Krönika: Konsten att sabotera ett varumärke

När Nintendo presenterade Wii U på E3-mässan 2011 kom det en hel del kritik mot presentationen vilket fick många att ifrågasätta konsolen. Men frågan är inte om Microsoft har gjort än större blunder före och under E3-mässan med Xbox One.

Som ägare av Xbox 360 så är jag av åsikten att konsolen vann förra konsolkriget mot Sony. Handkontrollen var oerhört bekväm, multiplayerstödet superb, en hel del titlar av hög kvalité och billigare än sin konkurrent. Inte för att PlayStation 3 är en dålig konsol men i efterhand fanns det en hel del grejer Sony kunde ha gjort bättre och det verkar de ha gjort till nästa generation då PlayStation 4 har åtgärdat i princip alla problemen med föregående konsol.

Däremot hade Microsoft ett guldläge att rida på en framgångsvåg och fortsätta där, uppgradera en framgångsrik konsol med bättre funktioner. När Xbox One presenterades var tv det enda vi fick höra från presskonferensen. Kritiken från gamers var inte nådig och speciellt från dem som inte kom från USA. 90% av alla tv-funktioner släpps aldrig i Europa och därför struntade man helt i att Microsoft pratade om amerikansk fotboll under presskonferensen. Även om jag spelar Madden NFL så tittar jag inte på sporten av flera skäl, där tidsskillnaden antagligen är den största orsaken till att man missar allting.

Xbox One is shown during a press event unveiling by Microsoft in Redmond

Hade Microsoft pratat om Champions League i fotboll eller Euroleague i basket, hade jag kanske varit mer vaken. Men när de är så stolta över att ha avtal med ESPN och att tv-kanalen tillsammans med Microsoft erbjuder häftiga funktioner för Xbox One, sitter en hel del av oss europeiska gamers tysta och tänker ”jaha, vad får vi för roligt?”. Presentationen av Xbox One var i slutändan katastrofal och många chefer hos Microsoft glömde bort spelen men framförallt marknaden utanför USA. Men till E3 lovade de förbättring.

Som utlovat fick vi se en hel del spel och väldigt lite Kinect. Många har visat sig avsky kameran och Dance Central är tyvärr det enda spelet som fungerar bra med kameran. En stor anledning till att behålla Xbox 360 och Kinect för övrigt, för jag tänker plocka fram spelet speciellt när det arrangeras hemmakvällar. Andra saken är att Xbox One inte är bakåtkompatibelt med sin föregångare vilket ger än bättre skäl att behålla Xbox 360 med tanke på att det finns titlar man kommer att gå tillbaka till.

PlayStation 4 Controller

E3 2013 såg trots allt lite mer lovande ut för dem som enbart såg presskonferensen. Om det inte vore för informationen vi fick innan själva mässan. Cheferna hos Microsoft framstod mer som en klantig kapten hos Titanic som inte bara råkar träffa ett isberg utan flera och varje försök att reparera misstaget, se till att passagerarna räddas undan slutar med katastrof. När man grips av panik så brukar man ta felaktiga beslut vilket verkar ha hänt på styrelsebordet för Microsoft plus de ansvariga för Xbox One.

Att begränsa hur man ska få använda spelen man har köpt är vansinne. Vart är konsumentmakten hos oss som betalar 500-700 kr för ett spel? Ska inte vi få göra som vi vill och vad händer om vi köper ett spel som visar sig vara uselt? Alla har olika smak och bara för att en recensent sätter 3.0 eller 3.5 på PowerGamer, kan det finnas någon person där ute som hellre sätter 2.0 utan att hålla med recensenten. Ska den personen tvingas behålla spelet och nekas möjligheten att byta bort det när utgivaren dessutom sagt nej till vidareförsäljning?

Att konsolen ska behöva koppla upp sig en gång var 24:e timme hemma eller om man är inloggad med sitt konto på en annan konsol, varje timme är också vansinne. Många i Sverige har sina konsoler uppkopplade men i övriga delar av denna jord varierar uppkopplingarnas kvalité. I länder där varken Xbox 360 eller PlayStation 3 säljs officiellt, är offline enda men fortfarande ett mycket bra alternativ för att ha roligt med sin konsol. ”Men det är bara att koppla upp den vid tillfället då servern ska verifiera konsolen” säger en del kanske. Ska personer som har en 1-2 Mbit behövas dra bort kabeln från sin dator till sin Xbox One bara för att spela? Om detta stämmer visade statistik från 2007 att 62% av alla gamers var uppkopplade där 54% av alla Xbox 360-ägare var uppkopplade mot 45% för PS3. Till idag lär det ha höjts men knappast till 90-95% vilket gör att ständig uppkoppling inte fungerar. Ska man strunta i de gamers som köper en konsol men som inte väljer att vara uppkopplade?


forza_motorsport_5_omslag_xbox_one_stor

Tv-spel är kultur och precis som film, musik, teater och böcker så ska det vara tillgängligt för så stor grupp som möjligt. Filmer textas eller dubbas i länder där man inte pratar så mycket engelska och tänk på inte alla länder har invånare där 90% pratar engelska. Ska man strunta i dem helt? Filmbolagen är smarta och försöker lokalisera filmer med dubbningar eller textningar i så stor utsträckning som möjligt. Stieg Larsson har översatts till flera språk och varje land har sin lokala uppsättning av Les Miserables eller Fantomen på Operan. Kultur ska vara tillgänglig för så stor grupp som möjligt och samma tänkande borde finnas med tv-spel.

En annan sak som oroar mig är vad som händer om servrarna krånglar likt det som hände med SimCity? Eller om ens leverantör krånglar? Om 7-10 år när en ny konsol kommer, tänker Microsoft stänga ned servrarna för Xbox One och se till att spelen blir värdelösa på kuppen om de nu kräver uppkoppling för att kunna spelas? Servrarna till Xbox Live har krånglat vilket inte är så konstigt för med teknik så kan det något fel ske men tänk tanken på en gamer som har två timmar kvar innan sin verifiering. Just då kraschar Microsofts servrar för Xbox One och det tar 1-2 dygn att åtgärda det. De som inte hann till sin verifiering har en konsol som kan spela upp filmer men inte spel, ironiskt med tanke på att det handlar om en spelkonsol.

Men de som i princip dödade Xbox One var inte Microsoft utan Sony, som fick stor hjälp från sin värste konkurrent. Inga begränsningar för de spel man har köpt, inga online pass, konsolen tvingar inte en att koppla upp sig och framförallt lägre pris. Alla fel som Sony gjorde med PlayStation 3, har de revanscherat sig rejält med PlayStation 4 och på köpet sett till att konkurrenten framstår som patetiskt. Inte ofta man ser sådana scenarios på en E3-mässa men i år fick vi bevittna som man säger på svenska numera, hur Sony ägde mässan med sin presentation.

e3_2013_sony_presskonferens_stor

När Don Mattrick i en intervju om ständig uppkoppling (vilket det handlar om i princip med verifieringen), får frågan om det så försöker han försvara det hela. Men de som vill ha en spelkonsol men inte använder internet till det, vad ska de göra? ”Köp en Xbox 360!” var hans svar i princip och i forum som Reddit har hans uttalande förlöjligats rejält. Vad är meningen med att köpa Xbox One i så fall, är det bättre grafik? Microsoft behöver gå på en charmoffensiv, speciellt efter spionskandalen med PRISM där man var först ut att skriva på. På nätet skämtar alla om att USA spionerar på gamers med hjälp av Kinect så anseendet för Microsoft har skadats än mer av spionskandalen men framförallt hur de svarat till alla arga gamers.

Glädjen när en hårdvarutillverkare som tillhör gruppen tredjepart utannonserade en handkontroll som påminner om den till Xbox 360 men till PlayStation 4, gör att jag antagligen kommer att välja Sonys konsol den här gången. De åtgärdade det mesta och lyssnade på fansen där Microsoft istället framstår som arroganta gentemot alla som uppskattade föregångaren. Don Mattrick hade lika gärna kunnat säga ”Men om ni inte gillar Xbox One och kraven så köp en PlayStation 4 istället!”. Vilket jag tänker göra den här gången och när lusten infinner sig spela Dance Central, Gears of War eller några av de arcadetitlar jag har Xbox 360-samlingen. Den konsolen kommer att fortsätta användas i några år till utan tvekan, något Microsoft ska ha ett stort tack för. Men till nästa generation står jag över Xbox One.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord