Gaming jorden runt: Turkiet

Vi har pratat med människor som är inblandade i tv-spelsbranschen på något sätt i Argentina och Italien. Den här gången åker vi till Turkiet och får en pratstund med Firat Akyildiz, chefredaktör för en av de största tv-spelsmagasinen i landet: LEVEL.

Kan du introducera dig till våra läsare och berätta det allra viktigaste: hur du kom i kontakt med gaming?

Jag har spelat tv-spel i 23 år: det började med en Atari och senare med Sinclair Spectrum. Commodore 64 och Amiga kom därefter innan jag bytte till PC som hade kommit ut på marknaden. Jag gillar verkligen att spela men som jag kommer att berätta mer om: att spela spel och att skapa eller förbereda ett magasin är väldigt annorlunda. En sak är en hobby, den andra ett heltidsjobb. De har verklingen ingenting gemensamt.

Hur lång tid har du jobbat som tv-spelsjournalist? Kan du berätta något om ert magasin?

Jag är intresserad av spel, att skriva och grafik så det här jobbet var verkligen perfekt för min del. Jag började med att jobba för en spelsite. Nu, efter 10 år så har jag för olika magasin i Turkiet som GamePro, PC Games, Official PlayStation 2 Magazine Turkey. Och nu är jag chefredaktör för det tv-spelsmagasin som säljer bäst i Turkiet: LEVEL.

LEVEL har publicerats i 13 år och spelat en viktig roll när det gäller evolutionen av tv-spel och gamers i landet. Vi har också LEVEL Online, Online Gaming Magazine och den största gamingfestivalen i Turkiet: Intel GameX och så har vi andra projekt eller magasin.

level_turkiet

Hur har finanskrisen påverkat tv-spelsindustrin i landet?

Dessvärre så är försäljningen av originalspel inte alls så högt här, så branschen har inte påverkats alltför mycket. Försäljnigen har dessutom gått upp i landet men eftersom det inte finns någon giltig försäljning av tv-spel, så kan vi enbart observera dessa siffror och inte ange några exakta när vi pratar om försäljning.

Hur populärt är det med gaming i Turkiet; spelar både män och kvinnor, äldre och yngre?

Gaming är väldigt populärt men andelen kvinnliga gamers är lågt och de flesta som spelar föredrar att göra det på internetkaféer.

Turkiet är ett sekulärt muslismskt land så påverkar religionen valet av spel dvs. undviker man vissa spel på grund av religionen?

I storstäder som Istanbul, Ankara, Izmir och många andra… människorna är inte religiösa överhuvudtaget. I de mindre städerna är det annorlunda och vissa är motståndare till ny teknologi, men det håller på att ändras. När det gäller censur eller förbud; många spel som har censurerats eller förbjudits i andra länder har inte gått igenom samma process här i Turkiet.

Har politiker pratat om att förbjuda våldsamma spel, en debatt vi har sett i andra länder där man spelar för övrigt?

Inte alls. Tv-spelen har inte fångat politikernas intresse överhuvudtaget.

Är tv-spel en billig eller dyr hobby för en som tjänar en genomsnittslön?

Det är billigt ifall du föredrar att ladda ned spelen från nätet. Men väljer du att köpa originalspelen så blir det däremot väldigt dyrt. En genomsnittslön ligger på 1500 turkiska lire (6453 kr)och så mycket kostar några av konsolerna som finns ute på marknaden:

Playstation 3: 900 TL (3871 kr)
PS3-spel: 100-150 TL (430-645 kr)

Xbox 360 (som inte säljs officiellt): 550 TL (2365 kr)
Piratkopierad X360-spel: 10-15 TL (43-65 kr)

Vilka genrer är populära där borta? FPS? RPG? Sport?

FPS och MMORPG är väldigt populära i Turkiet. När det gäller sport, så är Pro Evolution Soccer nästan som en religion :). PES är extremt populärt här och för vissa människor så är spelet en daglig aktivitet, däremot är FIFA inte alls populärt.

Är arkadspel populära och utspridda över landet eller svåra att hitta?

Arkadspelen var väldigt populär under 1980-talet och 1990-talet men när internetkaféerna började etablera sig och sprida ut sig över landet, dog arkadspelskulturen ut efter 1-2 år.

Här i Sverige är få spel dubbade eller textade, men hur är det i Turkiet?

Vi har också en liten andel spel som är antingen dubbade eller textade t.ex. Championship Manager 2010, Crysis och några MMORPG-titlar som Runes of Magic…

Vilken konsol är den populäraste: Ps3, Xbox 360 eller Wii? Hur är det med de bärbara konsolerna?

Med tanke på att Xbox 360 inte säljs officiellt på den turkiska marknaden, så säljer den väldigt bra faktiskt. Ps3 är också populära och den föregående Ps2. Wii och DS har enbart lockat en stor andel kvinnliga gamers.

Är det enkelt eller svårt att hitta återförsäljare som säljer konsoler eller spel?

Det är enkelt att hitta återförsäljare för Sony, men när det gäller de andra konsolerna så är det betydligt svårare.

Onlinegaming via t.ex. Xbox Live eller PSN, är det utbrett eller enbart ett fåtal som spelar online?

Det är inte alls utbrett, ett fåtal spelar online via PSN medan de flesta som äger en Xbox 360 inte kan spela online via Xbox Live då de flesta spelen är piratkopierade.

Och sista frågan: är det några turkiska spelutvecklare vi bör känna till och i så fall har de gjort några spel vi borde testa?

Jag vet inte om vi kan kalla de för turkiska spelutvecklare men bröderna Yerli har gjort Crysis, du vet. Vi har också Mevlüt Dinc från Commodore-eran som låg bakom Little Ninja.

Teşekkür ederim! Vi tackar Firat Akyildiz för att han tog sin tid att svara på frågorna. När artikeln publiceras har Istanbul upplevt en mycket svår översvämning där dödsoffer har krävt. Men Firat hälsar tillbaka att de mår bra och jobbar på för fullt. Besök turkiska LEVEL:s hemsida här.

level_online_turkiet

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord