Kingdom Hearts HD 2.8 Recension

Profilbild på Anders Sandberg

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue gör sitt jobb med att ge spelare en återblick i spelseriens omfattande saga men det finns också många delar som lämnas obesvarade.

År 2002 lanserades ett av de största kärleksbarn som spelindustrin skådat, fusionen mellan Square Enix och Disney resulterade i PlayStation 2-klassikern Kingdom Hearts. Det var första gången Final Fantasy-veteranen Tetsuya Nomura fick agera regissör och hans spelserie har i skrivande stund sålts i över 20 miljoner exemplar. Kortfattat finns det många människor som uppskattar blandningen av Disneyvärldar och FF.

Det dröjde bara tre år innan ”uppföljaren” Kingdom Hearts II släpptes men året innan kom Kingdom Hearts: Chain of Memories till Game Boy Advance. Denna installation fungerade som en brygga mellan ettan och tvåan och tillförde mer kött till spelserien och det var bara början. Tolv år har nu passerat sedan KHII och många hoppas med iver att 2017 blir året då slutligen det efterlängtade Kingdom Hearts III får se dagens ljus. Det komiska är att när det väl kommer ut blir det officiellt serien ELFTE installation, KHIII blir på fullaste allvar det elfte spelet i serien. För att hålla spelare sysselsatta och glada i väntans tider har utvecklarna producerat en rad olika HD-utgåvor för att samla alla komponenter i sagan på en och samma konsol. Kingdom Hearts HD 1.5 Remix och Kingdom Hearts HD 2.5 Remix finns i nuläget enbart på PlayStation 3 men senare detta år kommer även dessa ansluta sig till samma plattform som den aktuella utgåvan Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue. Precis som undertiteln antyder är KH2.8 den sista smakbiten och återblick vi spelare kommer få ta del av innan det brakar loss med KHIII. Vad innehåller då denna sista aptitretare innan vi får hugga in på huvudrätten?

kingdomhearts2-8-img04Samlingen är indelad i tre olika akter; Kingdom Hearts χ Back Cover, Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD och slutligen Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage. Den första delen är filmversionen av Kingdom Hearts χ som erbjuder spelare en titt i spelseriens ursprung, det är kronologiskt historiens början och det framställs med hjälp av Unreal Engine 4. Det är en mycket välgjord produktion och majoriteten av röstskådespelarna gör bra insatser och i kombination med skarpa texturer blir det en upplevelse som kommer tilltala alla KH-fans som vill veta mer. Om du däremot inte är alltför insatt och istället vill fokusera på gameplay finns det inte mycket att hämta utan Back Cover är mer anpassad för den mest dedikerade skaran. Då rekommenderar jag hellre att ni söker er till den tidigare 3DS-exklusiva titeln Dream Drop Distance som numera finns på hemmakonsol tack vare KH2.8. DDD utspelar sig efter Kingdom Hearts Re:coded och här ska Sora och Riku genomgå en rad prövningar och till sin hjälp kan de skapa varelser som kallas för Dream Eaters. De hjälper till i strider och kan lära protagonisterna nya tekniker och andra fördelaktiga förmågor. Detta är tveklöst samlingens längsta inslag och det känns som studion lyckats att göra en trovärdig portning till PS4 som fångar alla viktiga bitar i DDD.

kingdomhearts2-8-img05Det tredje och sista inslaget för KH2.8 är ett helt nytt äventyr som aldrig tidigare släppts, Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage som fortsätter historien direkt efter Birth by Sleep. Du spelar som Aqua och under tre timmar kommer du få uppleva en försmak av vad KHIII kan bli när det väl släpps på marknaden. Stridssystemet känns otroligt tight och bandesignen för AFP är definitivt strået vassare än DDD vilket paradoxalt nog lämnar en bitterljuv önskan efter mer och jag önskar att det äventyret hade varit längre. En sak som dessa har gemensamt är striderna som känns flytande och det finns en stor variation i hur du kan tackla dina fiender och det är en av samlingens absolut starkaste sidor. Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue gör sitt jobb med att ge spelare en återblick i spelseriens omfattande saga men det finns också många delar som lämnas obesvarade och det här är titlar som skapar ungefär lika många nya frågor som blir besvarade. Nu återstår bara den sista väntan inför Kingdom Hearts III och kanske efter alla dessa år får vi till slut bara svar istället för nya frågor.

Bra

 • A Fragmentary Passage ger en inblick i framtiden
 • Stridsmekaniken
 • Härnäst väntar Kingdom Hearts III!

Dåligt

 • Väldigt rörigt för den oinvigde
 • Samlingens bästa inslag varar bara tre trimmar
 • Skapar många frågetecken
7.4

Bra

Profilbild på Anders Sandberg
Anders är chefredaktör på PowerGamer.se och ända sedan han fick sin första konsol har han varit fast i spelträsket. Den första tiden var det bara Super Mario Bros. som gällde men med åren blev han kär i Zelda, BioShock, Metal Gear Solid, Final Fantasy, Pokemon, Dark Souls och Chrono Trigger.

2 Kommentarer

 1. Profilbild på Crankyburger

  Jag fick känslan av att ni redan hade recenserat det här under förra året, men antar att det var en annan version då? 🙂

  • Profilbild på Anders Sandberg

   Alldeles riktigt!
   Detta är den senaste samlingsutgåvan och 2014 släpptes 2.5 Remixen, och året dessförinnan var det 1.5 som var på tapeten 🙂

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord