Krönika: Presskonferenserna från Gamescom

Samtidigt som ett mörker drar över Sveriges spelindustri och får med sig både Grin och Super Play så kan glädje finnas på andra ställen. Speciellt i Köln, Tyskland där GamesCom 2009 är i full rulle. Hela världens spelindustri riktar sina ögon mot Köln, staden som är dubbelt så stor som Stockholm och vars film- och mediasektorn är störst i Tyskland.
Kölns 4,4 miljoner invånare får under 19-23 augusti stå ut med flera tusentals gamers som har kommit för att besöka GamesCom ’09, Europas största spelmässa.


För att du inte ska missa något så går vi igenom de som hittills har hänt på GamesCom, vi börjar med Microsofts presskonferens.

Peter Molyneux (Har varit med och utvecklat diverse spel som till exempel Fable och Fable II) presenterade en tjänst som i beta heter ”Pay to Play” och det första spelet att använda tjänsten är Fable II. Med ”Pay to Play” kommer man att få det första kapitlet av Fable II helt gratis. När spelaren har klarat kapitlet får man frågan att köpa nästa kapitel eller köpa hela spelet. Fable II versionen som kommer till ”Pay to Play” kommer att innehålla båda expansionerna som släppts på Xbox Live, Knothole Island och See The Future. ”Pay to Play” låter både klokt och steget till att hyra ett spel över Xbox Live eller PSN är inte stort.

Efter Molyneyux hade presenterat ”Pay to Play” och tjänsten hade välkomnats med varma applåder blev det dags att avslöja det tredje spelet i Fable serien. I Fable III kommer man att ta tronen som Albion kung eller drottning, väl som härskare kommer man mötas av många svåra uppgifter och som spelar kommer man att behöva ta både moraliska och omoraliska beslut. I spelets början kommer du vara son eller dotter till hjälten i Fable II. Som i de tidigare Fable spelen kommer din uppväxt påverka hur din karaktär blir i vuxen ålder och hur han eller hon kommer att styra Albion. Den första halvan av spelet kommer spelaren leda en grupp som gör revolution mot den dåvarande kungen. Spelaren måste samla ihop medlemmar till gruppen, göra den starkare för att sedan kunna ta över tronen. Under spelets gång kommer mer och mer krav och press ställas mot dig och du måste välja vilka löften du kommer kunna hålla, ”och det kommer inte bli så lätt som det låter”, säger Molyneux och skrattar. ”We’ve really been inspired by people like Joan of Arc and Richard III and Genghis Khan”, Säger Molyneux i presskonferensen.

Fable-3

Peter Molyneux fortsätter att berätta om Fable III och vilka moraliska beslut spelaren måste ta. Som till exempel att spelaren kommer få chansen att uppgradera sitt slott för både skydd och för att tillfredsställa sin drottning, men kommer spelaren att betala ur egen ficka eller med invånarnas pengar.
Molyneux säger också väldigt kort att vissa personer från Fable II kommer då och då dyka upp i Fable III.
Fable III kommer att släppas 2010 till Xbox 360. Men vi kommer få se en stor Fable III hype inom kort.
Det blev inget mer från Microsofts presskonferens. Tyvärr blev det inget mer om Project Natal eller Crackdown 2.
Tyvärr blev det så att jag och väldigt många andra gamers runt om i världen kommer bli något fattigare inom en väldigt kort framtid. Väldigt Glada, men fattiga. Men mer om det snart.
Sonys presskonferens började som de flesta kända presskonferenser börjar, med siffrorna och diagram. Playstation Network har nu 27 miljoner registrerade användare, av dessa är 11 miljoner bosatta i Europa. Av de 27 miljoner användarna är det 7,5 miljoner som använder Home och spenderar genomsnittligt en timma per session. Varför PS3 ägare tycker Home är så intressant kan vara pågrund av alla uppdateringar som Sony varit snälla att fylla Home-världen med, och mer kommer det komma. Under presskonferensen avslöjade Sony att mängdvis med nya kläder, möbler och diverse accessoarer kommer att komma i nästa uppdatering, tillsammans med ett helt nytt Singstar-hangout med interaktivit dansgolv och en jukebox som kommer fylla rummet med gamla Singstar godingar.
Inte nog med den uppdateringen det kommer även komma en till efterlängtad uppdatering, men inte till Home utan en mjukvara uppdatering, nummer 3.0. I uppdateringen kommer man kunna använda interaktiva teman som till exempel ett LittleBigPlanet-tema med en söt Sackboy som springer runt och runt på en jordglob.

Något vi i Europa har saknat och kommer nu att få tillgång till är PSN-korten som man kan likna med Xbox Live points som går att köpa i affär. Detta är något länderna i väst har haft tillgång till ända sedan PS3 släppet. PSN-korten kommer att kosta 20 Euro och 50 Euro. Något som länderna i väst tidigare också haft som vi nu får tillgång till är en virtuell filmbutik. De filmer som visades på presskonferensen var Star Trek, Harry Potter och Batman. Man kommer antingen kunna köpa hela filmer eller hyra under en vis tid.
Nu kommer det vi alla hade väntat på och självklart så gjorde Sony oss inte besvikna, från den 18 augusti så kommer Playstation 3 kosta runt 300 Euro, cirka 3000-4000 kronor. Inte nog med att vi får se en prissänkning på Playstation 3 vi får även se Playstation 3 Slim. Den mindre, strömsnålare, lättare, tystare maskinen med samma funktioner som Playstation 3 fat. Prislappen hamnar på 299 Euro. Tack Sony!

ps3-slim-big-1-580x493
Men det var inte det enda som var på konferensen, vi har fortfarande PSP kvar. Marvel Entertainment och Archie Comics har utvecklat en mjukvara till PSP:en som kallas ”Digital Reader”. I programmet kommer man kunna köpa, ladda ner och sedan läsa serietidningar direkt på din PSP. En framtida applikation. Men applikationer till PSP tar inte slut där. Sony vill ta upp kriget som Apple håller ledningen i, kriget om att ha mindre spel och applikationer till en liten summa som man kan hämta direkt och spela på sin portabla enhet. Sony jobbar tillsammans med EA i detta projekt och de titlar de redan börjat utveckla är Soduku och en version av Tetris. Playstation Store på PSP kommer öppnas vid PSP Go lanseringen.

Microsoft och Sonys presskonferenser är nu över men GamesCom fortsätter att rulla på. Jag hoppas du som läsare gillade min artikel och PowerGamer kommer fortsätta att skriva läs-orgasmiska nyheter om GamesCom.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord