Krönika: Följ pilen

Världen förändras. Man kan tydligt se hur allt formas om och får ett nytt ansikte. Det sker förändringar, förändringar som blir sämre, men även bättre. Att svininfluensan är i full igång är det väl ingen som missat, en föränding. Att svininfluensan har krävt två liv är det kanske inte heller många som missat, ännu en förändring som vi måste anpassa oss till. Men alla förändringar är som sagt inte bara massa elände. Det har kommit fram ett vaccin som kommer att delas ut i oktober till allmänheten. Jag tror även att man kommer att lära sig nånting utav detta. Att ta vara på det man har medan man har det, för man vet aldrig vad som kan hända eller när.


sforce2

Shining Force till den gamla antikviteten Sega är ett sådant här exempel, att man vet aldrig när den där pungsparken kommer. S-Force som jag så vackert kommer att kalla det för att det går snabbare att skriva är ett strategi-turbaserat RPG. Underbar story, finfin kontroll men tyvärr var inte grafiken nått att hurra för. Då kom S-Force 2 som räddaren i nöden, som hade alla de egenskaper som föregångaren bara bättre grafik. Ljuv och skön grafik. Man levde i en harmonisk dimma som aldrig ville tunnas ut. Då kom S-Force 3. Det slog en som svininfluensan utan förvarning och lämnade en stående där utan vaccin eller hopp om att allt skulle lösa sig. Istället för ”laid-back”-RPG belv det nu till ett stressigt, plottrigt FPS-RPG som jag ägnade 5 min på innan jag tryckte på off-knappen.

Men det första jag tänker på inom förändingar till det sämre, ploppar det genast upp: Varför har dom tagit bort pilen på mjölkförpackningarna så att man inte vet vilken sida man ska öppna på? Jag har slitit sönder ett oändligt antal mjölkförpackningar på detta urkassa val att ta bort ”öppna här”-pilen. Ett annat kasst val är att istället för att göra ett smör som går att breda på mackan, väljer man att kärna ur sten för att framställa bregott som totalt smular sönder din nyskivade fransbrödmacka.

milk2

Något som är lika stort som kvinnorösträtten och svininfluensan är väl Natal. Att kunna ställa sig framför sitt  Xbox 360 och maskinen känner igen dig kommer att bota många ensamma människor. Man blir igenkänd i sitt eget vardagsrum. Även denna förändring/förbättring, kalla det vad du vill, är nånting som ingen kommer att missa. Att ta bort kontrollen helt och hållet från handen är väl en fin idé kan man tycka. Själv är jag lite kluven på denna frågan. Wii var ingen riktig ”hit” för mig, man blev för svettig. Och att ta detta till nästa steg? Blir man inte svettigare då? Att behöva gå och duscha innan man byter spel kan bli lite långrandigt. Om jag vill spela ett spel vill jag kunna sitta ner och dricka min kopp kaffe i lugn och ro samtidigt som jag styr med den andra handen.
Men jag är även fruktansvärt nyfiken på hur det kommer att fungera, och det skulle faktiskt inte förvåna mig om man tar Natal till nästa steg och för över det till industrin. Tänk dig själv att kunna prata med maskinen och göra lite handrörelser för att göra ditt arbete. Det skulle underlätta en hel del, plus att det skulle krävas mindre arbetskompetens. Du skulle slippa att behöva läsa fem-sex år efter gymnasiet för att lära dig en CNC-maskin som kräver Matte Y och har ett hundratals knappar och koder för att klara av att hanteras i måttlig mån. Då finns det chans för att arbetslösheten minskas.

natal_615

Men jag är inte bitter, alla förändringar är inte till ondo, det har vi lärt oss. Men vi tittar alltid tillbaka på hur det var och hur lättsamt allting var. Retro-konsoller går upp i pris för att folk vill drömma sig tillbaka, vi köper gamla tidningar för 100-lappar fast vi kan köpa splitternya för en 35 kr, och det finns säkert något litet bolag som just införskaffat sig sin första vävstol till ”Lottas garntröjor” för att göra karriär.

Men jag ser fram emot alla de ändringar som framtiden håller. Att stå och svettas floder framför TV:n och att Assasins Creed-karaktären äntligen har fått tummen ur att ta Simborgarmärket. Så jag kommer att följa pilen till ”Öppnas här” för att se vad det finns i framtidens hemliga låda. Men något jag väl får leva med är att stå och doppa mina macksmulor i mjölken som ligger på golvet.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord