Intervju med skaparna av Bolls

PowerGamer testade och betygsatte Bolls som skapats av den svenska indiestudion Darwing Game Studios. På en park i Stockholm skulle två personer ur den än så länge lilla studion intervjuas för att prata om just Bolls men också om branschen i allmänhet. Även om vädret kanske inte var helt med oss genomfördes intervjun med killarna som berättade om hur de fick idén till spelet bland annat.

Utvecklarna Darwing Game Studios som släppte sitt första spel Bolls interjvuades på en park i Stockholm, nära Fridhemsplans tunnelbanestation. Om föregående dag hade bjudit på perfekt väder för att sitta ute, var det mer blåsigt och mulet när vi skulle sätta oss någonstans för att prata om spelet men även om själva studion. De som kom till intervjun var Johan Kling (förkortat J på intervjun), game designer som på sin lediga tid fördriver tiden med poker. Hans kollega Andreas Kroon (förkortat A på intervjun) som till vardags jobbar som datortekniker, är också game designer hos Darwing.

Vad har ni för erfarenhet av spelutveckling tidigare?
J: Inte så mycket, vi har gått ett datorspelsutvecklingsprogram på Stockholms Universitet. Så det här är vårt första spel.
A: Ja, vi har bara gjort några spelprojekt i skolan så att vi har inte gjort några större tidigare. Det här är spelet var ju vårat projektarbete i grunden men vi har liksom tagit det steget längre och gjort det till ett fullständigft spel efter skolan.

Ni var med på Swedish Game Awards 2012 och var nominerade i klassen bästa mobilspel men förlorade. Fick ni veta på vilken plats ni hamnade?
J: Vi har inte fått veta det officiellt men det lät som att vi var tvåa.
A: Vi fick höra att vi låg en poäng under de som vann, som fick nio poäng. Vi fick åtta så vi var väldigt nära men ja tyvärr (så förlorade vi).

Vad hade hänt om ni hade vunnit tävlingen?
J: Jag vet inte, det var lite prispengar men annars vet jag inte om det var så mycket egentligen. Vi hade fått lite mobiler.
A: Ja, vi hade fått några Galaxy S3:or som hade varit justa testtelefoner för det är ju Android. Men prispengarna hade varit mer av symbolisk värde. Vi hade dock kunnat göra någon rolig marknadsföringskampanj under sommaren (med pengarna).

Men det fungerade också som en slags PR-plattform (tävlingen)?
J: Jo men lite grann, absolut. Det är en hel del företag som är inblandade och såklart kollar och letar efter nytt folk.

När fick ni idén till Bolls?
J: Idén fick vi nästan två år sedan nu, så vi har jobbat med det väldigt länge. Innan vi började göra spelet pratade vi lite om idéer (som vi hade) och det var jag som började tänka på evolutionen som koncept. Så vi ville göra något som hade med det att göra och från början så var det ett realtidsstrategispel till PC. Så vi har väl jobbat med det under en lång tid och till slut landade det i ett turnbaserat spel till mobil.

Varför just mobil som plattform för att utveckla spel till?
J: Ja, vi trodde att spelet skulle funka ganska bra till mobiler plus att det är väldigt lätt att ta ut spelet på marknaden. Man måste inte ha en publicerare för att kunna släppa någonting. Utan vi var väldigt inriktade med spelet som ett arbete i skolan (i början) men så ville vi släppa spelet oavsett vad som hade hänt på vägen (till releasen). Det är extremt enkelt att släppa spel till mobiler som det ser ut idag.
A: Och som du var inne lite på var själva spelgameplayet så bra anpassat redan till att funka på touch, så att vi tänkte att input som touchskärm skulle funka utmärkt för spelmekaniken. Så det var också en anledning till att det släpptes på mobil och programmerarna hade redan bra kunskaper i Java som var utvecklarplattformen för Android.

Apropå plattformer så valde ni Android, vad är fördelen med det jämnfört med andra som iOS & Windows Phone.
J: En stor anledning var just att vi alla programmerare hade jobbat med Java förut, plus att Android är det system som växer forttast. De flesta siffror man tittar det ser ut som att det kommer att vara störst om några år. Siffrorna ligger på cirka 60-65%  av alla sålda mobiler i världen som är Androidtelefoner och dessutom tror jag att de flesta av oss i gruppen hade en Android innan så vi var bekanta med plattformen. Dessutom så var det helt gratis att börja utveckla man behöver liksom inte registrera sig som man behöver till Apple till exempel. För att få licens och utvecklarverktyg så det var bara att köra igång. Det var nästan så att vi var tvungna för vi hade inte möjligheten att köpa oss varsin iPhone bara för det här projektarbetet från början, man behölver helst ha testmobil till sådana projekt.

Hur lång tid tog spelet att utveckla?
J: Vi började med själva implementeringen av spelet till mobilen i januari så vi är inte klara än. Vi fortsätter ju att uppdatera spelet än idag, så åtta månader än så länge.
A: Vi släppte ju spelet officiellt när var det? I början av juli?
J: Början av juli, ja.
A: Så kom första versionen upp på market men sedan så har vi balansfixat och buggfixat sen dess och snart kommer vi att släppa betalversionen som har lite extra features och inte har reklam. Som också kommer att innehålla världsranking och idén är att det ska vara ett tävlingsinriktat spel så det är väl då som det blir klart egentligen.

Nu är betalversionen kommer kan ni berätta hur mycket ni får i procent (av vinsten)?
J: Det är väl inte så svårt att ta reda på, Google tar 30% direkt men och sen är det lite moms också.
A: Lite skatter och moms men 30% tar Google resten går till oss.

Vad fick er att börja med mobilspel och inte med någon annan plattform som PC till exempel?
J: Det var just för att spelet fungerade på mobilen och för att vi verkligen ville få ut spelet på riktigt. Det är väldigt många som gör PC-spel som aldrig blir klara och när de gör sina första spel kommer det aldrig ut till försäljning för de blir aldrig klara på riktigt. Det var väldigt enkelt att gå hela vägen (med Bolls), där det är väldigt svårt att släppa ett spel till PC utan att få en publicererare så är det enklare med Android.

Hur tror ni mobilspel står sig i framtiden jämfört med bärbara konsoler?
J: Jag tror själv att det kommer att stå sig väldigt bra. Sen är en lite annan publik, tror att bärbara konsoler kommer att finnas kvar för seriösa gamers men spel till mobiler har utvecklats jättefort.
A: Jag tror också att Apple har pratat förut om att de kommer att slå ut Sony och Nintendo men jag tror inte riktigt på det där. Jag tror snarare det är som till exempel med Wii, de hitade en ny publik helt enkelt och mobilspelare kommer troligen vara för en bredare publik medan mer hardcoregamers kommer att spela PSP och 3DS för man behöver en annan input än bara touchscreen för vissa titlar skulle jag säga i alla fall.

Om inte mobiler med touchscreen hade kommit, tror ni att ni hade gjort mobilspel överhuvudtaget?
J: Det har jag svårt att se faktiskt. Då hade vi nog gjort ett PC-spel förmodligen.

Men hur stort är utvecklingsteamet?
J: Vi är fyra stycken nu, fem som har gjort spelet tillsammans men är nu är vi fyra.
A: Om inte vi räknar med musikern.
J: Ja plus en musiker utifrån
A: Så han hamnar som fristående men han gör musik och ljudeffekter (till Bolls) vilket gör honom till en del av utvecklarteamet.

Så att läsarna vet lite mer om er, sitter ni på kontor eller jobbar ni hemifrån?
J: Nej, vi jobbar hemifrån.
A: Vi jobbar hemma avlägset emellan oss. Men vi jobbar ju en del i skolan under tiden, ja nu i våras när vi fortfarande gick i skolan då, Stockholms Universitet i Kista och då samlades vi ofta där, hade möten med varandra. På ett kontor (skratt).

Så vad är ert mål: släppa fler spel eller skaffa ett kontor?
J: Bra fråga. Första målet är nog kanske att få ut det härt spelet till en bredare publik. Sen jag vet inte men vi skulle behöva ett kontor egentligen känns det som, men vi vet inte riktigt än vi får se.
A: Vi behöver få ut spelet till en bredare publik i första hand och sen får vi se vad som sker i efterhand.

Har ni någon tidsplan för hur länge ni ska hålla på med mobilspel?
J: Nej, det har vi inte. Men vi har nog ändå tänkt inrikta oss på mobilspel lite till att börja med. Det tar rätt lång tid att lära sig (att utveckla mobilspel). Om vi skulle lära oss utveckla till iPhone till exempel, så skulle det ta lång tid och tyvärr så har vi inte möjligheten att lägga 3-4 månaders heltidsjobb att lära sig någonting nytt. Nu har vi gjort till Android och lärt oss jättemycket på vägen så det känns nästan som att det skulle vara dumt att gå över till någonting annat direkt. Vi tror fortfarande på plattformen.
A: Precis. Vi har några spelidéer i bagaget som vi har funderat på och vill göra men vi får se när tiden känns rätt efter Bolls, när vi kommer att påbörja de projekten.

Vad för typ av genrer kommer ni att göra? Strategispel eller blandat?
J: Det tror jag kommer att vara ganska blandat. Däremot så vill vi gärna göra unika spel för vi hade inte tänkt oss att göra spel som redan är gjorda. Vi vill gärna ha tävlingsinriktade spel, spel med lite mer djup än bara Angry Birds liksom. Vi tror ändå att det finns en möjlighet inte bara (göra) såna spel som tar typ 30 sekunder, utan det borde finnas utrymme för lite mer avancerade spel till mobiler.

Tycker du att det finns något sånt spel du själv efterlyser?
J: Jag spelar ju inte särskilt mycket överhuvudtaget längre men jag vet att Settlers finns ju på mobil. Det är ju ändå ganska avancerat men det är PC-spel från början. Sen finns ett spel som heter Carcassone som är ett brädspel från början som är ganska avancerat men det finns inte så mycket (avancerad spel på marknaden).
A: Jag spelar faktiskt ganska lite mobilspel själv men mer andra konsolspel. Men de senaste månaderna har det dykt upp mer spel på market som är mer seriösa titlar än vad man har sett tidigare i år. Marknaden växer ju enormt och det kommer seriösare spel hela tiden och jag tror definitivt det kommer att finnas ett stort utrymme för mer avancerade titlar på marknaden.
J: Sen märks det att de stora publicerarna börjar ta marknaden på mer allvar idag.

Så man kan väl säga typ att ni siktar på att göra mobilspel man kan spela på flygresor och inte bara på tunnelbanan?
J: Eller ja, Bolls kan man ju spela länge. Det tar kanske en timme att lära sig så där är det kanske inte så simpelt, men sen kan man spela det under en väldigt kort tid. Men man behöver kanske en halvtimme till en timme för att lära sig att spela spelet först.

Om vi pratar om erat spelintresse, du (Johan) nämnde att du inte spelar så mycket. Är det på grund av tidsbrist?
J: Ja, mestadels sen så tycker jag att det är roligare med brädspel. Har även spelat poker i många år, så jag gillar väl den typen av spel.
A: Jag spelar fortfarande så mycket jag hinner med och jag spelar konsolspel när jag vill slappna av. Annars spelar jag PC-spel när jag vill tävla eftersom jag har varit intresserade av esporten och spelar gärna FPS-spel eller RTS-spel som Starcraft tävlingsmässigt. Jag gillar alla typer och syns väl lite på Bolls att jag gillar esport och han (Johan) gillar brädspel, så vi mixar lite grann.

Esport-scenen har vuxit på sistone. Tror ni att mobilspel kan bli inkluderade med esportanpassade spel?
J: Jag tycker inte att det finns någon anledning till att det inte skulle kunna bli så, kanske inte realtidsbaserade spel utan mer turordningsbaserat spel.
A: Ja det (turordningsbaserat) i dagsläget, det beror på hur tekniken ser ut om några år, men i dagsläget skulle inte realtidsspel passa så bra för det kan vara klumpigt och den trådlösa uppkopplingen är inte riktigt bra än. Sen så tror jag det kommer att ligga ganska mycket mentalitet kvar hos PC-gamers som kommer att ha svårt att släppa in en casualplattform i scenen kan jag tänka mig. Men det är mer en mentalitetsfråga än att det inte är möjligt i längden.

För tillfället finns Bolls bara på engelska då Darwing Game Studios inte har haft tid att översätta det till andra språk. Medan du läser denna artikel har deras pro-version släppts som ska innehålla reklamfria spelomgångar och leaderboards. Buggar som notifieringssytemet för Android ska ha åtgärdats då gänget för tillfället måste förlita sig på mobiler som omgivningen har. Att köpa in eller få mobiltelefoner för att testa spelen som till min testmobil HTC Sensation finns det inte möjlighet till.

Jag frågade vart de hade fått tag på pikétröjorna med Bolls-loggan och fick veta att de köpte det online när spelet skulle Alphatestats på Stockholms Universitet. Under Swedish Game Awards hade de också på sig tröjorna och till höst lär de dyka upp på Gamex. Räkna med att de syns i sina pikétröjor även om planen är att marknadsföra utbildningen de gått på. PowerGamers läsare kommer kanske ihåg den stora guiden som vi släppte och killarna själva berätta lite om antalet år de studerat. Johan Kling hade studerat halvtid medan Andreas Kroon gått tre år i heltid och båda kunde rekommendera utbildningen.

Någon rädsla för att ge sig in i den svåra spelbranschen som är svår och eller finanskrisen i bakhuvudet, påverkade inte deras beslut att gå in helhjärtat med Bolls. Andreas Kroon påpekade att spelbranschen trots en kris fortsätter att växa och där folk kanske är rädda för att riskera alldeles för mycket pengar på husköp eller annat som kräver stora lån till exempel, har konsumtionen av spel fortsatt gå upp och därmed finns det skäl till att ge sig in i branschen. Innan vi rundade av intervju frågade jag ifall de unde berätta om sina framtida projekt men båda två ville hålla de hemliga, så därmed fick inte PowerGamers läsare veta någonting exklusivt. Fast det kommer kanske i framtiden och ni som har en mobil med Android, glöm inte att ladda ned Bolls som är gratis och ifall du verkar vara nöjd finns det numera en pro-version med rankinglistor.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord