina flashbacks från svunna tider. Frustrationen efter att dö på samma ställe på Sonic för 75te gången. Skrattet med polaren när man spelade Bubble Bobble. Eller hur man bråkade om att använda sig av Warp Zone i Super Mario Bros. var ett fusk eller ej.

nintendo_nesMen samtidigt som alla dessa minnen luckras upp av dessa fantastiska underhållningsmedium, blickar jag mot min spelhylla. NES-delen och SMD-delen är inte lika fulla av spel som jag har fantastiska spelminnen. Det gör ont när jag tänker på de brott jag begick som liten, vilka fantastiska spel jag gjorde mig av med för att få tag i något nytt. Brottet att byta in spel var något jag gjorde mig skyldig till i mina tidiga år, och det var ofta.

Så i mina minnen och i listan bland spel jag har bytt bort ligger titlar som skär likt en kniv. Titlar som Bubble Bobble, Spy vs. Spy, Another World, Sonic 3, ja listan kan göras lång.

Men för en massa år sedan, i slutet av nittiotalet någon gång svor jag en ed till mig själv. Jag skulle aldrig någonsin göra mig av med ett spel jag väl köpt igen. Det kanske är det absolut vettigaste valet i mitt liv. För nu när mina äldre spelhyllor blöder lite frodas de nya enormt. Och en sak är säker, min spelhylla kommer aldrig minska igen. En dag inom en längre framtid kanske jag får ett samlarvärde på det hela. Ett värde jag kan leva med, men aldrig tänker byta bort mina spel mot.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord